KEMAL AKSEZGİN SOL REKLAM 1
ZÜMRÜT MOBİLYA
GÖZÜPEKTEL
KÖZZ TAVUK IZGARA
Mestanoğlu
japon iş makinaları
ALTIN SATIR
SAFİR KUYUMCULUK
Akhisar Çeşme Kasabı
ALGİ OTO ELEKTİRİK
SOL REKLAM BOŞ
Zeytinkent Sürücü Kursu
SU YOLCU LASTİK
Akhisar Metronom Radyo İstek Hattı
Akhisar Nöbetçi Eczaneler
Akhisar Sezgin Ticaret
SAĞLAM SÜRÜCÜ KURSU
Akhisar Metronom Haber
Akhisar Motorcu Tonton
SOYDEMİR GRUP
OTO KAR SAĞ TARAF
ÇAĞDAŞ SÜRÜCÜ KURSU
LİSECAM
Akhisar Louka DönerŞentürk Gayrimenkul

Ekonomi

Önüne Gelen Emlak Ofisi Açamayacak!

Önüne Gelen Emlak Ofisi Açamayacak!

15 Kasım 2017 Saat: 15:46
Önüne Gelen Emlak Ofisi Açamayacak!
Önüne Gelen Emlak Ofisi Açamayacak!
DAYIOĞLU KASABI

Sezgin Ticaret Akhisar

Akhisar Köroğlu AVM

Önüne Gelen Emlak Ofisi Açamayacak!

Haber Merkezi

Manisa Emlak Müşavirleri Derneği Başkanı Bahattin Akyüz, kendilerini ilgilendiren yeni yasanın sektöre düzen getireceğeni söyledi.

Manisa Esnaf Sanatkarlar Odası Başkanı da olan Emlak Müşavirleri Derneği Başkanı Bahattin Akyüz, emlakçılık mesleğinde yaşanan düzensizliğin giderilmesine ilişkin hazırlanan Emlak Müşavirliği Yasası’nın hayata geçmesi ile sektöre yeni bir düzen geleceğini söyledi. ‘Lisanslı Emlak Müşavirliği, Emlak Müşavirliği Şirketleri ve Emlak Komisyonculuğu Hakkında Kanun Teklifi’ yasalaşırsa sektörü derinden etkileyeceğini belirten Manisa Emlak Müşavirleri Derneği Başkanı Bahattin Akyüz, “Tasarıda kazanılmış haklar korunacak. Ancak, Emlak Danışmanlığı sertifikaları yeni yasaya göre düzenlenmesi öngörülmekle birlikte, binlerce emlakçının sektör dışında kalması kaçınılmaz gözüküyor. Çünkü, ‘Müşavir’ olmak için üniversite mezunu olma şartı geliyor. Dahası lisans almak için sınavdan geçmek gerekiyor. 'Müşavirlik Sistemi’ öngörüldüğü için faaliyetin kanunla düzenlenmesi şart” dedi.
OFİS AÇMAK ZORLAŞACAK
Manisa Emlak Müşavirleri Derneği Başkanı Bahattin Akyüz, konuyla ilgili açıklamasını şöyle sürdürdü; “Kayıtlı çalışanlar kayıtsızlardan şikayetçi. Bir masa bir sandalye ile emlakçılık yapanlara tepki var. Haksız kazancı ve kayıt dışılığı önleme adına denetimlerimizi periyodik olarak aralıksız sürdürüyoruz, tutanaklar gerekli mercilere bildiriliyor. Ancak, en büyük denetim yetkisi Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’na bağlı müdürlüklerde. Fakat denetim mekanizması yeterli değil. Bu da çok fazla sayıda emlakçı mağduru oluşmasına yol açıyor. Beklenen emlak yasasının çıkmasıyla sadece üniversite mezunlarının emlak ve danışmanlık ofisi açmasına izin verilecek. Ayrıca sektörün standartları olacak, cezai sorumluluklar getirilerek denetim altına alınacak”. 
2002 yılından bugüne ekonominin dinamosu olan inşaat ve emlak piyasasının en disiplinsiz ve en çok problem yaşanan sektör konumuna geldiğini de belirten Başkan Akyüz, mutlaka hukuki bir düzenlemeye ihtiyaç olduğuna vurgu yaptı. “Çok ciddi mali konuların olduğu son aşamada eline bir çanta alan, vergisi ve işyeri olmayan, ayakçı ve korsan diye tabir ettiğimiz, hakkımızı ve ekmeğimizi elimizden alan sözde emlakçı olan kurnaz kişiler sektöre ciddi prestij kaybı yaşatıyor” diyen Akyüz, emlakçılığın önüne gelenin yapacağı bir meslek olmaması gerektiğini de belirtti.
CİDDİ CEZALAR GELECEK
Kanun taslağında yer alan başlıkları değerlendiren Akyüz, mevzuata uymayanlar için cezai yaptırımları da şöyle anlattı; “Sektöre yeni girmek isteyenler 4 veya 2 yıllık eğitim veren üniversitelerin Tapu ya da Emlak Yönetimi Bölümü’nden mezun olup lisanslama sınavını kazanıp, 3 aylık bir stajdan sonra emlakçı olmasını öngörüyor. Buna uymayanlara 3 yıldan başlayan hapis cezası ve 30 bin liradan başlayan para cezası uygulanacak. Dolandırıcılık gibi suçları işleyenler bu işi yapamayacak. Kanun çıktığı anda bu işi yaptığını esnaf ya da ticaret siciliyle ortaya koyarak, eğitim aldığını belgeleyenler mesleğini sürdürmeye devam edecek. Kayıtlı olmayana bu hak tanınmayacak. Taşınmaz ticareti yetki belgesiz yapılamayacak. Yetki belgesi, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’na bağlı İl Müdürlükleri tarafından verilecek, yenilenecek ve iptal edilecek. Belgelerin geçerlilik süresi 5 yıl olacak. Bu süre içinde bir başkasına devredilemeyecek. Taslağa göre emlak ofisleri de 30 metrekareden küçük olamayacak. İçinde idari büro ve kabul yeri ile arşiv bölümü bulunacak. Yeterli masa, koltuk, dolap ile bilgisayar, tarayıcı gibi teknik donanıma sahip olacak. Yeterli sayıda taşıt bulunduracak. Bu taşıtlar işletmeye ait veya işletme adına kiralanmış olacak. Alım satım işlemlerinde hizmet bedeli oranı, alım satıma aracılık sözleşmesinde yer alan satış bedelinin yüzde 3’ünden fazla olamayacak. Kiralama işlemlerinde ise hizmet bedeli, kiralamaya aracılık sözleşmesinde yer alan bir aylık kira bedelini geçemeyecek. Taşınmaz gösterme belgesini düzenleyen işletme bertaraf edilerek doğrudan mülk sahibinden satın alınması veya kiralanması durumunda bile emlakçı hizmet bedeline hak kazanacak. Taslağın geçiş hükümüne göre, emlakçıların 18 ay içinde yeni yönetmelik hükümlerine, lise mezunu olma koşulu hariç, uygun hale gelmeleri ve yetki belgesi almaları zorunlu olacak. Taşınmaz ticareti; taşınmaz alım satımı ve kiralaması konusunda pazarlama faaliyetinde bulunmak ve aracılık, taşınmazla ilgili inceleme, araştırma, raporlama ve danışmanlık ile iş sahibinin talebi halinde taşınmazın rayiç satış veya kira bedelini tespit etmek olarak belirlendi”.

Haber: Nezih VAROL

 

Metronom Haber Ajansı - MHA Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız