KEMAL AKSEZGİN SOL REKLAM 1
ZÜMRÜT MOBİLYA
GÖZÜPEKTEL
KÖZZ TAVUK IZGARA
Mestanoğlu
japon iş makinaları
ALTIN SATIR
SAFİR KUYUMCULUK
Akhisar Çeşme Kasabı
ALGİ OTO ELEKTİRİK
SOL REKLAM BOŞ
Zeytinkent Sürücü Kursu
SU YOLCU LASTİK
Akhisar Metronom Radyo İstek Hattı
Akhisar Nöbetçi Eczaneler
Akhisar Sezgin Ticaret
SAĞLAM SÜRÜCÜ KURSU
Akhisar Metronom Haber
Akhisar Motorcu Tonton
SOYDEMİR GRUP
OTO KAR SAĞ TARAF
ÇAĞDAŞ SÜRÜCÜ KURSU
LİSECAM
Akhisar Louka DönerŞentürk Gayrimenkul

Asayiş

Asansör Kazasında Hayatını Kaybeden İşçilerden Birisi Akhisarlı Çıktı

Asansör Kazasında Hayatını Kaybeden İşçilerden Birisi Akhisarlı Çıktı

7 Eylül 2014 Saat: 19:39
Asansör Kazasında Hayatını Kaybeden İşçilerden Birisi Akhisarlı Çıktı
Asansör Kazasında Hayatını Kaybeden İşçilerden Birisi Akhisarlı Çıktı
DAYIOĞLU KASABI

İstanbul, Şişli Mecidiyeköy’de bulunan bir rezidans inşaatındaki asansörün yere çakılması sonucu hayatını kaybeden 10 işçiden birisinin Akhisarlı olduğu bildirildi.

Edinilen bilgiye göre hayatını kaybeden 10 işçi arasındaki 28 yaşındaki Vahdet Biçer’in Akhisarın Sarıçalı Mahallesinden olduğu bildirildi.

Elektik ustası olarak inşaatlarda çalışan Vahdet Biçer’in yıllardır yurt dışında inşaatlarda çalıştığı son 6 aydır da İstanbul’da çalışmaya başladığı bildirildi. Vahdet Biçer’in cenazesini İstanbul’a kardeşi Hüseyin Biçer ve dayısı Muhammet Çağan’ın almaya gittiği bu akşam saatlerinde Sarıçalı Mahallesinde gelmesi bekleniyor.

İstanbul Valiliği asansör kazasında ölen işçilerin isimlerini saat 03.30 sıralarında yazılı açıklamayla açıkladı:

İsimler şöyle:

2. Hıdır Ali Genç3. İsmail Sarıtaş4. Bilal Bal5. Cengiz Tatoğlu6. Murat Usta7. Menderes Meşe8. Vahdet Biçer9. Ferdi Kara10. Cengiz Bilgi.

Mecidiyeköy'de rezidans inşaatındaki asansör kazasında 10 işçi öldü. Kazanın ardından inşaatın iş güvenliği sorumlusunun da bulunduğu 8 kişi gözaltına alındı. İnşaatta çalışan işçiler, arızalı asansörlerle ilgili defalarca uyarıda bulunduklarını açıkladı. İşten atılma korkusu nedeniyle isimlerini vermek istemeyen inşaat çalışanları, kazanın meydana geldiği binada asansörlerin sürekli arızalandığını söyledi.

Mecidiyeköy'de yıkılan Ali Sami Yen Stadı'nın arazisine yapılan rezidans inşaatında işçileri taşıyan asansör saat 20.00 civarında 32. kattan zemine çakıldı. Olay yerine çok sayıda itfaiye, ambulans, polis ve AFAD ekibi sevk edildi. Kurtarma çalışmalarında 10 işçinin cesedine ulaşıldı.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, 10 işçinin hayatını kaybettiği inşaatta incelemelerde bulundu. Burada açıklama yapan Çelik, "Bu olaydan sonra tabi devam etmesi söz konusu değil. Bütün bu değerlendirmeler yapıldıktan sonra tabi ki değerlendirilip ona göre kararlar alınacak." dedi.

İŞÇİLER YÜK TAŞIRKEN ASANSÖR RAYLI SİSTEMDEN ÇIKTI

Şişli Mecidiyeköy’de 10 işçinin hayatını kaybettiği inşaat alanına gelen Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, burada incelemelerde bulundu. İnceleme sonrası basın mensuplarına açıklama yapan Çelik, olayın herkesi büyük üzüntüye sevk ettiğini söyledi. Bütün temenni ve ikazlara rağmen bu olayın meydana geldiğini belirten Çelik, ölenlere rahmet diledi. Olayın, işçilerin yük taşıdığı sırada asansörün raylı sistemden çıkmasıyla meydana geldiğini bildiren Çelik, bunun ötesindeki sebeplerin belirlemesi için de gerekli idari ve adli soruşturmaların devam ettiğini ifade etti.

"İNŞAATIN DEVAM ETMESİ SÖZ KONUSU DEĞİL"

Çelik, bakanlık müfettişlerinin de olayla ilgili çalışmalarını ilk andan itibaren sürdürdüğünü açıkladı. Bu tür olayların bir daha yaşanmaması temennisinde bulunan Bakan Çelik, olayla ilgili 8 kişinin gözaltında olduğunu aktardı. Bakan Çelik söz konusu inşaatın devam edip etmeyeceği yönündeki soruya ise “Bu olaydan sonra tabi devam etmesi söz konusu değil. Bütün bu değerlendirmeler yapıldıktan sonra tabiî ki değerlendirilip ona göre kararlar alınacak” şeklinde cevap verdi. Faruk Çelik’e incelemeleri sırasında İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu da eşlik etti.

Mecidiyeköy’de Galatasaray’ın yıkılan Ali Sami Yen Stadı’nın yerine yapılan ve dünkü asansör faciasında 10 işçinin hayatını kaybettiği inşaatın sahibi Aziz Torun bir basın toplantısı düzenleyerek gazetecilerin sorularını yanıtladı.

İşçilerin asansör arızası konusunda firmayı daha önce defalarca uyardıkları yönündeki iddiaları için ‘tamamen yalan’ diyen Torun, zaman zaman gazetecilerle de gerilimli anlar yaşadı.

"İŞÇİLER DİKKATSİZ"

“En son 9 Nisan’da bir işçi ölmüştü, müsterih misiniz” sorusuna “Bu soruyu böyle sorduğunuz için sizi kınıyorum” diye yanıt veren Torun “Biz eğitimleri versek de çalışanların aynı hassasiyeti göstermediğini de biliyoruz” diyerek işçilerin dikkatsiz davrandığını öne sürdü.

Torunlar Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı (GYO) Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Aziz Torun, Şişli'deki şantiyelerinde asansörün düşmesi sonucu 10 kişinin hayatını kaybettiği kazaya ilişkin, şantiyeye sigortasız herhangi bir kişinin girmesinin söz konusu olmadığını belirterek, "İşçi güvenliği ve işçi sağlığı şirketi, ciddi bir elaman sayısıyla iş güvenliğini ve işçi sağlığını kontrol ediyor." dedi.

Torun, Dedeman Hotel'de düzenlendiği basın toplantısında "O kadar üzüntülüyüz ki, 'günaydın' demek bile zor. Çünkü gerçekten, şirketimiz için çok üzücü bir olay yaşandı dün, Ali Samiyen Stadı'nın yerindeki şantiyemizde. Elim bir kaza meydana geldi. Sizlerin de bildiği gibi 10 tane işçimizi kaybettik" diye konuştu.

Ölen işçilere rahmet, ailelerine de başsağlığı dileyen Torun, tahkikatın devam ettiğini ve 10 işçinin kaybıyla ilgili aralarında şantiye, blok, işçi sağlığı ve güvenliğinden sorumlu kişilerin de bulunduğu 9 kişinin gözaltında bulunduğunu söyledi.

"ŞANTİYEYE SİGORTASIZ HERHANGİ BİR KİŞİNİN GİRMESİ SÖZ KONUSU DEĞİL"

Şirket olarak bu kazanın sorumlularının ortaya çıkarılmasının, belirlenmesinin takipçisi olduklarını ifade eden Torun, şöyle devam etti:

"Torunlar Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı halka açık bir şirket. Şeffaf ve kurumsal bir şirket. Burada çalışanların öncelikle şunu belirteyim ki, sigortasız asla bu şantiyeye herhangi bir kişinin girmesi söz konusu değil. Parmak iziyle şantiye alanına giriliyor. İşçi güvenliği ve işçi sağlığı şirketi ciddi bir elaman sayısıyla iş güvenliğini ve işçi sağlığını kontrol ediyor. Bu nedenle herhangi bir sigortasız çalışan söz konusu değil. Şirketimizin ayrıca üçüncü şahıslara karşı mali mesuliyet sigortası kapsamında da bu hayatını kaybeden işçilerimizin ailelerine, yakınlarına gereken her türlü sahiplenme sonuna kadar olacaktır. Biz, bu konunun sonu kadar takipçisi olacağız. Çünkü, şahıs olarak da şirket olarak da işinin sorumluluğunun bilincinde olan bir şirketiz ve şahısız. Bizi de kamuoyu ve sektör bu özelliğimizle tanırlar. İşini sahiplenen, işini takip eden bir şirket olarak, şahıs olarak tanırlar. Bu olayda da kesinlikle bunun böyle bir sorumsuzluğu ya da kazayı meydana getiren nedeni şirketimize mal etmelerine ya da şirketimizin bu anlamda bir leke almasına asla müsaade etmeyeceğiz."

"ASANSÖRÜ BEN DE KULLANDIM"

Her binada bulunan asansörün "yük ve insan" asansörü olarak tanımlandığına işaret eden Torun, şöyle konuştu:

"Bu asansörü biz de şantiyeye gittiğimiz zaman kullanıyoruz. Bundan 10 gün evvel şantiyeye örnek daireyi görmeye gittiğimizde bütün mimar ve teknik ekiple birlikte ben de aynı asansörü kullandım. Çünkü bu hem insan hem de yük taşımak üzere planlanmış. 2 bin 700 kilogram ağırlık taşıma kapasiteli ve 28 kişi taşıyabilen bir asansör. Bu amaçla zaten monte edilmiş bir asansör. Kazanın meydana gelmesiyle ilgili şu anda Cumhuriyet Başsavcımızın görevlendirdiği bilirkişiler, sahada çalışıyorlar. Bu kazanın nasıl meydana geldiği ve sorumlularının bu verilecek olan bilirkişi raporu sonunda muhakkak ki, savcı ve adli merciler gerekli tahkikatı yaparak ortaya çıkaracaklardır."

* KARINIZDAN İŞ GÜVENLİĞİNE AYIRDIĞINIZ PAY NEDİR?

"Orada iş güvenliği eğitimi almadan kimse şantiyeye giremez. İş güvenliği ile ilgili denetimlerde bakanlık etkin şekilde denetim yapıyor.

Yasanın gerektirdiği bütün tedbirler eksiksiz alınıyor."

* EN SON 9 NİSAN’DA BİR İŞÇİ ÖLMÜŞTÜ, MÜSTERİH MİSİNİZ?

"Bu soruyu böyle sorduğunuz için sizi kınıyorum. Çok üzgünüz ama 1500 civarında işçi çalışan bir şantiyede her ne kadar eğitimler verilse de çalışanların aynı hassasiyeti göstermediğini de biliyoruz.

Bu tür kazaların olduğu da sektörel bir vaka. Elbette bizim şantiyemizde olmamasını arzu ederiz. Gereken çalışmalar yapılıyor. Neyse bu sorumluluğun bedeli bu işin takipçisi olacağız."

* İstanbul TABİPLER ODASI’NIN TWEET İDDİASI

"İşi tweet noktasına getirirsen herkes her şey için tweet atıyor.

Bizim için esas olan bakanlığın belirlediği şartların şantiyemizde yerine getirilmesidir.

Sorumluluğumuzun bilincinde olduğumuz için karşınızdayız.

İSTANBUL TABİP ODASI KAZADAN 4 AY ÖNCE TWEET ATMIŞ

Mecidiyeköy’de yıkılan Galatasaray’ın Ali Sami Yen Stadı’nın yerine Torunlar İnşaat’ın yaptırdığı ve dün asansör kazasıyla 10 işçinin hayatını kaybettiği olayla ilgili İstanbul Tabip Odası'ndan 4 ay önce şok bir tweet atıldığı ortaya çıktı

İstanbul Tabip Odası, 15 Mayıs'ta Twitter hesabına projenin fotoğrafını koyarak, "Bu günden sesleniyoruz maalesef yarın bu inşaatlarda 8-10 işçi kardeşimizi kaybedeceğiz" diye yazmış.

 

Metronom Haber Ajansı - MHA Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız