KEMAL AKSEZGİN SOL REKLAM 1
ZÜMRÜT MOBİLYA
GÖZÜPEKTEL
KÖZZ TAVUK IZGARA
Mestanoğlu
japon iş makinaları
ALTIN SATIR
SAFİR KUYUMCULUK
Akhisar Çeşme Kasabı
ALGİ OTO ELEKTİRİK
SOL REKLAM BOŞ
Zeytinkent Sürücü Kursu
SU YOLCU LASTİK
Akhisar Metronom Radyo İstek Hattı
Akhisar Nöbetçi Eczaneler
Akhisar Sezgin Ticaret
SAĞLAM SÜRÜCÜ KURSU
Akhisar Metronom Haber
Akhisar Motorcu Tonton
SOYDEMİR GRUP
OTO KAR SAĞ TARAF
ÇAĞDAŞ SÜRÜCÜ KURSU
LİSECAM
Akhisar Louka DönerŞentürk Gayrimenkul

Güncel

Doğalgaz değil, yalıtım faturası!

“Aşırı soğuklar nedeniyle konut başına tüketim arttı. Faturayı düşürmenin en kısa yolu yalıtımdır.”

15 Ocak 2017 Saat: 14:31
Doğalgaz değil, yalıtım faturası!
Doğalgaz değil, yalıtım faturası!
DAYIOĞLU KASABI

Sezgin Ticaret Akhisar

Akhisar Haber - Prestige İnsaat Müeahhitliği

Akhisar Soydemir Yol Yardım ve Araç Kurtarma

Akhisar Kale Motor

Doğalgaz değil, yalıtım faturası!

Haber Merkezi - MHA

Doğalgaz faturaları kabarınca Manisagaz’dan açıklama geldi. AKSA Doğal Gaz Dağıtım A.Ş. Manisagaz Bölge Müdürü İbrahim Başaran, Manisa, Akhisar ve Turgutlu’da yaklaşık 170 bin konutun doğalgazla ısındığına dikkat çekti ve ekledi; “Aşırı soğuklar nedeniyle konut başına tüketim arttı. Faturayı düşürmenin en kısa yolu yalıtımdır.”  

Manisa’da doğalgaz faturalarındaki rakamlar havaların mevsim normallerinin altında seyretmesi nedeniyle yükseldi. Vatandaşlar düşük faturaya iyi ısınmanın yolarını arıyor. AKSA Doğal Gaz Dağıtım A.Ş. Manisagaz Bölge Müdürü İbrahim Başaran, bunun mümkün olduğunu söyledi. Manisa merkezde 98 bin konutun doğalgazla ısındığına dikkat çeken Başaran, Turgutlu ve Akhisar’da ise 70 bin konutun doğalgazı tercih ettiğini söyledi. Doğalgazlı bir konutta konfor sıcaklığının ihtiyaca göre belirlenmesinin önemine dikkat çeken Başaran “20 derecenin üzerinde belirlenen her bir derece fazla sıcaklık için %7 mertebesinde enerji ihtiyacı gerekmektedir. Ekim’de doğalgaza gelen indirimle birlikte tüketici yaklaşık yüzde 10 mertebesinde uygun birim fiyatla doğalgaz kullanmaktadır. Bunu daha da aşağıya indirmenin en önemli yolu yalıtımdır. Yalıtım yoksa tasarruf da olmaz” dedi.   

AKSA Doğal Gaz Dağıtım A.Ş. Manisagaz Bölge Müdürü İbrahim Başaran, Manisa’da Yunusemre, Şehzadeler, Akhisar ve Turgutlu ilçelerinde doğalgaz dağıtım faaliyeti yürüttüklerini hatırlattı. Manisa’da yaklaşık 98 bin konut, Akhisar ve Turgutlu’da ise 70 bin konuta doğalgaz arzı sağlayacak altyapı tesis ettiklerini belirten Başaran, Manisa’da 65 bin, Akhisar’da 20 bin, Turgutlu’da ise 20 bin aboneye hizmet götürdüklerini söyledi.  Ekim 2016’da doğalgaza gelen indirimle birlikte Tüketici geçen döneme göre yaklaşık %10 mertebesinde uygun birim fiyatla doğalgaz kullanıldığını aktaran Başaran, “Doğalgaz en ekonomik ve çevreci bir yakıttır. Gelen kış ayları ve mevsim normallerinin altında seyreden hava sıcaklığı sebebi ile konut başına tüketim artmış olup buna bağlı etkisi tüketim faturalarına da yansımaktadır. Tüm ısınma sistemlerinde olduğu gibi verimli ve ekonomik enerji kullanımı için yalıtım en önemli etkenlerden biridir. Ayrıca konfor sıcaklığının ihtiyaca göre belirlenmesi de önemlidir. 20 derecenin üzerinde belirlenen her bir derece fazla sıcaklık için  % 7 mertebesinde enerji ihtiyacı gerekmektedir.” Diye konuştu. Manisagaz’ın önerdiği doğalgaz tasarruf tedbirleri ise şöyle sıralandı:

1- Isı verimliliği sağlamak için oda termostatı kullanmak ve termostatı her 1 derece daha düşük sıcaklığa ayarlamak yüzde 7 yakıt tasarrufu sağlar.

2- Pencere ve kapıların PVC doğrama ve çift cam yapılması da yüzde 15 tasarruf sağlar. Eğer bu yapılamıyorsa, pencere ve kapı kenarları sünger ya da fitil ile kapatılabilir. 3- Doğalgazın tam olarak yakılabilmesi ve eksik yanmanın önüne geçilebilmesi için, yakıcı cihazların bulunduğu mahaldeki havalandırma menfezlerinin kesinlikle kapatılmaması gerekir. Bu da tasarrufa etki eden bir unsurdur.

4- Radyatörlerin önünü ve üzerini koltuk, eşya, saksı ve mobilyalarla kapatmamak gerekir.

5- Bina yalıtımı yaptırılamıyorsa, radyatörlerin arkasına ısı yalıtım levhaları yerleştirmek, önemli ölçüde ısı tasarrufu sağlar.

6- Her odayı kullanım amacına uygun farklı sıcaklıkta tutmak ve bunu da ısı ayarlamalı (termostatik) vana kullanarak yapmak önemli ölçüde ısı tasarruf sağlar.

7- Ayrıca ekonomik Doğal gaz kullanımının yanında güvenli Doğal gaz kullanımı ile ilgilide aşağıdaki unsurların dikkate alınması önem arz etmektedir.

8- Doğalgaz tesisatlarınızı mutlaka yetkili iç tesisat firmalarına yaptırın.

9- Tesisatlarınıza müdahale etmeyin ve yetkisiz kişilere müdahale ettirmeyin

10- Gazınızı açtırdıktan sonra tesisatınıza yeni bir cihaz bağlatırsanız, mutlaka bu durumdan Dağıtım Şirketini haberdar edin

11- Kullanılan yakıcı cihazların yıllık bakımları ve esnek bağlantı elemanlarının sızdırmazlık kontrolleri ile baca kontrolü ve temizliğinin yetkili firmalara yaptırılması gerekiyor.

12- Yakıcı cihazların bulunduğu ortamda yer alan havalandırma menfezinin kesinlikle kapatılmaması gerekiyor. Yakıcı cihazlar oksijen akışıyla güvenli ve verimli olarak çalıştığından, havalandırma menfezinin kapatılması cihaza gelen oksijen akışını keserek karbonmonoksit zehirlenmesine sebep olabiliyor ve doğalgaz tüketimini artırıyor. 13- Öte yandan, ömrü dolan yakıcı cihaz ve baca bağlantılarının değiştirilmesi ve abonelerin, yakıcı cihazların bulunduğu odalarda uyumamaya özen göstermesi gerekiyor. 14- Aynı zamanda, doğalgaz tüketicileri ortamda gaz kokusu almaları halinde öncelikle sayaç önünde bulunan ana vanayı kapatmaları, kapı ve pencerelerin açarak ortamı havalandırmaları, yakıcı cihazların tamamını kapalı konuma getirdikten sonra ortamı terk ederek “187 Doğal Gaz Acil Hattı”nı aramaları önemlidir.  

 

Metronom Haber Ajansı - MHA Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız