KEMAL AKSEZGİN SOL REKLAM 1
ZÜMRÜT MOBİLYA
GÖZÜPEKTEL
KÖZZ TAVUK IZGARA
Mestanoğlu
japon iş makinaları
ALTIN SATIR
SAFİR KUYUMCULUK
Akhisar Çeşme Kasabı
ALGİ OTO ELEKTİRİK
SOL REKLAM BOŞ
Zeytinkent Sürücü Kursu
SU YOLCU LASTİK
Akhisar Metronom Radyo İstek Hattı
Akhisar Nöbetçi Eczaneler
Akhisar Sezgin Ticaret
SAĞLAM SÜRÜCÜ KURSU
Akhisar Metronom Haber
Akhisar Motorcu Tonton
SOYDEMİR GRUP
OTO KAR SAĞ TARAF
ÇAĞDAŞ SÜRÜCÜ KURSU
LİSECAM
Akhisar Louka DönerŞentürk Gayrimenkul

Ekonomi

4 Ay Sonra Başlıyor 50 TL Yatıran 250 TL Alacak

4 Ay Sonra Başlıyor 50 TL Yatıran 250 TL Alacak

19 Ağustos 2016 Saat: 09:54
4 Ay Sonra Başlıyor 50 TL Yatıran 250 TL Alacak
4 Ay Sonra Başlıyor 50 TL Yatıran 250 TL Alacak
DAYIOĞLU KASABI

Sezgin Ticaret Akhisar

Akhisar Haber - Prestige İnsaat Müeahhitliği

Akhisar Soydemir Yol Yardım ve Araç Kurtarma

4 Ay Sonra Başlıyor 50 TL Yatıran 250 TL Alacak

Haber Merkezi - MANİSA

Zorunlu BES'e 50 TL yatıran 250 TL emekli maaşı alacak. 45 yaş altındaki çalışanlar 1 Ocak 2017 itibarıyla otomatik olarak BES`e kaydolacak.
45 yaş altındaki çalışanlar 1 Ocak 2017 itibarıyla otomatik olarak 'BES'lenecek. Çalışanın katkı payı en düşük 49.4 TL en yüksek 321 TL olacak. Örneğin sisteme her ay 50 lira yatıranlara Ocak 2017 tarihinden itibaren çalışanların otomatik olarak katılacağı bireysel emeklilik sistemi devreye girecek. 45 yaşını doldurmamış bütün çalışanlar için bireysel emeklilik sözleşmesi açılacak. Hali hazırda bir bireysel emeklilik sözleşmesi olanlar için de yeni sözleşme açılacak. Akşam'dan Okan Güray Bülbül'ün haberine göre 2 aylık cayma süresi içerisinde sistemden çıkış mümkün.
YÜZDE 25 KATKI, 1.000 TL DESTEK
Otomatik katılımlı BES sözleşmesi bulunan kişiler her ay katkı payının yüzde 25'ini devlet katkısı olarak alabilecekler. Bunun yanında sisteme dahil olan kişilere ek 1.000 TL devlet katkısı da sağlanacak. Sistemden emekli olmaya hak kazanan kişiler hem yüzde 25'lik devlet katkısını, hem de 1.000 TL ek katkıyı alabilecekler.
ÖMÜR BOYU MAAŞ MÜMKÜN
Sistemden emekli olmayı hak eden bir kişi, yıllık gelir sigortası yaptırırsa, yani sistemde biriken parasının ömür boyu kendisine maaş olarak bağlanmasını talep ederse, biriktirdiği paranın yüzde 5'i kadar daha devlet katkısı alacak. Yani en az 10 yıl sistemde kalan ve 56 yaşında emekli olmayı hak eden bir çalışan, 100 bin TL'si birikmiş ise 105 bin TL'den ömür boyu maaş alabilecek.
KATKI PAYI YÜKSELİRSE AYLIK ARTAR
Çalışanlar eğer katkı payı ödemelerini artırmayı tercih ederlerse hem devlet katkı payı artacağı, hem de birikim yükseleceği için aylık daha yüksek olacaktır. Çalışanların tasarruf eğilimleri arttıkça ikinci emekli aylıkları da artacak. Burada önemli olan çalışanların geçimlerini sağlayabilmeleri ve BES'e daha fazla katkı payı yatırabilmelerini sağlayacak ekonomik gelişmelerin yaşanması.
HESAPLAMA NASIL YAPILACAK?
Bugün itibarıyla asgari ücretli 32 yaşındaki bir çalışan sisteme her ay 50 TL düzeyinden, yani alt limitten katkı payı yatırır ve 65 yaşında sistemden emekli aylığı bağlatırsa, hesabında birikecek rakam 40 bin TL civarında olacaktır. Buna ek yüzde 5'lik katkı olan 2 bin TL ve 1.000 TL ek devlet katkısı eklendiğinde toplam rakam 43 bin TL'yi bulacaktır. Bu hesaplamaya göre bu kişi ortalama aylık 250 TL tutarında emekli aylığı alabilecektir.
İŞVEREN EK KATKI YAPABİLİR
İşverenler isterse çalışanların BES sözleşmelerine ek katkı yapabilirler. Hatta bu katkı, gider olarak kaydedilebilir. İşverenler çalışanın brüt maaşının yüzde 15'i ve yıllık olarak asgari ücretin brüt tutarına kadar yaptıkları bireysel emeklilik sözleşmesi katkı paylarını gider olarak kaydedebilirler.
EN YÜKSEK 321 LİRA PRİM
Maaşı yüksek olandan yüksek, düşük olandan düşük katkı payı alınacak. Örneğin asgari ücretli bir çalışan için maaşından kesilecek katkı payı 49.4 TL olacak. İşçilerden kesilecek en yüksek katkı payı tutarı ise 321 TL olacak. Katkı payı asgari ücretteki artış veya maaşlara yapılacak zamla artacak.



 

Metronom Haber Ajansı - MHA Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız