KEMAL AKSEZGİN SOL REKLAM 1
ZÜMRÜT MOBİLYA
GÖZÜPEKTEL
KÖZZ TAVUK IZGARA
Mestanoğlu
japon iş makinaları
ALTIN SATIR
SAFİR KUYUMCULUK
Akhisar Çeşme Kasabı
ALGİ OTO ELEKTİRİK
SOL REKLAM BOŞ
Zeytinkent Sürücü Kursu
SU YOLCU LASTİK
Akhisar Metronom Radyo İstek Hattı
Akhisar Nöbetçi Eczaneler
Akhisar Sezgin Ticaret
SAĞLAM SÜRÜCÜ KURSU
Akhisar Metronom Haber
Akhisar Motorcu Tonton
SOYDEMİR GRUP
OTO KAR SAĞ TARAF
ÇAĞDAŞ SÜRÜCÜ KURSU
LİSECAM
Akhisar Louka DönerŞentürk Gayrimenkul

Ekonomi

ASGARİ ÜCRET BAKIN NE ZAMAN 1300 TL OLACAK?

ASGARİ ÜCRET BAKIN NE ZAMAN 1300 TL OLACAK?

2 Kasım 2015 Saat: 14:19
ASGARİ ÜCRET BAKIN NE ZAMAN 1300 TL OLACAK?
ASGARİ ÜCRET BAKIN NE ZAMAN 1300 TL OLACAK?
DAYIOĞLU KASABI

The Çınar Residence

Sezgin Ticaret Akhisar

Akhisar Haber - Prestige İnsaat Müeahhitliği

Şen Kardeşler Kasabi - Akhisar

ASGARİ ÜCRET BAKIN NE ZAMAN 1300 TL OLACAK?

Metronom Haber Ajansı- MHA

Partilerin 1 Kasım seçim vaatleri içinde en dikkat çekenlerinden biri de 'asgari ücret' olmuştu. CHP'nin 1500 lira; MHP'nin 1400 lira ve HDP'nin de 2 bin lira vaat ettiği asgari ücreti AK Parti ise 1300 liraya yükseltme sözü vermişti. Başbakan Davutoğlu’nun açıklamalarına göre asgari ücret Ocak ayında 1.300 TL olacak.

GSS prim borçları silinecek. Emeklilere ise yılda 1200 TL ek zam yapılacak.

AK Parti'nin tek başına iktidar olmasının ardından asgari ücretin ne zaman 1300 liraya yükseltileceği merak ediliyor. 1 Kasım seçimleri öncesinde eski Başbakan Yardımcısı Ali Babacan ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, asgari ücretin 2016 yılı içinde 1300 liraya yükseltileceğini açıklamalarına karşın; Başbakan Davutoğlu ve Cumhurbaşkanı Erdoğan 1 Ocak 2016'dan itibaren asgari ücretin 1300 liraya yükseltileceğini taahhüt etmişlerdi.

5 MİLYON ÇALIŞANI İLGİLENDİRİYOR

5 milyon çalışanın asgari ücretli 'göründüğü' Türkiye'de, asgari ücretin belirlenme süreci Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nun Aralık ayında toplanmasıyla başlıyor. İşçi,işveren ve Çalışma Bakanlığı ile Kalkınma Bakanlığı, Hazine ve TÜİK temsilcilerinden oluşuyor. Ancak asgari ücretin belirlenmesinde Hükümetin tavrı belirleyici oluyor. Komisyon, 1 Ocak ve 1 Temmuz'dan geçerli olmak üzere 6'şar aylık dönemler halinde asgari ücreti yıllık olarak belirliyor.  Asgari ücret artışı sadece 5 milyon çalışanı ilgilendirmiyor. Sendikalı ya da sendikasız diğer çalışanların maaş artışlarında önemli bir gösterge kabul ediliyor.

"İŞVERENİ MAĞDUR ETMEK İSTEMEYİZ"

Uzun yıllar ekonominin dümeninde yer alan eski Başbakan Yardımcısı Ali Babacan seçim öncesi yaptığı açıklamalarda 1300 liralık asgari ücret vaadinin 2016 yılı sonunda uygulanacağını söylemişti. Babacan, “Bizim niyetimiz şu Aralık 2015’teki bin lira olan asgari ücretin Aralık 2016 geldiğinde bin 300 lira olması” demişti. Babacan asgari ücret tespitinin Aralık ayında yapıldığını anımsatarak “O gün kurulacak hükümet de sosyal taraflarla oturur, konuşur ve muhtemel mahsurları asgariye indirecek bir çerçeve üzerinde de o gün için anlaşılır. Biz asla işverenimizi mağdur etmek istemeyiz, Türkiye’de işsizliği artıracak, kayıtdışılığı artıracak bir tablo görmek istemeyiz” demişti.

DAVUTOĞLU: "1 OCAK 2016"

Başbakan Davutoğlu ise Ali Babacan'ın açıklamalarından sonra yaptığı Manisa mitinginde asgari ücrete Ocak ayında vaat ettikleri zammı yapacaklarını söyledi. Davutoğlu, “Bin lira olan asgari ücreti hemen 2016 başında bin 300 liraya çıkartıyoruz” dedi. Davutoğlu, 1 Ocak kararlılığını "Asgari ücret, aralıktaki  komisyonda kamu kesimi tarafından bin 300 lira olarak teklif edilecek. Yanımıza  ya işçileri ya da işverenleri alacağız veya ikisini birden alacağız ve ittifak  yapacağız. Eğer ittifak olmazsa bize bir tarafın desteği yetiyor. Böylece asgari ücret bin 300 lira olmuş olacak. Bu konuda kararlılığımızı sürdüreceğiz" sözleriyle ifade etmişti.

MALİYE BAKANI ŞİMŞEK SORU İŞARETİ YARATTI

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ise 16 Ekim'de bütçeyle ilgili basın toplantısında asgari ücretin ne zaman uygulanacağına ilişkin bir soruya verdiği yanıtla kafaları bir kez daha karıştırmıştı.  Maliye Bakanı Şimşek de Babacan gibi asgari ücretin 1 Ocak'ta mı yoksa 1 Temmuz'da mı 1300 liraya yükseltileceği sorusuna şöyle yanıt vermişti: Asgari Ücret Tespit Komisyonu, 1 Ocak'tan geçerli olmak üzere 1300 lira olsun, derse Ocak’ta olur. Yok, biz iki aşamalı olarak iki dönemde belirliyoruz, deyip Temmuz ayını belirlerse o zaman da Temmuz’da bin 300 liraya yükselir

EVLİ, ÜÇ ÇOCUKLUNUN ÜCRETİ 1380 LİRA

Şimşek, evli, üç çocuklu çalışanlardan gelir vergisi alınmadığı için, asgari ücretin onlar açısından 1380 liraya yükseleceğini da anımsatmıştı.

SON SÖZÜ CUMHURBAŞKANI SÖYLEDİ: 1 OCAK 2016

Asgari ücretle ilgili son sözü ise Cumhurbaşkanı Erdoğan, 22 Ekim'de Hak-İş Konfederasyonu Genel Kurulunda söyledi. Erdoğan, asgari ücretin 1 Ocak 2016'dan geçerli olmak üzere 1300 liraya çıkarılacağını vurguladı.

Kaynak:http://www.manisahaberleri.com/

 

Metronom Haber Ajansı - MHA Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız