KEMAL AKSEZGİN SOL REKLAM 1
ZÜMRÜT MOBİLYA
GÖZÜPEKTEL
KÖZZ TAVUK IZGARA
Mestanoğlu
japon iş makinaları
ALTIN SATIR
SAFİR KUYUMCULUK
Akhisar Çeşme Kasabı
ALGİ OTO ELEKTİRİK
SOL REKLAM BOŞ
Zeytinkent Sürücü Kursu
SU YOLCU LASTİK
Akhisar Metronom Radyo İstek Hattı
Akhisar Nöbetçi Eczaneler
Akhisar Sezgin Ticaret
SAĞLAM SÜRÜCÜ KURSU
Akhisar Metronom Haber
Akhisar Motorcu Tonton
SOYDEMİR GRUP
OTO KAR SAĞ TARAF
ÇAĞDAŞ SÜRÜCÜ KURSU
LİSECAM
Akhisar Louka DönerŞentürk Gayrimenkul

Güncel

Akhisar’da Kent Kimliği ve Kentsel Yenileme Sempozyumu

Akhisar’da Kent Kimliği ve Kentsel Yenileme Sempozyumu

16 Ekim 2014 Saat: 13:46
Akhisar’da Kent Kimliği ve Kentsel Yenileme Sempozyumu
Akhisar’da Kent Kimliği ve Kentsel Yenileme Sempozyumu
DAYIOĞLU KASABI

Akhisar’da Kentsel Dönüşüm ’ün ele alındığı, Akhisar Belediyesi ile Mimarlar Odası İzmir Şubesi Akhisar Temsilciliğinin ortaklaşa düzenlediği Kent Kimliği ve Kentsel Yenileme Sempozyumu Akhisar Belediyesi Meclis Salonunda yapıldı. Sempozyuma Şehir Plancısı Prof. Dr. Aliye Emel Göksu, Şehir Plancısı Doç. Dr. Şebnem Dündar, Mimar Doç. Dr. Hümeyra Birol Akkurt ve Yüksek Mimar Restorasyon Uzmanı Fatma Kocabıyıkoğlu konuşmacı olarak katıldı.

İlk olarak sempozyuma başkanlık yapan Mimarlar Odası Akhisar Temsilciliği Başkanı Ahmet Şen yaptı, Şen yaptığı konuşmada; “Ekim ayının ilk haftası Dünya Mimarlık Haftası olarak kutlanmaktadır. Uluslar arası Mimarlar Birliği tarafından bu yıl yapılacak olan kutlamanın tarihi 13 Ekim 2014 Pazartesi teması ‘Sağlıklı Kentler, Mutlu Kentler’ olarak belirlenmiştir. Tüm meslektaşlarımızın Mimarlık Günü’nü Mimarlar Odası Akhisar Temsilciliği adına kutlarım. Dünya Mimarlık Günü, dünyanın farklı ülkelerinde yer alan mimarlık örgütleri tarafından söyleşiler, konferanslar, atölyeler ve sergiler düzenlenerek kutlanmaktadır. Bizler de Mimarlar Odası Akhisar Temsilciliği olarak bu yıl ki kutlama programına düzenlediğimiz sempozyum etkinliği ile katkıda bulunacağız. Sağlıklı Kentler, Mutlu Kentler teması adı altında dünyanın her yerinde önemli sorun olan kentsel dönüşümü, kent kimliği ve kentsel yenileme konulu sempozyum etkinliğinde saygıdeğer hocalarımızın sunumları ile beraber değerlendireceğiz. Kentsel yenileme, dönüşüm konusunda bilinçli toplum yaratmak, halkı kentsel dönüşüm sürecine hazırlamak, Akhisar’ımızın kentsel dönüşüm sürecine Mimarlar Odası Akhisar Temsilciliği olarak aktif bir şekilde katılmak üzere bu sempozyumu düzenleyip adım atmış bulunuyoruz” dedi.

Sempozyumda ilk olarak söz alan Mimar Doç. Dr. Hümeyra Birol Akkurt, yapısal çevreler, kültürel ve sosyal yapı alanları hakkında bilgiler aktardı. Akkurt şunları ifade etti; “yerleşimlerin sağlıklı bir yaşam ortamı sunabilmeleri için; aktif sürdürülen kimlikleri üretmeli, kentlilerin öznel kimlikleri ve kollektif bellekleri için refernas kaynağı olabilecek, onları yer ile ilişkilendirilecek fiziksel ortam sunmaktır. Hzıla değişen, bölünen, parçalanan, yeniden üretilen dünyada, kentlerinin kimliklerinin bir parçası olan fiziksel, sosyal ortamların korunması, zaman içindeki sürekliliğin sağlanması ve böylelikle kollektif bellekteki izlerin devamlılığı, kentleri, toplulukları bir arada tutabilme potansiyeli nedeniyle önemli ve gereklidir” dedi.

Şehir Plancısı Prof. Dr. Emel Göksu; Tarihi çevrede kentsel yenileme konusunu ele aldı. Göksu yaptığı açıklamada “aslında her koruma planı, o tarihi kentin yeniden keşfidir. O zamana kadar belirli bir tarihi kentte bilinen ve bilinmeyen fiziki ve sosyal niteliklerin yeniden gün ışığına çıkarılarak değerlendirilmesi ve geleceğe hazırlanmasıdır. Etüdler ne kadar aytıntılı olursa, o kentin halkı ve yönetimi kentlerine ilişkin bilgilere o denli iyi erişebilecekleri için, ilgileri de kendilerine sunulan bilgiler oranında artacaktır. iyi bir planın hazırlanma, sonuçlandırmaevrelerinde yaratılan coşku, planın uygulanması sürecinde halkın katılımı ile tutkuya dönüştürülebilir” şekline ifade etti.

Daha sonra söz alan Dokuz Eylül Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Şehir ve Bölge Planlama Bölümü öğretim üyesi Do. Dr. Şebnem Gökçen Dündar ise; Kentsel dönüşümün kent gelişimi ve kimliğine etkileri; kapsam ve mevzuat üzerinden değerlendirmelere yer verdi.

Son olarak Akhisar’ın mimari özelliklerinden bahseden Yüksek Mimar Restorasyon Uzmanı Fatma Kocabıyıkoğlu bütün Türkiye’de olduğu gibi kentsel dönüşüm süreci Akhisar’da da önemli bir yer kapladığını ifade etti. Akhisar’da Selçuklu yapılarının yer almadığına dikkat çeken Kocabıyıkoğlu daha çok Osmanlı yapılarının Akhisar’da yer aldığını işaret ederek bir binanın tescillenmesinin o vatandaşa zulüm yaşattığını dile getirdi. Akhisar’da kalıcı yapıların yapılamadığını dikkat çeken Kocabıyıkoğlu 20 ila 30 yıllık binaların yıkılarak tekrardan yapıldığını bundan dolayı insanların şehre geldiğinde sanki Akhisar’ın yeni inşaa edildiği ifadesini yaratacağına dikkat çekti.

Kapanış konuşması yapan Akhisar Belediye Belediye Başkanı Salih Hızlı “Akhisar’da uygulanacak olan kentsel dönüşüm bölgesinin bir gecekondu olmadığının farkındayız. Bu alan asla kentsel dönüşüm kavramı içerisinde gündeme gelecekse tabiki gecekondu bölgesine yapılacak müdahale gibi düşünmüyoruz. Bunu baştan beri burada yaptığımız toplantılarda söyledik. Ama işin bizzat kendisi çok zor, bu genel uygulamaları, genel akademik tecrübelerinin hepsini biz Akhisar özeline yüklememiz gerekiyor. Bütün bunları yaparken bugüne kadar ki deneyimlerden, örneklerden yapılmış olan yanlışlardan uzak durmamız gerekiyor ki burada ders alabilelim. İşte bugün de olduğu gibi mimarlarımızın katıldığı bu tür toplantılarla hatalarımızı en aza indirmeye çalışıyoruz. Bu konudaki hassasiyetimiz biliyor, bu konu ile ilgili tüm paydaşlarımız ile birlikte, sivil toplum örgütleri ile birlikte, farklı düşüncedeki arkadaşlarımız ile birlikte ortak olarak çözüm hedefliyoruz ki bilinmeyen sayısı artmasın. Dolayısıyla buraya oluşabilecek farklı ve yanlış algılar, bizlerin çözümünü zorlaştıracaktır.

HERKES ELİNİ TAŞIN ALTIN KOYMASI GEREKİYOR

Biz bu meseleyi farklı radikal müdahale değil de bizim kendi Akhisarlı insanlarımızın hassasiyetinde bu kentteki bu yapı, doku korunması hassasiyeti bağlamını çözmemiz için hepimizin bu taşın altına elini koyması gerekiyor. Dolayısıyla bu meselin çözümü de budur. Ben yeteri kadar ülke olarak yada akademik çevreler olarak gerekli deneyimimizin olduğunu düşünüyorum.

Hocalarımızın söyledikleri çok ideal şeyler, ama bunların sahaya yansıması, aplikasyonu, hangi hassasiyette olacak bu bizim Akhisarlılar olarak bu işi uygulamayı yapacak insanlar olarak bizim sırtımızda bir yük olarak kalıyor. Bizimde söylediğimiz her söz tarihe bir söz olarak düşüyor. Bu işi akademisyenlerimizin katkıları ile yapacağız.

Kentsel dönüşüm ihtiyacı bizim şurayı kentsel dönüşüm yapalım dememiz ile gelişmiş bir süreç değildir. Yani burada siyasi bir irade yada ben kendim söyleyeyim bir Belediye Başkanı olarak şurada bir alan var, burada bir kentsel dönüşüm yapalım, bir faaliyet yapmış olalım diye bir durum ile yola çıkmadık. Buradaki kentsel dönüşüm ihtiyacı tamamen oradaki insanların yaşayanların, oradaki sakinlerin bize baskısı ile oluşmuş bir şeydir. Hatta burada çok geç kalındığımıza ilişkin durumlar vardır.

MEVCUT ŞARTLAR İÇERİSİNDE EN İYİSİNİ YAPMAK GİBİ BİR SORUMLULUĞUMUZ VAR

Akhisarlı olarak tabiki hepimizin farklı kaygıları olabilir ama bütün özel kaygılarımızı en aza indirgeyerek burada bir dönüşüme hep birlikte müdahale etmemiz gerekiyor. Eğer böyle davranırsak niye buradaki dönüşüm, iyi örneklerle birlikte sunulmasın. Mevcut şartlar içerisinde en iyisini yapmak gibi bir sorumluluğumuz var. Ben bunu ancak hep birlikte hareket etmemiz ile mümkün olabileceğini düşünüyorum. Bunun ötesinde hiçbir irade bunu tek başına başaramaz.

Dolayısıyla öncelikle buradaki algıyı yönetmemiz gerekiyor, buradaki vatandaşlarımızı huzursuz ve rahatsız etmeden ama isteklerine göre daha iyi fiziki mekanlarda yaşamak gibi olan arzu ve taleplerine de en doğru cevabı vereceğimiz, tarihsel dokuya, Akhisar’ın kent kimliğine, tarihi hafızasına kadar dikkat ederek çözmemiz gerekiyor. Denklemin bilinmeyeni çok fazla, dolayısıyla ne kadar bilinmeyen o kadar denklem kurmamız gerekiyor.

Benim burada suni bilinmeyenleri oluşturulması gibi bir kaygım var açıkçası. Dolayısıyla yeni denklemler oluşturmak zaten zor, bir daha yeni bir denklem kurmak zorunda kalmayalım. Olayı olduğu gibi alıp olduğu gibi değerlendirip inşallah bu meseleyi çözelim” dedi.

Soru ve cevap kısmının ardından Belediye Başkanı Salih Hızlı katılımcılara Akhisar’ı simgeleyen zeytin ve zeytinyağı şilti takdim etti.


Akhisar’da Kent Kimliği ve Kentsel Yenileme Sempozyumu


 

Metronom Haber Ajansı - MHA Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız