KEMAL AKSEZGİN SOL REKLAM 1
ZÜMRÜT MOBİLYA
GÖZÜPEKTEL
KÖZZ TAVUK IZGARA
Mestanoğlu
japon iş makinaları
ALTIN SATIR
SAFİR KUYUMCULUK
Akhisar Çeşme Kasabı
ALGİ OTO ELEKTİRİK
SOL REKLAM BOŞ
Zeytinkent Sürücü Kursu
SU YOLCU LASTİK
Akhisar Metronom Radyo İstek Hattı
Akhisar Nöbetçi Eczaneler
Akhisar Sezgin Ticaret
SAĞLAM SÜRÜCÜ KURSU
Akhisar Metronom Haber
Akhisar Motorcu Tonton
SOYDEMİR GRUP
OTO KAR SAĞ TARAF
ÇAĞDAŞ SÜRÜCÜ KURSU
LİSECAM
Akhisar Louka DönerŞentürk Gayrimenkul

Siyaset

Çiftçi Hükümetten Hakkını Alamıyor

14 Mayıs Çiftçiler Gününde tarımsal destekler konusuna değinen CHP Manisa Milletvekili Ahmet Vehbi Bakırlıoğlu çiftçinin hakkını alamadığını söyledi.

14 Mayıs 2022 Saat: 11:32
Çiftçi Hükümetten Hakkını Alamıyor
Çiftçi Hükümetten Hakkını Alamıyor
DAYIOĞLU KASABI

Sezgin Ticaret Akhisar

Akhisar AKM Alışveriş Merkezi

Çiftçi Hükümetten Hakkını Alamıyor

Haber Merkezi

14 Mayıs Çiftçiler Gününde tarımsal destekler konusuna değinen CHP Manisa Milletvekili Ahmet Vehbi Bakırlıoğlu çiftçinin hakkını alamadığını söyledi.

Maliye Bakanı Nureddin Nebati, çiftçilerle buluşmasında son 5 yılda çiftçiye 90 milyar TL'lik ödeme yapıldığını söylediği açıklamasını eleştrien Bakırlıoğlu halbuki Tarım Kanununun 21. Maddesine göre 5 yılda çiftçiye toplam 234 milyar destek vermeleri gerektiğini belirtti.

CHP’li Bakırlıoğlu ülke çiftçisinin sadece son beş 5 yıl için bu hükümetten 144 milyar alacaklı olduğunu vurgulayarak Bakan nebatinin 14 Mayıs çiftçiler gününde çiftçinin gözlerinin içine baka baka çiftçiye haklarını nasıl vermediklerini anlattığını hatırlattı.  

Ziraat Bankası Tarım Ekosistemi Buluşması programında konuşan Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, son 5 yılda çiftçiye 90 milyar TL'lik ödeme yapıldığını açıkladı.

Tarımı desteklemek amacıyla 2006 yılında çıkarılan, 5488 sayılı Tarım Kanununun 21 nci maddesinde “Tarımsal destekleme programlarının finansmanı bütçe kaynaklarından iç ve dış kaynaklardan sağlanır. Bütçeden ayrılacak kaynak Gayrisafi Milli Hasılanın yüzde birinden az olamaz” hükmü yer almaktadır.

Çiftçinin desteklemelerden dolayı son beş yılda Hükümetten alacağı 144 milyar lirayı geçtiğini vurgulayan Bakırlıoğlu yaptığı basın açıklamasında 2021 yılında tarımsal desteklemelere ayrılan kaynak 25.8 milyar liradır. Oysa sadece 2021 yılı için çiftçiye 72 milyar destek verilmesi gerekiyordu.

2022 yılı için ek desteklerle beraber toplam destek 29 milyara çıkarıldı. Hükümetin 2022 yılı GSMH tahminine göre 78 milyar TL bütçeden tarımsal desteklemelere pay ayrılması gerekiyordu.

AKP’nin tarım politikaları ile yüzü hiç gülmeyen, ürünü para etmeyen çiftçi çareyi borçlanmakta ve kredilerde bulmuştur.

Bu yüzden AKP döneminde çiftçi borcu 5 milyar liradan, 187 milyar liraya çıkmıştır.

Çiftçi, üretime devam edebilmek için gerekli girdiyi de çoğunlukla borçlanarak ediniyor. Çiftçi borcu borçla kapatmaya çalışmaktadır. Kredi borcunu kapatmak için daha fazla kredi çekmektedir. Bu durum borcun katlanarak artmasından başka bir şey değildir.

Bu tablo çiftçinin içinde bulunduğu vahim durumu gözler önüne sermektedir.

14 Mayıs Çiftçiler Gününde çiftçinin yüzü gülmüyor, umudu yok.

AKP iktidarı ülkeyi tarım yapılamaz hale getirmiştir. Maliyetler katlanarak artmış fakat ürün fiyatları aynı oranda artmamıştır. Tarım alanlar ve çiftçi sayısı hızla düşmektedir. En önemli sorunumuz ise, tarım kesiminin yaş ortalaması oldukça yüksek olmasıdır. Bu durum tarımsal üretimden çekilen çiftçinin tekrar üretime dönmesi mümkün olmamaktadır. Gençler ise üretim zorluğu, gelir azlığı ve gelecek kaygısı ile zaten tarımdan uzak durmaktadır. 

Destekler yetersizdir ve tarıma ayrılan pay azalmaktadır. Bu durum AKP’nin tarımı, çiftçiyi gözden çıkardığını açıkça gözler önüne sermektedir.

2022 yılı desteklerinin ödemeleri 2023 yılında yapılacaktır. Çiftçinin 2021 yılında alacağı desteklerin mazota, gübreye, ilaca gelen zamlarla çiftçinin cebine girmeden çıkmıştır. Mazota bir yılda % 238 zam geldi. Bir yılda ortalama 3,5 milyar litre mazot kullanan ülkedeki çiftçinin cebinden 54 milyar lira daha fazla para çıkması demektir. Peki çiftçi ne kadar mazot desteği alacak? Sadece 3,1 milyar lira. Yani mazot desteği daha çiftçinin cebine girmeden 17 kat fazlası cebinden çıkmış. Gübrede ve ilaçta da durum farklı değildir. Hayvancılıkta durum daha vahimdir.

Yem fiyatı yüzde 100’den fazla arttı. Buna karşın hayvancılık desteği sadece yüzde 4 arttı Hayvancılığa ayrılan destek 2020 Yılında 7,8 Milyar Lira 2021 Yılında 7,3 Milyar Lira, 2022 Bütçesinde 7,6 Milyar Lira

Yem fiyatlarına gelen zamlar yüzünden ülkenin dört bir yanında süt hayvanları kesime gidiyor. Kesime giden her inek doğacak yavru sayısının dolaysıyla hayvan varlığının azalması demek ifadelerine yer verdi.

Cumhuriyet Halk Partisi olarak bu kötü gidişe dur diyeceğimiz politikalarımızla geleceğiz diyen Bakırlıoğlu

CHP iktidarında, yasa gereği çiftçinin desteklenmesi için bütçeden ayrılan % 1’in altında olmayacağını,

Çiftçiye tarlasını bağını bahçesini daha iyi sürsün, üretsin diye çiftçiye verilen destekler artırılacağını sözlerine ekledi. 

Bakırlıoğlu vatan ve toprak sevgisiyle her koşulda üretmeye çalışan, fedakar çiftçimizin, çalışkan üreticimizin 14 Mayıs Çiftçiler Gününü Kutladı. 






 

Metronom Haber Ajansı - MHA Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız