KEMAL AKSEZGİN SOL REKLAM 1
ZÜMRÜT MOBİLYA
GÖZÜPEKTEL
KÖZZ TAVUK IZGARA
Mestanoğlu
japon iş makinaları
ALTIN SATIR
SAFİR KUYUMCULUK
Akhisar Çeşme Kasabı
ALGİ OTO ELEKTİRİK
SOL REKLAM BOŞ
Zeytinkent Sürücü Kursu
SU YOLCU LASTİK
Akhisar Metronom Radyo İstek Hattı
Akhisar Nöbetçi Eczaneler
Akhisar Sezgin Ticaret
SAĞLAM SÜRÜCÜ KURSU
Akhisar Metronom Haber
Akhisar Motorcu Tonton
SOYDEMİR GRUP
OTO KAR SAĞ TARAF
ÇAĞDAŞ SÜRÜCÜ KURSU
LİSECAM
Akhisar Louka DönerŞentürk Gayrimenkul

Sağlık

Organ Bağışında Akhisar’a Teşekkür Gecesi Yoğun İlgi Gördü

Organ Bağışında Akhisar’a Teşekkür Gecesi Yoğun İlgi Gördü

16 Ocak 2015 Saat: 12:11
Organ Bağışında Akhisar’a Teşekkür Gecesi Yoğun İlgi Gördü
Organ Bağışında Akhisar’a Teşekkür Gecesi Yoğun İlgi Gördü
DAYIOĞLU KASABI

Sezgin Ticaret Akhisar

Manisa Valiliğinin başlatmış olduğu ‘’Bağışla Bağlan Hayata’’Projesi kapsamında Akhisar İlçe Sağlık Müdürü Dr. Selin Köksal ve Akhisar Ticaret ve Sanayi Odası Kadın Girişimci kurul başkanı Nefise Şükran Füzün ve İl Sağlık Müdürlüğünün bir yıldır hummalı çalışmaları sonuçunda Akhisar Belediyesi Sinema salonunda “Organ Bağışında  Akhisar’a Teşekkür Gecesi”nde “Kornea’nın Sesi Müzik Grubu” izleyenlere unutulmayacak bir gece yaşattı. 

Ev sahipliğini İlçe Sağlık Müdürü Selin Köksal ve TOBB Kadın Girişimciler Kurul Başkan'ı Nefise Şükran Füzün ün yaptığı “Organ Bağışında Akhisar’a Teşekkür Gecesi” Akhisar Ticaret Borsasının düzenlediği yemek ile başladı. Yemekte Korneanın Sesi grubu Üyelerinden Eyüp Sultan Aylar ve Cem Cansız’a BRAİL (Görme Engellilere Ait Alfabe) alfabesi ile yazılmış Kuran-ı Kerim hediye edildi .

 Daha sonra Tayyare Sineması'nda ki programa geçen misafirlerin salona gelmesi ile Saygı Duruşu ve İstiklal Marşının okunarak program başladı. 

Yaklaşık 2 saat süren gecede konuşan Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Kornea Nakli Uzmanı Prof. Dr. Sait Eğilmez;” Biz ismi Kornea olan, kornea nakliyle mutlu olmuş insanlardan oluşan bir grubuz. Kornealarını bağışlamış yada kornea nakli ameliyatı olmuş müzisyenlerden oluşuyoruz. Amacımız kornea naklinin çok kısa bir zamanda mucizeler elde edilebilen bir ameliyat olduğunu göstermek. Ülkemizde insanların sadece yüzde 1’i kornealarını bağışlasalar hiç kornea bekleyecek kimse kalmadığını herkese anlatabilmek. Vefatların bağışının yüzde 1’i yeterliyken, binde 2 olan bağışın artması için farkındalık yaratmaya çalışıyoruz. Yılda 350 bin kişinin öldüğü bir ülkede yaşıyoruz. Sadece 3 bin 500 kişi organlarını bağışlasaydı hiç kimse kornea beklemiyor olacaktı. Ülkemizde 4 bin kişi kornea bekliyor. Bunun sebebi maalesef binde 2 oranında bağış yapılıyor olması. Bir korneanın doku bütünlüğünü bozmayan, alındığı bile belli olmayan saydam yarım milimetrelik zar olduğunu ve bu saydam zar tabakanın 4 bin insanın görme umudu olduğunu sizlerle paylaşmak için buradayız diyerek sözlerini tamamladı.

Organ Bağışında Akhisar’a Teşekkür Gecesine Manisa Valisi Erdoğan Bektaş, Akhisar Kaymakamı Kaan Peker,  Hava Meydan ve garnizon Komutanı Hava istihkam Albay Coşkun Bumin, Akhisar Belediye başkanı Salih Hızlı, İzmir Dokuz Eylül Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Füzün, Celal Bayar Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Bilal Gümüş, Akhisar ilçe Emniyet Müdürü Engin Pınar, İl Sağlık Müdürü Dr. Metin Kaplan, Manisa Hafsa Sultan Hastanesi Başhekimi Dr. Emin Kurt, Manisa Kamu Hastaneler Birliği Genel Sekreteri Ayhan Korkmaz, Akhisar Mustafa Kirazoğlu Devlet Hastanesi Başhekimi Op.Dr. Erol Karaca, ATSO Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi Başhekimi Dt. Hüseyin Tavlı, Akhisar Özel Hastanesi ve Özel Doğuş Hastanesi yöneticileri, Akhisar Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Abdurrahman Yılmaz, Akhisar Ticaret Borsası Başkanı Alper Ahlat, AK parti İlçe başkanı İsmail Hakkı Şenyiğit, Oda başkanları ve Akhisarlı vatandaşlar katıldı. 

Organ Bağışında Akhisar’a Teşekkür Gecesinin açılış konuşmasını Akhisar İlçe Sağlık Müdürü Dr. Selin Köksal yaptı. Selin Köksal;” İlimizde Sağlık Bakanlığı koordinesinde ve Manisa Valisi Sayın Erdoğan Bektaş’ın önderliğinde, "Bağışla Hayata Bağlan organ bağış" projesi hayata geçirilmiştir. Organ ve Doku nakli konusunda halkın bilgilendirilmesi, organ bağışı hakkında farkındalık oluşturmak için çeşitli etkinlikler yapılmış olup, çalışmalar halen devam etmektedir. Proje kapsamında Akhisar İlçe Sağlık Müdürlüğü olarak 2013 yılı sonunda çalışmalarımız başladı. İl Müdürlüğümüz bize. nüfusumuzun binde ikisi olan “320” bağışçı sayısını hedef belirledi. Öncelikle projenin ortaklarından olan Akhisar Mustafa Kirazoğlu Devlet Hastanesinde Yönetimin desteğiyle daimi bir başvuru masası oluşturduk. Sonrasında yine projenin ortağı Milli Eğitim Müdürlüğü ile hem yetişkin]erin hem de öğrencilerimizin eğitimlerini sürdürdük. Muhtarlarımız ve öğretmenlerimiz bize destek oldular. En uzak yerleşimli halkımıza konunun önemini anlatabilmek için projenin ortağı İlçe Müftülüğünden destek aldık. Seminer verdiğimiz İmam-Hatiplerimiz ve Kuran Kursu Öğreticilerimiz halka ulaşmamızı sağladı. Bilgilendirerek yerel kurumlarımızın konu hakkında farkındalığını arttırmayı amaçladık. Seminerlerimizle yaklaşık iki bin kişiye ulaştık. Gönül elçilerimiz ailemize katıldı, bizim için engelleri kaldırdılar Gördük ki organ bağışı hakkında halkımızın hassasiyeti yüksek Bizde Akhisar Halkıyla bir araya gelebilmek için Alışveriş Festivalini fırsat olarak değerlendirdik Şubat ayındaki etkinliğimizde soğuğa rağmen hem mülki amirimiz hem de kent protokolümüzü hem yanı başımızda  hem de organ bağışçısı olarak görmek müthiş bir destekti Halkımıza önderlik ettiler. Gece gündüz çalıştık, halkımızın

yoğun ilgisine mahzar olmak bizim en büyük ödülümüzdü. Şubat sonunda hedefimize ulaşmıştık. İl Müdürümüzün bizi yalnız bırakmadığı bir yemekte hep birlikte keyifle kutladık. Sonra kentimizin ekonomisine yön veren kurumlarımızı ziyaret ettik. Destek büyüktü, Akhisar Ticaret Borsası Haziran ayı “Haber Borsası”nda projemizi tanıttı. Akhisarspor'umuza gittik. Akhisarspor geçtiğimiz sezon şampiyonluğunu ilan etmiş Fenerbahçe'yi ulusal basında övgüyle yer alan centilmenlikle karşılayıp 3-1'lik bir zaferle uğurladığı maçta pankart açarak

organ bağışına destek verdi. Yükselen moralimizle Özel Hastanelerimizle yeni işler planladık. En uzak noktalara eczanelerimize ulaştık. Basınımız her çalışmamıza sahip çıktı, haber yaptı.

Ve bu gece size gururla söyleyebilirim ki “Akhisar Katkı “organ bağışının ne kadar önemli olduğunun kesinlikle farkında’ Çünkü bizi bu geceye onlar taşıdı. Hani bir ışın ehli için “o bu işin ilmini yapmış derler” bizde Filmini yaptık  dedi. Ve salondaki herkesin ilgi ile izleyip son derece beğendiği kamu spot filmi izlendi filimde Akhisar Spor başta olmak üzere şehrimizin tüm sorumluluk sahibi makamları ilgi çekici sloganlar söyledi.

Gecede konuşan İl Sağlık Müdürü Dr. Metin Kaplan;” Sayın Valim, Sayın Vekilim, Sayın Rektörüm, Kıymetli Katılımcılar, Basınımızın güzide temsilcileri Organ Bağışı’nda göstermiş oldukları hassas tavır nedeni ile Akhisar Halkına teşekkür mahiyetinde düzenlemiş olduğumuz geceye hepiniz hoş geldiniz. Bilindiği üzere, tedavisi sadece organ ve doku nakli ile mümkün olan hastalıklar dünyada olduğu gibi, ülkemizde de önemli sağlık sorunlarından birisidir. Hayatın kaçınılmaz gerçeklerinden biri olarak ölüm, özellikle yakınını kaybedenler için karşılaştıkları en üzücü ve en zor durum iken; organ nakli bekleyen bir hasta için, umut ışığı olabilmektedir. Tıpta yaşanan gelişmeler ile organ nakli artık uzun süreli iyileşmeler sağlayan ve hayat kalitesini artıran, güvenli ve başarılı tıbbi operasyonlar haline gelmiş; risk taşıyan operasyonlar olmaktan çıkarken yaygın cerrahi bir uygulama halini almıştır. Organ nakli son derece önemli bir konu olmasına rağmen, bugün itibarıyla ülkemizde gerekli olan seviyeye ulaşabilmiş değildir. İstatistik ki veriler ülkemizin bu konuda, yeterli seviyede olmadığını göstermektedir. Ülkemiz canlı nakillerde ilk sıralarda yer almasına karşın, beyin ölümü gerçekleştikten sonra yapılan organ bağışlarında yeterli seviyede değildir. Bu nedenle ülkemizin kadavra donör sayısını arttırmak öncelikli hedefimizdir; çünkü sağlıklı insanlardan organ almaktansa, öncelikle kadavra vericiden organ temin etmeye çalışmak çok daha akılcı bir yoldur. Bu nedenle, açılan nakil merkezleri, canlı vericilerden nakil yapsalar dahi, kadavra verici sayısı yeterli olmadığında verilen hizmet eksik kalmaktadır.Ülkemizde organ bağışı bilincinin yerleşmesine, gelişmesine, yaygınlaşmasına ve organ bağışının artmasına katkıda bulunmayı amaçladık” dedi. 

Bu amaç doğrultusunda yapılan çalışmalar:

Metin Kaplan;” Müdürlüğümüz çalışanlarına, Organ Bağışı Eğitimi düzenledik, Milli Eğitim Müdürlüğümüz ile işbirliği yaparak Merkez ve İlçelerdeki lise öğrencilerine organ bağışı ile ilgili bilinçlendirme eğitimleri verdik.Müdürlüğümüze müracaat edenlere organ bağışı konusunda bilgilendirici broşür dağıtılması ve organ bağış kartı doldurulması sağlandı. Kamu Kurum ve Kuruluşlara eğitimler verildi. Spor müsabakalarında (futbol, Badminton)  bilgilendirici pankartların kullanılmasını sağladık. Donör olmuş kişilerin yakınlarına onları onurlandıracak hediye ve  plaketler verdik. Manisa Organize Sanayi Bölge Müdürlüğüne afiş ve broşür göndererek bilgilendirme çalışmalarına destek olduk. CBÜ öğrencileriyle Organ Bağışı’na farkındalık oluşturacak ortak faaliyetlerde bulunduk.2013 yılı Haziran ayında Türkiye genelinde Manisa ili organ bağışçı sayısı 200 ile 18. sıradaydı. Valiliğimizin başlatmış olduğu ‘’Bağışla Bağlan Hayata’’Projesi kapsamında yapmış olduğumuz faaliyetler sonucunda Kamu Kurum Kuruluşlar arasında şu an itibariyle 5326 bağışçı sayısına ulaşarak 6. Sıraya, Sağlık Müdürlükleri arasında 3545 bağışçıyla 13. sıradan 2. sıraya yükselmiş bulunmaktayız. Yapılan faaliyetlerimizdeki başarılardan dolayı “Bağışla Hayata Bağlan” Organ Bağışı Projesi 31 Aralık 2015 tarihine kadar uzatılmıştır. İlimizde Celal Bayar Üniversitesi Hafsa Sultan Hastanesi Göz Bankasında kornea nakilleri yapılmaktadır, 2014 yılında 8 tane kornea nakli yapılmıştır. Kornea Nakli bekleyen hasta sayısı 64’dür. Ayrıca Prof. Dr. Necmettin Güvence organ nakli için hastane bünyesinde alt yapı çalışmalarını başlatmıştır.  Manisa Devlet Hastanesi’nde, Göz Bankası ve Kornea Nakil Merkezi açılması için Bakanlığımıza başvuru yapılmıştır. Tüm bu çalışmalarımız neticesinde verdiğiniz destek için, gerçekleştirdiğimiz bu güzel geceye iştirakiniz için, her birinize ayrı ayrı teşekkür ediyorum. Programımızın Organ Bağışı’nda farkındalık oluşturacağına inanıyor, organ bekleyen vatandaşlarımıza umut olacağını ümit ediyorum. Gecemizin gerçekleşmesinde emeği geçen ekip arkadaşlarıma,değerli ilçe sağlık müdürü Selin Köksal a ,  TOBB Kadın Girişimciler kurul başkanı Nefise Şükran Füzün e ,Akhisar Kaymakamı  Akhisar Belediyesi, Akhisar Ticaret Borsası ile Akhisar Ticaret Sanayi Odası’na ve programımıza değer katan Prof. Dr. Sait Eğrilmez ile “Kornea’nın Sesi Müzik Grubu’na” teşekkür ediyor, hepinizi saygı ve sevgiyle selamlıyorum” dedi.

 “Organ Bağışında Akhisar’a Teşekkür Gecesinde” emeği geçenlere Vali Erdoğan Bektaş’a, DEÜ Rektörü Mehmet Füzün’e, Korneanın Sesi  Müzik Grubu adına  Prof. Dr. Sait Eğilmez’e, Foto Özge adına Şerif Ergün’e, TOBB Kadın Girişimciler Kurul Başkanı Nefise Şükran Füzün’e, Akhisar Ticaret  Borsası adına Başkan Alper Alhat’a, Akhisar Ticaret ve Sanayi Odası  (ATSO) Başkanı  Abdurrahman Yılmaz’a, Akhisar İlçe Sağlık  Müdürü Dr. Selin Köksal’a, Akhisar Belediye Başkanı  Salih Hızlı’ya, Akhisar Kaymakamı Kaan Peker ve İl Sağlık Müdürü Dr. Metin Kaplan’a, Teşekkür şiltlerini Manisa Valisi Erdoğan Bektaş, Akhisar Kaymakamı Kaan Peker, Hava Meydan ve Garnizon Komutanı Hava İstihkam Albay Coşkun Bumin, Akhisar Belediye Başkanı Salih Hızlı, İzmir Dokuz Eylül Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Füzün tarafından verildi.

Gecede 200 yeni organ Bağış Gönüllüsü daha Sağlık Bakanlığının sistemine kaydoldu.

 

Akhisar Haber - Özel Akhisar Hastanesi

 

Metronom Haber Ajansı - MHA Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız