KEMAL AKSEZGİN SOL REKLAM 1
ZÜMRÜT MOBİLYA
GÖZÜPEKTEL
KÖZZ TAVUK IZGARA
Mestanoğlu
japon iş makinaları
ALTIN SATIR
SAFİR KUYUMCULUK
Akhisar Çeşme Kasabı
ALGİ OTO ELEKTİRİK
SOL REKLAM BOŞ
Zeytinkent Sürücü Kursu
SU YOLCU LASTİK
Akhisar Metronom Radyo İstek Hattı
Akhisar Nöbetçi Eczaneler
Akhisar Sezgin Ticaret
SAĞLAM SÜRÜCÜ KURSU
Akhisar Metronom Haber
Akhisar Motorcu Tonton
SOYDEMİR GRUP
OTO KAR SAĞ TARAF
ÇAĞDAŞ SÜRÜCÜ KURSU
LİSECAM
Akhisar Louka DönerŞentürk Gayrimenkul

Siyaset

Bakırlıoğlu Zeytinliklere Sahip Çıkacağız

Zeytin alanlarının yönetmelik değişikliği ile madenciliğe açılmasının yankıları sürüyor.

4 Mart 2022 Saat: 09:15
Bakırlıoğlu Zeytinliklere Sahip Çıkacağız
Bakırlıoğlu Zeytinliklere Sahip Çıkacağız
DAYIOĞLU KASABI

Sezgin Ticaret Akhisar

Akhisar AKM Alışveriş Merkezi

Bakırlıoğlu Zeytinliklere Sahip Çıkacağız

Haber Merkezi

Zeytin alanlarının yönetmelik değişikliği ile madenciliğe açılmasının yankıları sürüyor.

CHP Manisa Milletvekili Ahmet Vehbi Bakırlıoğlu’nun verdiği zeytin ve zeytinyağı sektörünün sorunlarına ilişkin araştırma önergesi CHP grup önerisi olarak Meclis gündemine getirildi.

Önerge üzerine konuşan CHP’li Bakırlıoğlu zeytin alanlarının madencilik faaliyetlerine açılması için kanun teklif ve tasarılarını 7 defa Meclise getirildiğini ve her defasında kamuoyu baskısı ve Milletvekillerinin direnciyle karşılaşarak geçirilmediğini hatırlattı.

İstediği yasayı meclisten geçiremeyen saray bürokrasisi yönetmelik değişikliği ile aşmaya çalıştı.

Bunun hukuka aykırı olduğuna dikkat çeken Bakırlıoğlu kanuna aykırı yönetmelik olmaz diyerek tepkisini dile getirdi.

Vicdanı Olan Herkes Buna Karşı Çıkacaktır

CHP Manisa Milletvekili Ahmet Vehbi Bakırlıoğlu konuşmasını şöyle sürdürdü. Aranızda zeytin toplayan, zeytin fidanı diken, dibini çapalayan, sulayan, büyümesi için üzerine titreyen, gölgesinde uyuyan var mı? Mutlaka vardır. Hayatında bir kez olsun zeytin bahçesine giren, dallarına dokunan birisinin zeytin ağacına sevdalanmaması mümkün değildir. Sevdalanmıyorsa şayet o insanın vicdanı kurumuş demektir.

Zeytin ağacına sevdalanmış, o kutsal ağacın bereketiyle geçimini sağlayan birisi olarak 1 Mart sabahı Maden Yönetmeliği'nde yapılan değişiklikle uyandım. Maden Yönetmeliği'nde yapılan değişiklikle bundan böyle zeytinlikler elektrik üretmek amacıyla yapılacak madencilik faaliyetlerine açılmış olacak.

Adalet ve Kalkınma Partisi iktidarının zeytin sahalarını madencilik faaliyetlerine açma gayreti yeni değil. Bundan önce de defalarca buna cüret ettiler, tam 7 defa ama her seferinde iki şeye takıldılar: Birincisi, kamuoyunun şiddetli tepkisi. İkincisi ise 1939 tarihli 3573 sayılı Zeytinciliğin Islahı ve Yabanilerinin Aşılattırılması Hakkında Kanun, kanun da burada. 1939 yılında çıkmış ve bu kanunun 20'nci maddesi zeytinliklerin 3 kilometre yakınında zeytinyağı işletmesi haricinde zeytin ağacının büyümesini engelleyecek, toz oluşmasına, kimyasal atık oluşmasına neden olacak her türlü faaliyeti yasaklıyor. Şimdi, elimizde bu kadar açık bir kanun maddesi varken iktidar yönetmelikle kanunu baypas ediyor.

Kanuna Aykırı Yönetmelik Olmaz

Yapılmak istenen şey evrensel hukuk ilkelerine aykırıdır, Anayasa'ya aykırıdır, her şeyden öte vicdana aykırıdır. Anayasa'ya aykırı bu değişikliğin gerekçesi, ülkenin elektrik ihtiyacını karşılamak yani yeni termik santraller açılsın diye belki de yeni JES'ler açılsın diye zeytinliklerimiz, zeytin ağaçlarımız maden sahası hâline getirilecek. Hukuksuzluğu, vicdansızlığı bir tarafa koyalım; bu gerekçe, bu yönetmelik değişikliği, Nükleer Düzenleme Kanunu Teklifi görüşmelerinde Genel Kurulda iktidar tarafından söylenenler iktidarın nasıl bir çelişki içinde olduğunu ve enerji politikasının iflas ettiğini bizlere göstermekte.

Dün nükleerle ilgili görüşmeler yapılırken iktidar temsilcileri bizlere, dünyanın en riskli, en tehlikeli enerji türü olan nükleer enerjiyi "yeşil enerji" olarak tanımladılar. Şimdi, bir taraftan, karbon salımı az olduğu iddiasıyla, büyük çevre felaketlerine neden olmuş, binlerce insanın ölmesine neden olmuş nükleeri "yeşil enerji" olarak tanımlıyorsun, diğer taraftan ise karbon salımı az fazla olduğu için tüm dünyanın vazgeçtiği, terk ettiği termik santraller için dünyanın en güzel yeşilini, zeytin ağaçlarını feda ediyorsun; iflas etmiş enerji politikalarının bedelini zeytinciye ödetmeye çalışıyorsun. Bu çelişki, inanın, sizin için bile çok fazla.

1 Mart Teskeresine Nasıl Karşı Çıktıysak 1 Mart Yönetmeliğinede Karşı Çıkacağız!

Bu hukuksuz yönetmelik değişikliği 1 Mart tarihinde yayınlandı yani 1 Mart tezkeresinin yıl dönümünde. On dokuz yıl önce bu Mecliste yer alan yürekli insanlar, vatansever insanlar bu ülke topraklarının emperyalist askerlerin postallarıyla kirlenmesine izin vermemişlerdi.

On dokuz yıl sonra gene bu yüce Meclisin çatısı altından bu hukuksuz yönetmeliğe imza atanlara, tüm iktidar temsilcilerine sesleniyorum:

Bu ülkenin vatanseverleri; bu ülkenin havasına, suyuna, toprağına, zeytinine sevdalı yurttaşları; bu ülkenin gerçek milliyetçileri; geçimini bereketli ağaçtan sağlayan Akhisar'ın, Kırkağaç'ın, Soma'nın, Salihli'nin, Bursa'nın, Aydın'ın, Balıkesir'in yürekli çiftçileri zeytinliklerimizin madenler tarafından işgaline izin vermeyecektir.

Zeytinimize Sahip Çıkacağız

Dün Soma Yırca'da havamıza, suyumuza, yaşam hakkımıza, zeytinliklerimize nasıl sahip çıktıysak bugün de tüm Türkiye'de zeytin ağacımıza yani ekmeğimize sahip çıkacağız. Bu hukuksuz yönetmeliği burada yırtıp atacağız.

İktidar milletvekillerine sesleniyorum, iyi dinleyin beni; zeytinliklerde doğdum, büyüdüm, piyasayı da iyi-kötü bilirim ve sizi uyarıyorum burada; tüm semavi dinlerde yer alan bolluğun, bereketin simgesi, Allah'ın bizlere lütfu zeytinde, zeytinyağında hile yapan, tağşiş yapan yani helale haram karıştıranların hiçbirinin iki yakası bir araya gelmemiştir, geldiğine şimdiye kadar şahit olmadım.

Bu yanlıştan bir an önce dönmezseniz sizin de iki yakanız bir araya gelmez, benden söylemesi.

Tüm Manisalı Hemşerilerimi Eyleme Çağırıyorum

Ve toprağını seven, zeytinine sahip çıkan tüm Manisalılara sesleniyorum: Bu hukuksuzluğa karşı direniş başlamıştır. Cumartesi günü saat 14.00'te çevre derneklerinin, zeytinin başkenti Akhisar'da yapacağı eylemde tüm Manisalılarla birlikte olmak dileğiyle…

Ferman Sarayınsa, Zeytinler Bizimdir.    

 



 

Metronom Haber Ajansı - MHA Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız