KEMAL AKSEZGİN SOL REKLAM 1
ZÜMRÜT MOBİLYA
GÖZÜPEKTEL
KÖZZ TAVUK IZGARA
Mestanoğlu
japon iş makinaları
ALTIN SATIR
SAFİR KUYUMCULUK
Akhisar Çeşme Kasabı
ALGİ OTO ELEKTİRİK
SOL REKLAM BOŞ
Zeytinkent Sürücü Kursu
SU YOLCU LASTİK
Akhisar Metronom Radyo İstek Hattı
Akhisar Nöbetçi Eczaneler
Akhisar Sezgin Ticaret
SAĞLAM SÜRÜCÜ KURSU
Akhisar Metronom Haber
Akhisar Motorcu Tonton
SOYDEMİR GRUP
OTO KAR SAĞ TARAF
ÇAĞDAŞ SÜRÜCÜ KURSU
LİSECAM
Akhisar Louka DönerŞentürk Gayrimenkul

Güncel

İZMİT’TEN AKHİSAR’A YÜRÜDÜ

İZMİT’TEN AKHİSAR’A YÜRÜDÜ

24 Ağustos 2014 Saat: 14:45
İZMİT’TEN AKHİSAR’A YÜRÜDÜ
İZMİT’TEN AKHİSAR’A YÜRÜDÜ
DAYIOĞLU KASABI

Sende “İZ BIRAK” projesi her geçen gün çığ gibi büyüyor.Bu kampanyaya destek için ve bir kişi  bilgilenirse bin kişi bilgilenir diyerek Çölyak ve PKU hastaları için farkındalık yürüyüşüne başlayan Hakan Pekzorlu Akhisar’a ulaştı. Farkındalık yürüyüşü için İzmit’ten İzmir’e kadar Çölyak ve PKU hastalarının sesi kulağı olmak için sırtında  yollara düşen Hakan Pekzorlu,“Farkındalık yürüyüşü için  İzmit'ten 9 Ağustos günü sırtımda 25 kiloluk sırt çantamla yolla çıktım Amacım Çölyak ve PKU hastalarına gönüllü olarak destek olmak ve onların sesi olmak için500 km. mesafe gönüllü olarak yürümeye başladım. Havalar çok sıcak yol boyunca zaten hava sıcak birde yolunn sıcaklığı oluyor. Ben yinedeyılmadfan yoluma devam ediyorum ve edeceğim.Çölyak ve PKU hastalarının neler çektiğini biliyorum onlar yemeden içmeden özel yiyecekler ile yaşan insanlar” diyen Pekzorlu”bu yolculuğum esnasında benim  sadece ekipmanlarım karşılanıyor.

Benim ekipmanlarımı kutup ayısı spor malzemeleri FSM form sağlık A.Ş.Ben gönüllü olarak 1.kişi bin kişidir düşüncesiyle Çölyak ve PKU rahatsızlığını daha çok adını duyurmak için yollara düştüm.İz bırak projesi kapsamında yaptığım bu projede günlük 20-25 km. mesafe ile gidebiliyorum.Bu projedeki amacımın sadece halkımızı bilgilendirmek benim her hangi bir menfaatim yok. Bu Çölyak hastalığı ve PKU yolardayım kısacası.

Diğer taraftan PKU hastalar sebze ve meyvenin proteinlerine göre gram ile yenilebilir iken hayvansal gıdalardan hiç yiyemiyor. Bu hastaların yiyecekleri dışarıdan geldiği için çok sıkıntı oluyor.(örneğin bir kilo un 21 lira) bu makara karşılık devlet sadece 77 lira  aylık ödüyor” dedi. Evli çocuk babası olan ve emeklilik için gün sayan Gönüllü yürüyüşçü Hakan Pekzorlu kısaca bu hastalıkları da şöyle tanımladı.

ÇÖLYAK

Buğday,arpa yulaf ve çavdarda bulunan gluten adlı proteine karşı ince bağırsağın ömür boyu süren ve kronikleşen allerji ve hassasiyetidir. Türkiye'de ve dünya da görülme sıklığı 100/1 dir. Çölyak hastaları glutenli gıdalar tükettikleri zaman ince bağırsakta bulunan emilimi sağlayan villüs'ler tahrip olur, düzleşir böylece alınan gıdalar emilemez. Bunun için tek şart ömür boyu glutensiz diyet yapmaktır. Diyetinize uymazsanız vücudunuzdaki tüm sisteminizi zamanla bozmaya başlar.

Belirtileri: Çocuklarda büyüme geriliği, boy kısalığı, ishal, kusma ve karın bölgesinde öne doğru şişkinlik. Erişkinlerde kansızlık, eklem ağrıları, gaz ve bunu takip eden bir çok şikayet takip eder.

PKU(FENİLKETONÜRİ)

Kalıtsal metabolik bir hastalıktır. Fenialanin aminoasidi trozin aminoasidine dönüştürülemez. Besinlerde alınan fenialaninvetronize dönüştürülemez kanda ve diğer  dokularda  birikir. Geri dönüşsüz ve ilerleyici beyin hasarına neden olur. PKU kalıtsal bir hastalıktır. Hastalık genler ile anne ve babadan çocuklara aktarılır. Türkiye'de 4500/1 görülmektedir.

Tanı:Bebeklerin doğumdan sonra anne sütü yada mama ile beslendikten sonra sağlık ocaklarında topuktan alınan kan ile teşhis edilmektedir. Bebek beslenmeden alınan topuk kanı yanlış sonuçlar vermektedir.

Diyet:PKU'lular da ömür boyu düşük proteinli ve glutensiz gıdalarla beslenmek zorundadır. Düzenli kan takipleri yapılmalı boylarına ve kilolarına göre diyetisyen eşliğinde beslenmek zorundadırlar” dedi.

 Gün boyunca Akhisar’da dinlenecek olan Pekzorlu Pazartesi tekrar  yola çıkara Salı ve ya Çarşamba günü Manisa’ya Perşembe günü veya Cuma günü İzmir’e ulaşacak.

 

Metronom Haber Ajansı - MHA Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız