KEMAL AKSEZGİN SOL REKLAM 1
Zümrüt MobilyaYamaçlar Yapı
GÖZÜPEKTEL
ÖZKAYMAK PAZAR
Mestanoğlu
japon iş makinaları
ALTIN SATIR
SAFİR KUYUMCULUK
Boş Reklam Alanı
ALGİ OTO ELEKTİRİK
HASCANLAR
Zeytinkent Sürücü Kursu
AKM
Akhisar Metronom Radyo İstek Hattı
Akhisar Nöbetçi Eczaneler
Akhisar Sezgin Ticaret
SAĞLAM SÜRÜCÜ KURSU
Akhisar Metronom Haber
Akhisar aktel
SOYDEMİR GRUP
OTO KAR SAĞ TARAF
ÇAĞDAŞ SÜRÜCÜ KURSU
KOLAY GIDA

Güncel

Akhisar’da Organik Madde Artışı Sağlandı

TEMA Vakfı’nın Akhisar İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü ile Akhisar Ziraat Odası Başkanlığı iş birliğinde yürüttüğü “Zeytin Tarımı Yapılan Alanlarda Örtü Bitkisi Yetiştiriciliğinin Yaygınlaştırılması: Akhisar Örneği” projesi, zeytinlik topraklarında öne

7 Mayıs 2025 Saat: 15:01
Akhisar’da Organik Madde Artışı Sağlandı
Akhisar’da Organik Madde Artışı Sağlandı
DAYIOĞLU KASABI

Sezgin Ticaret Akhisar

Akhisar AKM Alışveriş Merkezi

Akhisar’da Organik Madde Artışı Sağlandı

TEMA Vakfı’nın Akhisar İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü ile Akhisar Ziraat Odası Başkanlığı iş birliğinde yürüttüğü “Zeytin Tarımı Yapılan Alanlarda Örtü Bitkisi Yetiştiriciliğinin Yaygınlaştırılması: Akhisar Örneği” projesi, zeytinlik topraklarında önemli iyileşmeler sağladı. 2021 yılından bu yana yürütülen yeşil gübreleme uygulamalarıyla toprak organik madde miktarında %0,5 ila %1 arasında artışlar gözlemlendi.

6 Mayıs 2024 tarihinde Ballıca Köyü’nde düzenlenen bahçe günü etkinliğine Akhisar Kaymakamı Mustafa Can, TEMA Vakfı yöneticileri, ilçe tarım ve orman yetkilileri, muhtarlar ve üreticiler katıldı. Etkinlikte proje kapsamında dört yıldır sürdürülen uygulamaların sonuçları paylaşıldı.

Proje çerçevesinde Zeytinliova, Dereköy, Ballıca, Hamidiye, Bekirler ve Mecidiye mahallelerinde toplam 12 bahçede uygulanan yeşil gübreleme yöntemiyle, 2021 yılında %0,83 olan organik madde oranı %1,49’a yükseldi. Tüm bahçelerde ise ortalama %1,08 olan oran %1,57’ye çıktı.

Uygulamada, zeytin hasadının ardından sıra aralarına fiğ ve arpa karışımı ekilerek, örtü bitkilerinin gelişimi izleniyor. Nisan ayında bu bitkiler toprağa karıştırılarak doğal gübreleme sağlanıyor. Baklagil cinsi bitkilerle yapılan bu yöntem, toprağın biyolojik aktivitesini artırırken, erozyonu önlüyor, su tutma kapasitesini yükseltiyor ve kimyasal gübre ihtiyacını azaltıyor. Ayrıca, hayvancılıkla uğraşan üreticilere kaba yem temini açısından da katkı sağlıyor.

TEMA Vakfı yetkilileri, ideal bir tarım toprağında %5 olması gereken organik madde oranının Türkiye’nin %90’ında %3’ün altında olduğunu vurgulayarak, bu projeyle Akhisar’daki zeytinlik toprakların kalitesinde anlamlı bir iyileşme sağlandığını belirtti.

Proje kapsamında sadece uygulamalar değil, aynı zamanda eğitim çalışmaları da yürütülüyor. Bugüne kadar 500’den fazla üreticiye ulaşan TEMA Vakfı, çiftçi toplantıları ve yayım çalışmalarıyla uygulamaların yaygınlaştırılmasını hedefliyor.