KEMAL AKSEZGİN SOL REKLAM 1
ZÜMRÜT MOBİLYA
GÖZÜPEKTEL
KÖZZ TAVUK IZGARA
Mestanoğlu
japon iş makinaları
ALTIN SATIR
SAFİR KUYUMCULUK
Akhisar Çeşme Kasabı
ALGİ OTO ELEKTİRİK
SOL REKLAM BOŞ
Zeytinkent Sürücü Kursu
SU YOLCU LASTİK
Akhisar Metronom Radyo İstek Hattı
Akhisar Nöbetçi Eczaneler
Akhisar Sezgin Ticaret
SAĞLAM SÜRÜCÜ KURSU
Akhisar Metronom Haber
Akhisar Motorcu Tonton
SOYDEMİR GRUP
OTO KAR SAĞ TARAF
ÇAĞDAŞ SÜRÜCÜ KURSU
LİSECAM
Akhisar Louka Döner

Ekonomi

Faturalarda Yeni Dönem Başlıyor

Faturalarda Yeni Dönem Başlıyor

10 Temmuz 2016 Saat: 14:20
Faturalarda Yeni Dönem Başlıyor
Faturalarda Yeni Dönem Başlıyor
DAYIOĞLU KASABI

Sezgin Ticaret Akhisar

Akhisar Haber - Prestige İnsaat Müeahhitliği

Faturalarda Yeni Dönem Başlıyor

Haber Merkezi - Manisa

EPDK, elektrik sayaçlarının 25 ila 35 günü kapsayacak süreçte okunmasını kararlaştırdı.
Elektrik sayaçlarının 25 ila  35 günü kapsayacak süreçte periyodik olarak okunarak, daha kısa veya uzun sürede  fatura kesilmesinden kaynaklanan tüketici mağduriyetinin önüne geçilmesi  kararlaştırıldı.

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) yetkililerinden alınan bilgiye göre, elektrik dağıtım şirketlerinin sayaçları periyodik olarak 25 ila 35 günü kapsayacak süreçte okutup işlem yapmasına karar verildi. Böylece  elektrik faturalarının 25 günden az 35 günden daha uzun dönemi kapsamayacak  şekilde düzenlenmesi esas alındı.
Yoğun tüketici şikayetleri üzerine ilgili yönetmelikte değişiklik  yapıldığını kaydeden yetkililer, uygulamayla faturaların aylık periyotları kapsayacak şekilde düzenlenebilmesine olanak sağlanacağını belirtti. Mevzuatın gerektirdiği özel haller dışında aynı ay içerisinde birden  fazla faturalama yapılmasına engel olacak yeni düzenlemeyle taksitlendirmeler  hakkında da yenilikler öngörüldü.
Taksitlendirme yapılabilecek

Yeni düzenleme, bir yılı geçmemek üzere 3 ay ve üzeri tüketim  dönemlerini kapsayan faturalar için tüketicinin talep etmesi halinde vade farksız  taksit uygulamasına imkan sağladı.
EPDK yetkilileri, küçük miktarlı borçlar nedeniyle tüketiciye açılan  davalarda hukuki masrafların mağduriyete neden olduğunu belirterek, bu durumun giderilmesi için yapılan değişiklikler konusunda şu bilgileri verdi:   "Yeni düzenleme, zamanında ödenmeyen borçlara ilişkin olarak,  uygulamada tüketicilerin çok düşük miktardaki fatura bedelleri için yasal takibe  alınıp vekalet ücreti ve icra masraflarının eklenerek mağdur edilmesini de  engelleniyor. Şirketler tüketicileri icraya vermeden önce bazı yükümlülükleri  yerine getirecek. Şirketlerin tüketiciler hakkında yasal yollara başvurabilmesi  ve icra sürecini başlatabilmesi için artık, elektriğin fiilen kesilmesi,  sözleşmenin feshedilmesi ve güvence bedelinin borçlara karşılık mahsup edilmesi  gerekiyor."
Faturalar şeffaflaşacak

EPDK serbest tüketicilik sürecinin sağlıklı işleyebilmesi ve serbest  tüketicilerin hak ve yükümlülüklerini daha iyi takip edebilmeleri için de bazı  düzenlemeler yaptı. Faturalarda artık hangi kapsamda elektrik tedarik edildiği, taahhüt  olup olmadığı, taahhüdün sona erme tarihinin ve kaçıncı ayında bulunulduğu ve  taahhüdün bozulmasının ardından cezai ücret veya cayma bedelleri gösterilecek. İkili anlaşmayla elektrik temin eden tüketicilere dağıtım şirketi  tarafından sayaç okunduktan sonra okuma bildirimi bırakılması ve anılan tüketicilere gönderilecek faturaların, tahmini tüketim değerleri yerine sayaçta  okunan değerler üzerinden düzenlenmesi hüküm altına alındı.
İkili anlaşmayla elektrik temin eden tüketicilere dağıtım şirketi  tarafından sayaç okunduktan sonra okuma bildirimi bırakılması ve anılan tüketicilere gönderilecek faturaların, tahmini tüketim değerleri yerine sayaçta  okunan değerler üzerinden düzenlenmesi hüküm altına alındı.
Serbest tüketicilik hakkı, kullanım yerinin tüketimlerine endekslendi.  Böylece bir kullanım yerinin serbest tüketici limitinin üzerinde elektrik  tüketmesi halinde, serbest tüketici olabilme hakkından faydalanabilmesi sağlandı.
Getirilen yenilikleri değerlendiren EPDK Başkanı Mustafa Yılmaz,  “Tüketicilerimizin sahip olduğu hakları çok iyi bilmesi gerekiyor. Şirketlerin de  elektrik borçlarından ötürü tüketicileri icraya vermeden önce yükümlülüklerini  yerine getirmesi şart." dedi. Yılmaz, kurum olarak gerekli düzenlemeleri yaptıklarını ancak kenara  çekilip seyirci kalmayacaklarını belirterek, "Şirketlerin yükümlülüklerini yerine  getirmesi ve tüketicilerin mağdur edilmemesi için denetim görevimizi sıkça  sürdüreceğiz.” ifadesini kullandı.


 

Metronom Haber Ajansı - MHA Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız