KEMAL AKSEZGİN SOL REKLAM 1
ZÜMRÜT MOBİLYA
GÖZÜPEKTEL
KÖZZ TAVUK IZGARA
Mestanoğlu
japon iş makinaları
ALTIN SATIR
SAFİR KUYUMCULUK
Akhisar Çeşme Kasabı
ALGİ OTO ELEKTİRİK
SOL REKLAM BOŞ
Zeytinkent Sürücü Kursu
SU YOLCU LASTİK
Akhisar Metronom Radyo İstek Hattı
Akhisar Nöbetçi Eczaneler
Akhisar Sezgin Ticaret
SAĞLAM SÜRÜCÜ KURSU
Akhisar Metronom Haber
Akhisar Motorcu Tonton
SOYDEMİR GRUP
OTO KAR SAĞ TARAF
ÇAĞDAŞ SÜRÜCÜ KURSU
LİSECAM
Akhisar Louka DönerŞentürk Gayrimenkul

Sağlık

Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Op.Dr. Baki SATIŞ Bilgilendiriyor

Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Op.Dr. Baki SATIŞ Bilgilendiriyor

11 Mayıs 2016 Saat: 09:57
Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Op.Dr. Baki SATIŞ Bilgilendiriyor
Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Op.Dr. Baki SATIŞ Bilgilendiriyor
DAYIOĞLU KASABI

The Çınar Residence

Sezgin Ticaret Akhisar

Akhisar Haber - Prestige İnsaat Müeahhitliği

Şen Kardeşler Kasabi - Akhisar

Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Op.Dr. Baki SATIŞ Bilgilendiriyor

Akhisar Metronom Haber Ajansı -MHA

Özel Doğuş Hastanesi, Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Op.Dr. Baki SATIŞ, doğuştan kalça çıkıkları hakkında bilinmesi gerekenleri tüm detayları ile anlattı.

Doğru bilinen birçok yanlış yönetim doğuştan kalça çığını provake ettiğini belirten Op.Dr. SATIŞ, ailelerin doğumdan sonra en geç bir hafta içerisinde bebeği bir ortopediste göstermelerinin gerekli olduğunu vurguladı.

Op.Dr. Baki SATIŞ'ın ağından Doğuştan Kalça Çığı(DKÇ) ;

Doğuştan kalça çıkığı (DKÇ), ülkemizde sık görülen, çoğunlukla gözden kaçan önemli bir kalıtsal hastalıktır.

Anne rahminde gelişen hastalığın asıl nedeni bilinmemektedir. Kalıtsal bir yatkınlık vardır ve tanı konulamayıp tedavi edilmediğinde bacakta kısalık, belirgin topallama, fiziksel ve psikolojik sorunlar ortaya çıkarmaktadır.Kızlarda, erkeklere göre 9 kat daha fazla görülmektedir.

Bu hastalıkta kalça eklemi iyi gelişmemekte, kalça eklem yuvası (acetabulum) sığ ve küçük olmaktadır. Çocuk emeklemeye ve yürümeye başladığında uyluk kemiğinin (femur) baş kısmı yukarıya doğru yer değiştirerek tam çıkık haline gelmektedir.

Erken tanı konulması, basit bir kaç önlemle tedavide en iyi sonuçları vermektedir. Bunun için her yeni doğan bebeğin en geç bir hafta içerisinde bir ortopedist tarafından muayenesi, aile geçmişinin araştırılması gerekmektedir.

En önemli erken tanı bulgusu, çocuğun uyluklarının yanlara açılması sırasında kalça eklem hareketinin sınırlı bulunmasıdır. Ayrıca kalça ultrasonografisi ile de muayene bulguları desteklenmelidir.

Tanı konulduktan sonra basit bir yastıkçık yada atel uygulanarak kısa sürede tam bir tedavi yapılabilmektedir. Fakat tanı gecikirse tedavide zorlaşmakta, atel veya alçı tedavisi daha uzun süre gerekmekte, hatta belli bir dönemden sonra ameliyat zorunlu olmaktadır. Özellikle 2,5 - 3 yaşından sonra ise ameliyat daha iyi sonuç vermektedir.

Kundak yapma adeti DKÇ'nin oluşumunu provoke etmekte, hızlandırmaktadır. Geçmiş yıllarda ülkemizde kundak adeti çok yaygındı. Ancak günümüzde çocuk hekimlerimizin katkıları ile aileler bu zararlı alışkanlıktan büyük ölçüde uzaklaşmışlardır. Afrika ülkelerinde anneler çocuklarını sırtlarında bacakları açık olarak taşırlar ve bu nedenle o toplumlarda DKÇ hemen hemen hiç görülmez.

Bundan dolayı artık kundak adetinin tamamen bırakılması ve her yeni doğanın ilk bir hafta içinde ortopedi uzmanı tarafından görülüp muayene edilmesi DKÇ ve diğer doğuştan kemik-eklem hastalıklarının tedavisinde çok önem taşımaktadır.

 



 

Metronom Haber Ajansı - MHA Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız