KEMAL AKSEZGİN SOL REKLAM 1
ZÜMRÜT MOBİLYA
GÖZÜPEKTEL
KÖZZ TAVUK IZGARA
Mestanoğlu
japon iş makinaları
ALTIN SATIR
SAFİR KUYUMCULUK
Akhisar Çeşme Kasabı
ALGİ OTO ELEKTİRİK
SOL REKLAM BOŞ
Zeytinkent Sürücü Kursu
SU YOLCU LASTİK
Akhisar Metronom Radyo İstek Hattı
Akhisar Nöbetçi Eczaneler
Akhisar Sezgin Ticaret
SAĞLAM SÜRÜCÜ KURSU
Akhisar Metronom Haber
Akhisar Motorcu Tonton
SOYDEMİR GRUP
OTO KAR SAĞ TARAF
ÇAĞDAŞ SÜRÜCÜ KURSU
LİSECAM
Akhisar Louka DönerŞentürk Gayrimenkul

Güncel

564.Çağlak Festivali dualarla başladı

Türkiye’nin en köklü 2’nci şenliği olarak bilinen, asırlara meydan okuyan gelenek 564’üncü Akhisar Çağlak Festivali başladı.

22 Mayıs 2023 Saat: 16:16
564.Çağlak Festivali dualarla başladı
564.Çağlak Festivali dualarla başladı
DAYIOĞLU KASABI

Sezgin Ticaret Akhisar

Akhisar AKM Alışveriş Merkezi

564.Çağlak Festivali dualarla başladı

Akhisar Haberleri

Türkiye’nin en köklü 2’nci şenliği olarak bilinen, asırlara meydan okuyan gelenek 564’üncü Akhisar Çağlak Festivali başladı.
Akhisar Belediyesi tarafından her yıl geleneksel olarak düzenlenen ve bu yıl 564’üncüsü kutlanan Çağlak Festivali, Şeyh İsa Camiinde düzenlenen anma töreni ile başladı. Program çerçevesinde ilk olarak Şehit Teğmen Tahir Ün Caddesinde Akhisar Belediyesi Halk Oyunları grubunun gösterisinin ardından Şeyh İsa Camiine kadar Akhisar Belediye Bandosu eşliğinde kortej yürüyüşü yapıldı.
Türkiye’nin en köklü festivalleri arasında yer alan ve aynı zamanda UNESCO’nun somut olmayan kültürel miras listesinde bulunan 564. Akhisar Çağlak Festivali törenine, Akhisar Kaymakam Vekili Gölmarmara Kaymakamı Celil Ateşoğlu, 28. Dönem Manisa Milletvekilleri Bahadır Yenişehirlioğlu ve Ahmet Vehbi Bakırlıoğlu, Akhisar Belediye Başkanı Besim Dutlulu, Akhisar Cumhuriyet Başsavcısı Sebahattin Erkaya, daire müdürleri ve çok sayıda vatandaş katıldı.
Saygı Duruşu, İstiklal Marşı ve Kur’an tilavetinin ardından günün anlam ve önemini belirten konuşmayı Şeyh İsa Mahalle Muhtarı Zafer Kara yaptı. Festivalin Akhisar için önemine değinen Kara, festivalde emeği geçenlere teşekkür etti.
Akhisar Belediye Başkanı Besim Dutlulu, “Türkiye'nin en köklü 2. festivali olarak kabul edilenve bu yıl 564’üncüsünü kutlayacağımız geleneksel Akhisar Çağlak Festivali için bir arada olmanın mutluluğunu ve sevincini yaşıyoruz.
UNESCO tarafından dünya kültürel mirasları listesine alınan Akhisar Çağlak Festivali’ni, her yılın Mayıs ayında, halkımızla birlikte coşkuyla kutluyor ve bu kültürü yaşatmaya devam ediyoruz.
Bugün burada, Çağlak Festivali ile bütünleşen ve bu festivalin doğuşuna vesile olan ilim adamı Akhisarlı Şeyh İsa’nın mezarının yanındayız. 15'inci yüzyılda yaşamış olan Şeyh İsa, ilk eğitimini babasından almış ve daha sonra Bursa ve Kayseri’deeğitimini tamamlayarak Akhisar'a dönmüştür.
Şeyh İsa'nın Akhisar'a dönüşü, halk tarafından bayram sevinci gibi karşılanmış, Çağlak Deresi mevkisindeyaklaşık iki hafta süren bir karşılama töreni yapılmıştır. Şeyh İsa'nın Akhisar'a dönüş sevinci Çağlak Festivali adı altında günümüze kadar kutlana gelmiştir.
Yazı ve harflerdeki matematiksel değerlerin verdiği mesajların okunduğu Cifir ilminde zirve kabul edilen Şeyh İsa, aynı zamanda iyi bir sosyolog ve psikolog olarak bilinmektedir. Toplumsal sorunları ve çözüm yolları konularında da araştırma yapan Şeyh İsa, döneminin tanınan ilim insanları arasındaki yerini almıştır.
Aynı zamanda sanata dair önemli açıklamaları bulunan Akhisarlı Şeyh İsa, Menakıbnamesi'nde sanata verdiği değeri şu sözlerle anlatıyor: 'Benim evlatlarım ilim tahsil ederken sanat öğrensinler. Hiç sanatsız olmasınlar. Sanatı olmayanların dünyada zillet çekmeleri eksik değildir. Sanatsızlık kişiyi namerde muhtaç eyler ve özgür iken kul eyler.'
Akhisar’ımızda bir cami ve bir mahallede adını yaşattığımız Şeyh İsa, şehrimizin önemli isimlerinden biri olarak gelecek nesillere aktarılmaya devam edecektir. Biz de Akhisar Belediyesi olarak bu geleneğin yaşatılması için canla başla çalışmaya devam edeceğiz.
Bu duygu ve düşüncelerle, Şeyh İsa'yı bir kez daha anıyor ve bu yıl 564’üncüsünü kutladığımız Çağlak Festivalimizin Akhisar’ımıza hayırlı olmasını diliyorum. Daha nice festivallerde buluşmak dileğiyle” dedi.
Daha sonra festivale katkı sağlayan Şeyh İsa Mahallesi Zafer Kara, günün anısına 1994-1999 dönemlerinde Akhisar Belediye Başkanı Ahmet Dutlulu’yu desteklerinden dolayı teşekkür plaketi takdim etti.
Program sonunda Akhisar Belediyesi tarafından geleneksel olarak hazırlanan “keşkek” misafirlere ikram edildi.









































































































 

Metronom Haber Ajansı - MHA Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız