KEMAL AKSEZGİN SOL REKLAM 1
ZÜMRÜT MOBİLYA
GÖZÜPEKTEL
KÖZZ TAVUK IZGARA
Mestanoğlu
japon iş makinaları
ALTIN SATIR
SAFİR KUYUMCULUK
Akhisar Çeşme Kasabı
ALGİ OTO ELEKTİRİK
SOL REKLAM BOŞ
Zeytinkent Sürücü Kursu
SU YOLCU LASTİK
Akhisar Metronom Radyo İstek Hattı
Akhisar Nöbetçi Eczaneler
Akhisar Sezgin Ticaret
SAĞLAM SÜRÜCÜ KURSU
Akhisar Metronom Haber
Akhisar Motorcu Tonton
SOYDEMİR GRUP
OTO KAR SAĞ TARAF
ÇAĞDAŞ SÜRÜCÜ KURSU
LİSECAM
Akhisar Louka DönerŞentürk Gayrimenkul

Güncel

Taşeron Sisteminde Son durum!

Taşeron Sisteminde Son durum!

10 Haziran 2016 Saat: 10:06
Taşeron Sisteminde Son durum!
Taşeron Sisteminde Son durum!
DAYIOĞLU KASABI

Sezgin Ticaret Akhisar

Akhisar Haber - Prestige İnsaat Müeahhitliği

Taşeron Sisteminde Son durum!

Akhisar Metronom Haber Ajansı - MHA

2 yıldır bir türlü çözüme kavuşturulamayan kamudaki taşeron konusuna ilişkin yeniden bir çalışma başlatılıyor. Hak-İş Başkanı, Başbakan'ın talimat verdiğini söyledi. HAK-İŞ Başkanı Mahmut Arslan, taşeron işçilerle ilgili Başbakan Binali Yıldırım'ın Maliye Bakanı Naci Ağbal'a yeni bir çalışma yapma talimatı verdiğini öğrendiklerini bildirdi. Arslan, "Taşeron meselesinde daha önce açıklanmış hususların yasalaşacağı konusundaki beklentileri paylaşmıyoruz. Yeni bir durum olduğunu düşünüyorum, yeniden çalışmalar başlatılacak" dedi. 65. hükümetin programında taşeron işçilerle ilgili bir maddenin bulunmadığını, taşeron işçilerin durumuna ilişkin bakanlarla görüşmeler gerçekleştirdiklerini anlatan Arslan, "Sayın Başbakan'ın, Maliye Bakanı'na bu konuda yeni bir çalışma başlatılması gerektiği yönünde talimat verdiğini öğrendik. Dolayısıyla taşeronla ilgili bugüne kadar konuşulanların çok fazla bir anlamı yok. Asıl iş, yardımcı iş ayrımı ortadan kaldırıldığı, yerel yönetimlerle ilgili farklı bir düzenleme getirildiği açıklanmıştı. Bu ifadelerin aynen devam ettiğini düşünüyorum ancak getirilmek istenen düzenlemeler konusunda yeni bir aşamaya geçtiğimizi de düşünüyorum. Daha önceki düzenlemenin kapsamını, yani asıl ya da yardımcı iş ayrımı yapılmadan herkesi kapsamasını destekliyoruz. Bizim itirazımız getirilmek istenen modele, yani Özel Sözleşmeli Personel statüsüne. Dolayısıyla bu itirazlarımızın dikkate alındığı bir modele destek vereceğiz" dedi.

KIDEM TASLAĞI GELMEDİ

Arslan, önceki akşam iftarda bir araya geldiği basın mensuplarının sorularını yanıtlarken, Ekonomi Koordinasyon Kurulu'nda kıdem tazminatının genel olarak görüşüldüğünü öğrendiklerini söyledi. Arslan, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Süleyman Soylu'nun kıdem tazminatıyla ilgili tamamlandığını söylediği çalışmanın, kendileriyle henüz paylaşılmadığını, taslak gelmediğini söyledi. Kıdem tazminatında gün sayısının 30 gün olduğunu ancak fiili olarak 22-26 gün arasında değiştiğinin görüldüğünü anlatan Arslan, "Avusturya Modeli bize bire bir uygun değil. Endüstriyel çalışma yaşamına sahip ülkede uygulanıyor. Orada sosyal destekler farklı, işsizlik ödeneğinde sınır yok. İşsizlik ödeneği çok yüksek. Oradaki kıdem tazminatı sorunları Türkiye ile birebir örtüştüğünü söyleyemeyiz. 10 yıl sonraki çıktılarına bakıldığında Avusturya'da çalışanların yüzde 35'i kıdem tazminatı alırken, fona geçtikten sonra yüzde 44'ü kıdem tazminatını almaya başlamış olduğunu görüyoruz" dedi.

İKİ YILDIR BİTMEYEN SÜREÇ

Taşeronlarla ilgili çalışma son 2 yıldır gündemde, ancak bugüne kadar sonuç alınamadı. İlk olarak 2 yıl önce çıkarılan torba yasada, taşeron çalışma yapılacak alanların sınırlanacağı hükmüne yer verildi. Ancak bugüne kadar bu konuda gerekli düzenleme yapılmazken, mart ayı içinde dönemin Başbakanı Ahmet Davutoğlu taşeron çalışmayı tamamen ortadan kaldıracaklarını ve taşeron çalışanların özel bir sözleşme kapsamına alınacağını açıkladı. Bunun kadroya alınma anlamına gelmediğini belirten Davutoğlu, konuyla ilgili yasa taslağının ise birkaç hafta içinde hazırlanacağını belirtti. Ancak haziran ayına gelinmesine karşın bu konuda da henüz bir taslak tartışmaya açılmış değil.

RAKAMLAR

1.4 milyon kişi

Kamu ve özelde toplam taşeron sayısı

740 bin kişi

Kamudaki taşeron sayısı

720 bin kişi

Hükümetin taşeron düzenlemesinden yararlanacak işçi sayısı

200 bin kişi

Kamuda asıl işi yapan işçi sayısı



 

Metronom Haber Ajansı - MHA Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız