KEMAL AKSEZGİN SOL REKLAM 1
ZÜMRÜT MOBİLYA
GÖZÜPEKTEL
KÖZZ TAVUK IZGARA
Mestanoğlu
japon iş makinaları
ALTIN SATIR
SAFİR KUYUMCULUK
Akhisar Çeşme Kasabı
ALGİ OTO ELEKTİRİK
SOL REKLAM BOŞ
Zeytinkent Sürücü Kursu
SU YOLCU LASTİK
Akhisar Metronom Radyo İstek Hattı
Akhisar Nöbetçi Eczaneler
Akhisar Sezgin Ticaret
SAĞLAM SÜRÜCÜ KURSU
Akhisar Metronom Haber
Akhisar Motorcu Tonton
SOYDEMİR GRUP
OTO KAR SAĞ TARAF
ÇAĞDAŞ SÜRÜCÜ KURSU
LİSECAM
Akhisar Louka DönerŞentürk Gayrimenkul

Asayiş

Soma maden faciasına 4 tutuklama

Soma maden faciasına 4 tutuklama

19 Mayıs 2014 Saat: 00:11
Soma maden faciasına 4 tutuklama
Soma maden faciasına 4 tutuklama
DAYIOĞLU KASABI

Soma’daki maden ocağı faciasına ilişkin soruşturmada tutuklu sayısı 4’e yükseldi. Tutuklanan isimler arasında şirketin İşletme Müdürü Akın Çelik, İşletme Müdür Yardımcısı Ertan Ersoy, Güvenlik Uzmanı Yalçın Erdoğan, Emniyet Vardiya Amiri Yasin Kurnaz bulunuyor. İfadeleri alınan 7 kişiden 4’ü ise savcılar tarafından serbest bırakılırken, 3’ü de sevk edildikleri mahkemece serbest bırakıldı. Geriye kalan aralarında Soma Holding Yönetim Kurulu Başkanı Alp Gürkan'ın oğlu Yönetim Kurulu Başkan Vekili ve Group CEO'su Can Gürkan’ın da bulunduğu 14 kişinin işlemleri ise emniyet ve adli makamlarda devam ediyor.

AKHİSAR CUMHURİYET BAŞSAVCISI BEKİR ŞAHİNER:"İLK RAPORA GÖRE OLAYIN TRAFO PATLAMASI SONUCU OLMADIĞI, TRANSPARMATÖR DENİLEN CİHAZ ARIZASINDAN KAYNAKLANMIŞ OLAMAYACAĞI AÇIKLANMIŞTIR"

Soma’da meydana gelen maden ocağı faciasının ardından başlatılan soruşturma kapsamında 25 kişi gözaltına alındı. Soruşturmanın başında bulunan Akhisar Cumhuriyet Başsavcısı Bekir Şahiner, ilk etapta mahkemeye sevk edilen 6 kişiden 3’ünün tutuklandığını açıkladı.

Soma’da meydana gelen maden ocağı faciasının ardından başlatılan soruşturma ile ilgili soruşturmanın başında bulunan Akhisar Cumhuriyet Başsavcısı Bekir Şahiner basın açıklaması yaptı. Şirketin yönetim kurulu başkanı da dahil olmak üzere toplam 25 kişinin gözaltına alındığını belirten Şahiner, ‘‘İfadeleri alınan şüphelilerden 6 kişi ilk etapta tutuklanma istemiyle Soma Sulh Ceza Mahkemesi'ne sevk edilmiştir. Yapılan sorgulama sonucunda 3 şüpheli tutuklanmıştır. Kalan 3 şüpheli de serbest bırakılmıştır. Soma Cumhuriyet Savcılığı’nca sorgulanan 4 şüpheli ise savcı tarafından serbest bırakılmıştır. Şüphelilerin üzerine atılı bulunan suç bu aşamada Türk Ceza Kanunu’nun 85-2 maddesinde düzenlenen taksirle birden fazla ölüm ve yaralanmasına eylem olarak vasıflandırılmıştır’’ dedi.

Başsavcı Şahiner, ‘‘Ölüm muayene ve defin ile cenazelerin ailelerine teslim edilmesi için toplam 31 cumhuriyet savıcısı yetkilendirildi. Olayın meydana geldiği yerde ve çevresinde, olayın ilk anından itibaren tüm önlemler Soma Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından alındı. Delilerin tespiti ve muhafaza işlemleri gerçekleştirilmiştir. Soma ilçesinde görevli 2 cumhuriyet savcısı olayın meydana geldiği maden ocağı içerisine, maden mühendisleri, elektrik mühendisleri ve iş güvenliği uzmanlarından oluşan bilirkişi heyeti ile maden ocağına girerek, olayın meydana geliş sebebini tespit edebilmek için olay yeri keşif işlemlerini gerçekleştirmişlerdir. Olayın olduğu ocak içinde cumhuriyet savcılarımız, olayın çıkış sebebinin ortaya çıkartılabilmesi için her türlü ihtimali değerlendirerek, çok titiz bir şekilde saatlerce süren incelemeyi bilirkişi heyeti ile birlikte gerçekleştirmişlerdir’’ diye konuştu.

Olayın neden meydana geldiği hususunda birçok iddia bulunmakla birlikte bu iddiaların hepsinin göz önüne alındığını belirten Başsavcı Şahiner, ‘‘Olaydan sonra ortaya atılan trafo patlaması sonucundan olup olmadığı hususunda gerekli olan tüm incelemeler yapılmıştır. Bilirkişi heyeti tarafından yapılan keşif sonrasında olayın meydana geliş sebebi ile ilgili, bilirkişi heyetinin vermiş olduğu ilk rapora göre olayın trafo patlaması sonucu olmadığı, transparmatör denilen cihaz arızasından kaynaklanmış olamayacağı açıklanmıştır. Bilirkişi heyetinin cumhuriyet savcılarımız ile birlikte yaptıkları keşif sonucunda verdikleri ilk ön rapora göre, yer altı kömür işletmesinde hava ile teması sağlanan kömürün oksitlenmesi neticesinde ısı açığa çıktı. Bu ısı uzaklaştırılmadığı takdirde ocak yangınlarına neden olabileceği, meydana gelen olayın kömürün kendiliğinden yanması ile oluşan karbonmonoksitin zehirlenmeye yol açabileceği belirlenmiştir. Yine olayın meydana geldiği gün de olay öncesinde başlayan kömürün oksijen aldığı için yanması sonucu olay günü yanan kömürün yanma sonucu çöktüğü, bunun sonunda çok yoğun bir karbonmonoksit gazının maden ocağını kaplaması sebebiyle olayın meydana gelmiş olabileceği değerlendirilmekle birlikte, gerekçeli bilirkişi raporunun bir daha dosyaya sunulacağı bilirkişi heyeti tarafından ifade edilmiştir’’ ifadelerini kullandı.

Başsavcı Şahiner, “Olayla ilgili olarak maden içinde yapılan incelemenin sonucunda kusurlu olduğu değerlendirilen maden ocağı teknik nezaretçisi, işletme müdürü, iç saha sahibi, iç güvenliği baş mühendisi, yönetim kurulu başkanı, vardiya amirleri, bilirkişi tarafından düzenlenen ilk rapora göre cumhuriyet savcıları tarafından şüpheli olarak tespit edilmiş, şüphelilerin açık adres ve kimlikleri tespit edilerek gözaltına alınmaları ile ilgili gerekli tedbirler gerçekleştirilmiştir. Olay hakkında soruşturmayla ilgili görevli savcı tarafından müşteki, mağdur ve tanıkların önemli bir kısmı ifadeleri alınmış, gözaltına alınacak şüphelilerin işlemleri de başlatılmıştır. Şüphelilerden şirketin yönetim kurulu başkanı da dahil olmak üzere toplam 25 kişi gözaltına alınmış, ifadeleri alınan şüphelilerden 6 kişi ilk etapta tutuklanma istemiyle Soma Sulh Ceza Mahkemesi'ne sevk edilmiş, yapılan sorgulama sonucunda 3 şüpheli tutuklanmıştır. Kalan 2 şüpheli de serbest bırakılmıştır. Soma Cumhuriyet Savcılığı’nca sorgulanan 4 şüpheli ise savcı tarafından serbest bırakılmıştır. Şüphelilerin üzerine atılı bulunan suç bu aşamada Türk Ceza Kanunu’nun 85-2 maddesinde düzenlenen taksirle birden fazla ölüm ve yaralanmasına eylem olarak vasıflandırılmıştır” şeklinde konuştu.

KAYNAK: http://www.iha.com.tr

 

Metronom Haber Ajansı - MHA Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız