KEMAL AKSEZGİN SOL REKLAM 1
ZÜMRÜT MOBİLYA
GÖZÜPEKTEL
KÖZZ TAVUK IZGARA
Mestanoğlu
japon iş makinaları
ALTIN SATIR
SAFİR KUYUMCULUK
Akhisar Çeşme Kasabı
ALGİ OTO ELEKTİRİK
SOL REKLAM BOŞ
Zeytinkent Sürücü Kursu
SU YOLCU LASTİK
Akhisar Metronom Radyo İstek Hattı
Akhisar Nöbetçi Eczaneler
Akhisar Sezgin Ticaret
SAĞLAM SÜRÜCÜ KURSU
Akhisar Metronom Haber
Akhisar Motorcu Tonton
SOYDEMİR GRUP
OTO KAR SAĞ TARAF
ÇAĞDAŞ SÜRÜCÜ KURSU
LİSECAM
Akhisar Louka Döner

Güncel

Akhisar Tarımsal Atıklarını Biyoenerjiye Çevirecek

Akhisar Tarımsal Atıklarını Biyoenerjiye Çevirecek

13 Aralık 2012 Saat: 17:51
Akhisar Tarımsal Atıklarını Biyoenerjiye Çevirecek
Akhisar Tarımsal Atıklarını Biyoenerjiye Çevirecek
DAYIOĞLU KASABI



İlçemizde 12 milyon zeytin ağacı bulunması nedeniyle, zeytin ağaçları budanması nedeniyle budama artığı araziye bırakmaktadır. Budama artıklarında diğer tarımsal  artıklarda (saman, mısır sapı, bağ budama artıkları vs.) Biyoenerji bulundurmaktadır.

Biyoenerji, canlı organizmalar yada bunların metabolik yan ürünlerinden elde edilen bir enerji türüdür. Biyoenerji’ nin üretildiği çok çeşitli biyolojik kaynakların tümüne genel anlamda Biyokütle denir. Biyoenerji kaynağının kömür, petrol, nükleer gibi diğer doğal kaynaklardan ayıran temel fark biyokütlenin yenilenebilir bir enerji kaynağı olabilmesidir.

 Biyokütle katı, sıvı ve gaz şeklinde enerji kaynaklarına dönüştürülebilir. Biyokütle’ nin gaz enerji kaynağı olarak kullanılmasıyla gazlaştırma adı verilen yöntemle GÜNGÖR ENERJİ ÜRETİM VE TİC. A.Ş. faaliyette bulunmak için ilçemizde bir ön araştırma yapmıştır. Araştırma sonrasında Kaymakamımız Kamil KÖTEN, İlçe Tarım Müdürü Mehmet Akif ŞENYÜREK, Ziraat Odası Yönetim Kurulu  Başkanı Ahmet AKBUĞA ve ilçemizdeki muhtarlarla GÜNGÖR ENERJİ ÜRETİM VE TİC. A.Ş. adına Hüseyin ERDOĞAN Gülbeyaz Et Lokantasında bir yemek düzenlemiştir. Yemekte tesis hakkında bilgiler veren Hüseyin ERDOĞAN ön taslak halindeki sözleşmeyi muhtarlara verilmiştir.

Tesisin lisans alabilmesi için EPDK 49 Yıllık üreticilerden sözleşme istemektedir. Fakat şirket sözleşmesinde şirket ve üretici tek taraflı fesh edebilecek durumda maddeler koymuştur.Tesis Biyokütle’ nin 700-1000 gibi yüksek sıcaklıkta oksijenden yoksun bir ortamda ısıtılması ile yakıt olarak kullanılmak üzere bir sentez gazı (singaz) üretecektir. Sentez gazı yakılarak buhar tribünü ile elektrik enerjisi üretecek seralar için de sıcak su kaynağı olarak kullanılabilir. Şirket tarımsal atıkları kül haline getirerek asfalt üretimi yapan şirketlere satacaktır.

Zeytin bitkisinde budama artıkları arazide bırakıldığı zaman halkalı leke, zeytin dal kanseri, vertisilyum solgunluğu gibi hastalıklara ve diğer konukçulara yaşam ortamı hazırlar. Budama artıklarının yakılmasında, hayvanların besin ihtiyacı olarak kullanılmasında sorunlar olduğundan dolayı şirket arazi kenarından toplu bir biçimde alarak ton başına bir fiyat verecektir. Sadece zeytin bitkisi için değil diğer tarımsal artıkları da alacaktır.

 

Metronom Haber Ajansı - MHA Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız