KEMAL AKSEZGİN SOL REKLAM 1
ZÜMRÜT MOBİLYA
GÖZÜPEKTEL
KÖZZ TAVUK IZGARA
Mestanoğlu
japon iş makinaları
ALTIN SATIR
SAFİR KUYUMCULUK
Akhisar Çeşme Kasabı
ALGİ OTO ELEKTİRİK
SOL REKLAM BOŞ
Zeytinkent Sürücü Kursu
SU YOLCU LASTİK
Akhisar Metronom Radyo İstek Hattı
Akhisar Nöbetçi Eczaneler
Akhisar Sezgin Ticaret
SAĞLAM SÜRÜCÜ KURSU
Akhisar Metronom Haber
Akhisar Motorcu Tonton
SOYDEMİR GRUP
OTO KAR SAĞ TARAF
ÇAĞDAŞ SÜRÜCÜ KURSU
LİSECAM
Akhisar Louka DönerŞentürk Gayrimenkul

Siyaset

Bakırlıoğlu; Zeytinlikler Talan Edilecek

Bugün Resmi Gazetede yayımlanan yönetmelik değişikliği ile zeytinlik alanlar madencilik faaliyetlerine açılmaktadır.

2 Mart 2022 Saat: 10:33
Bakırlıoğlu; Zeytinlikler Talan Edilecek
Bakırlıoğlu; Zeytinlikler Talan Edilecek
DAYIOĞLU KASABI

Sezgin Ticaret Akhisar

Akhisar AKM Alışveriş Merkezi

Bakırlıoğlu; Zeytinlikler Talan Edilecek

Haber Merkezi

Bugün Resmi Gazetede yayımlanan yönetmelik değişikliği ile zeytinlik alanlar madencilik faaliyetlerine açılmaktadır.

Enerji ve Tabii kaynaklar Bakanlığı tarafından yayımlanan “Maden Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik” ile ülkenin elektrik ihtiyacını karşılamak üzere yürütülen madencilik faaliyetlerinin tapuda zeytinlik olarak kayıtlı olan alanlara denk gelmesi ve faaliyetlerin başka alanlarda yürütülmesinin mümkün olmaması durumunda madencilik faaliyetine  Bakanlıkça izin verilebilmesine olanak sağlanmıştır.

3573 Sayılı zeytinciliğin ıslahı ve yabanilerinin aşılattırılması hakkında kanun hükümleri hala yürürlükteyken ve “Zeytincilik sahaları daraltılamaz” şeklinde açık hüküm varken yönetmelikte böyle bir değişiklik yapılması hukuksuzluktur.

Ayrıca kanunun 20. Maddesinde Zeytinlik sahaları içinde ve bu sahalara en az 3 kilometre mesafede zeytinyağı fabrikası hariç zeytinliklerin vegatatif ve generatif gelişmesine mani olacak kimyevi atık bırakan, toz ve duman çıkaran tesis yapılamaz ve işletilemez hükmü yer almaktadır.

Kaldı ki; daha önce zeytinliklerin madenciliğe açılması yönünde kanun tasarıları gönderilmiş fakat kabul edilmemişti. 7 defa Meclise getirip ve bir türlü  Meclisten geçiremedikleri zeytinlikleri talan yasalarını, yönetmelik değişikliği ile aşmaya çalışıyorlar. Hukukta normlar hiyerarşisi vardır ve yönetmelikler kanunlara aykırı olamaz. Bu değişmez kuraldır.  

Zeytinciliğin koruma kalkanı olarak bilinen 3573 sayılı Zeytinciliğin Islahı ve Yabanilerinin Aşılattırılması Hakkında Kanun değiştirilmeden bu yönetmelik değişikliğinin bize göre bir hükmü yoktur.

Bundan en fazla Manisa bölgesi zarar görecek. Çünkü Soma’da bulunan termik santraller için çıkarılan kömür madenleri zeytinlik alanlara dayandı. Yine Alaşehir ve Salihli ilçelerimizdeki jeotermal elektrik santralleri (JES) çevresinde az da olsa zeytinlik bulunuyor.

Dün nükleer düzenleme kanun teklifini Sanayi Ticaret, Enerji Tabii Kaynaklar Komisyonuna getirenler bir gün sonra yönetmelik değiştirerek zeytinlik alanaları madenciliğe açtılar.

83 yıl önce çıkarılan yasayla korumaya alınan zeytinlik alanlar maalesef AKP iktidarı tarafından yağmalanmak istenmektedir.

İktidar iki yüzlü politikasını bir kez daha ortaya koymuştur. Bir taraftan Paris anlaşmasına imza atıp 2050 yılında karbon nötr hedefi koyuyor, diğer taraftan zeytinlikleri madenciliğe açıyor. 

Zeytin üretici ve geçimini zeytincilikten sağlayan bir çiftçi olarak yönetmeliğin iptali için yasal haklarımız kullanacağım ve dava açacağım.

Tüm hemşerilerimi zeytinliklerimizi korumak için mücadeleye çağırıyorum.




 

Metronom Haber Ajansı - MHA Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız