KEMAL AKSEZGİN SOL REKLAM 1
ZÜMRÜT MOBİLYA
GÖZÜPEKTEL
KÖZZ TAVUK IZGARA
Mestanoğlu
japon iş makinaları
ALTIN SATIR
SAFİR KUYUMCULUK
Akhisar Çeşme Kasabı
ALGİ OTO ELEKTİRİK
SOL REKLAM BOŞ
Zeytinkent Sürücü Kursu
SU YOLCU LASTİK
Akhisar Metronom Radyo İstek Hattı
Akhisar Nöbetçi Eczaneler
Akhisar Sezgin Ticaret
SAĞLAM SÜRÜCÜ KURSU
Akhisar Metronom Haber
Akhisar Motorcu Tonton
SOYDEMİR GRUP
OTO KAR SAĞ TARAF
ÇAĞDAŞ SÜRÜCÜ KURSU
LİSECAM
Akhisar Louka DönerŞentürk Gayrimenkul

Ekonomi

Kredi kullanacaklara önemli uyarı: Bunlara dikkat edin!

Kredi kullanacaklara önemli uyarı: Bunlara dikkat edin!

3 Mayıs 2016 Saat: 13:25
Kredi kullanacaklara önemli uyarı: Bunlara dikkat edin!
Kredi kullanacaklara önemli uyarı: Bunlara dikkat edin!
DAYIOĞLU KASABI

The Çınar Residence

Sezgin Ticaret Akhisar

Akhisar Haber - Prestige İnsaat Müeahhitliği

TÜKETİCİ Hakları Derneği (THD), Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’nın dün itibariyle yürürlüğe giren ‘Tüketici Kredi Sözleşmeleri Yönetmeliği’ konusunda milyonlarca tüketiciyi uyardı. THD Başkanı Turhan Çakar, kredi çekecek tüketicilerin bankalar tarafından bilgilendirileceğini, kredi çeken kişilerin artık 14 gün içinde hiçbir ceza ödemeden sözleşmeden vazgeçebileceğini belirtti.

THD Başkanı Turhan Çakar, “Kart aidatının adını tahsis ücreti olarak değiştirdiler. Bu ufak nüanslara karşı dikkatli olunması gerekir” dedi. Kredi çekecek tüketicinin artık bankalar tarafından bilgilendirilmesi gerektiğini söyleyen Çakar, “Ön bilgilendirme almayan tüketici sözleşmeye imza atmasın. Bu bilgilendirme formunda kredinin türü, tüketiciden talep edilecek ücretlerin tamamı ve faiz oranlarının belirtilmesi gerekiyor” bilgisini verdi. Kredilerde ön bilgilendirme döneminin bugünden itibaren başlayacağını belirten Çakar, yeni düzenlemeyle ilgili tüketicilere şu tavsiyelerde bulundu:

Tüketici artık 14 gün içinde hiçbir cezai şart ödemeden sözleşmeden vazgeçebilecek. Tüketiciye ön bilgilendirme şartı daha önce hiç yoktu. Tüketicilerin tüm şartlara dikkat ederek sözleşmeyi imzalaması gerekiyor. Kredi verenler artık tüketiciyi cayma hakkının olduğu konusunda bilgilendirdiğini ispat etmekle yükümlü olacak. Bankaların ücret ve komisiyon masraflarıyla ilgili 3 Ekim 2014 yılında bir yönetmelik çıkarıldı. Burada dosya masrafının adı tahsis ücreti olarak değiştirildi. Bu tarihten sonra kredi çeken herkes dosya masrafı değil tahsis ücreti ödüyor. Maalesef düzenlemede geriye gidişler var. Bankaların masrafları garanti altına alındı. 28 Mayıs 2014’te yürürlüğe giren yasayla da bankaların ücret ve komisyon masrafları garanti altına alındı. Bankaların modern deyimle Deli Dumrul ücretlerinin yasayla garanti altına alınması hukuki değildir.
KILIFINA UYDURDULAR 
Daha önce Yargıtay ‘yıllık kart aidatı ücreti alınmaz’ diyordu. Ancak şimdi çoğunlukla bunun tersi kararlar çıkıyor. Hakem heyetlerinin kararına bankalar itiraz ediyor. Mahkemeler de tüketici aleyhine karar vermeye başladı. Düzenlemelerle sözleşmedeki diğer ücretlerin isimlerini de güncellediler. Yıllık kart aidatı da yasaya girdi. Artık bankalar iki türlü kart çıkarıyor. Birisinden yıllık kart aidatı alırken diğerinden almıyor. Banka aidat alınmayacak kart verir mi, verse bile o işlevsiz olur. Maalesef yerel mahkemeler de bir süredir tüketici aleyhine kararlar vermeye başladı. Bankaların aldığı ücretler yasayla garanti altına alındı. İşi kılıfına uydurdular.”

Kaynak: Hürriyet Ekonomi

 

Metronom Haber Ajansı - MHA Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız