Bağcılar Bilgilendirildi
İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğünce Akselendi Mahallesi Halk Kütüphanesinde toplanan Bağcılara önemli uyarılar ve önümüzdeki üretim yılı için karşılıklı durum değerlendirmesi yapıldı.
Akhisar Akselendi Mahallesinde 12.02.2015 tarihinde, İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğünce organize edilen toplantıya, bağcılar tarafından önemli bir katılım sağlandı. Çiftçi Toplantısı Ziraat Mühendisi ve Akselendi Tarım Danışmanı Hasan KAYA, Tütün Teknoloji Mühendisi Mehmet Ali Ağar ve Ziraat Teknisyeni Tarık UZEL’ in katılımlarıyla gerçekleştirildi.
2014 yılında uygulanan, Entegre ve Kontrollü Ürün Yönetimi Projesi kapsamında Projeye katılan üreticilere başarılı ve ilaç kalıntısız ürün yetiştirdikleri için almayı hakkettikleri E.K.Ü.Y Sertifikaları dağıtılırken, güvenilir ve sağlıklı gıda üretiminin devamı için bu ve buna benzer Projelerin devamı ve önemi hakkında bilgiler verildi.
İyi Tarım Uygulamalarının önemi ve Üreticilere sağlayabileceği katkıları anlatılırken İyi Tarım Uygulamaları Projesi ile E.K.Ü.Y Projesinin iç içe yürütülebileceği ve bu Projelerin Üreticilere maddi ve manevi açıdan önemli ölçüde katkıda bulunacağı vurgulandı.
Toplantının devamında Bağcılar, bağların budanması , gübrelenmesi ve Ölükol Hastalığı hakkında bilgilendirilirken budama ve Ölükol Hastalığına karşı yapılması gerekenler anlatıldı. Önümüzdeki Üretim Sezonu içinde gerek arazi çalışmaları gerekse o an itibariyle yapılması gerekenler ile Hastalık ve Zararlılarla Mücadele konusunda Teknik ve uygulamalı Eğitim çalışmalarının devam edeceği belirtildi.
Bağlarda çok büyük zararlara yol açan Ölükol Hastalığı hakkında biraz daha bilgi verilecek olursa;
ÖLÜKOL HASTALIĞI
Ölükol Hastalığı, son yıllarda kış mücadelesinin yapılmaması ve gerekli önlemlerin alınmaması nedeniyle ilimizin tüm bağ alanlarında yaygın olarak görülmektedir.
Hastalık; dip gözlerin uyanmaması, gelişme olgunlaşma döneminde sürgünlerin zayıf gelişmesi neticesinde, sürgün ve salkımların kurumalarına yol açarak o yılın verimini direkt olarak etkilediği gibi, ertesi yılın ürününü doğuracak gözleri de tahrip ederek ertesi yılın verimini olumsuz etkilemektedir. Alt gözlerin ölmesi budama sırasında çubuk seçimini zorlaştırmakta obur çubukların bırakılması zorunluluğunu doğurmaktadır. Bu ise asmaya verilmek istenen terbiye sistemini bozmaktadır.
Hastalığın ilk belirtileri dip gözlerin uyanmaması ve yeni gelişen sürgünlerin dip kısımlarında koyu kahverengi – mor lekeler şeklinde görülür. Bu kısımlardan zamanla çatlaklar ve yaralar oluşur. Hasta yaprakların üzerinde siyah mor renkli toplu iğne başı büyüklüğünde lekeler oluşur. Zamanla yaprak yırtılmış bir görünüm alır. Salkım sapında kahverengi – mor lekeler görülür ve şiddetli enfeksiyonlarda kurumalar meydana gelir.
Hasta sürgünlerde sonbaharda odunlaşmaya paralel olarak bir belirti daha oluşur. Normal olarak kahverengi olması gereken kabuk rengi beyazlaşır ve bu alanlarda hastalık etmeni mantarın sporları küçük siyah noktacıklar şeklinde oluşur. Bu belirti asmada Ölükol Hastalığının varlığını kesin olarak ortaya koyar.
BUDAMA SIRASINDA YAPILACAK İŞLEMLER
Budama sırasında kurumuş, hastalıkla bulaşık tüm çubuklar kesilerek bağdan uzaklaştırılmalıdır. Bu sayede hastalıkla bulaşık tüm çubuklar kesilerek bağdan uzaklaştırılmalıdır. Bu yöntemle Hastalıkla mücadele açısından çok önemli kazanım sağlanmış olacaktır.
KIŞ İLAÇLAMASI
Kış mücadelesinde, gözler uyanmadan 10-15 gün önce % 4’ lük Bordo Bulamacı veya 100 litre suya 6 litre dozunda Kışlık Yağ ile yapılmalıdır. Hastalıkla mücadelede kış ilaçlamaları çok önemlidir.
İLKBAHAR İLAÇLAMALARI
1.İlaçlama sürgünler; 2-3 cm
2.İlaçlama sürgünler; 8-10 cm
3.İlaçlama sürgünler; 25-30 cm olduğunda yapılmalıdır.
İlaçlamalarda hastalığa karşı ruhsatlı ilaçlar dozunda kullanılmalıdır.
Hastalıkla mücadele yapılmadığında sürgünler ve salkımlar tamamen kurumaktadır. Hastalığa karşı mücadeleler koruma amaçlı yapıldığından, tüm üreticilerimizin yukarıda belirtilen zamanlarda Ölükol Hastalığına karşı mutlaka kış ve ilkbahar mücadelelerini yapmaları gerekir. Hastalığa yakalanmış bağlarda, gelişme döneminin sonlarında ve odunlaşma döneminde yapılan mücadelenin (Mücadele zamanı geçtiğinden) boşa gideceği ve sonuçsuz kalacağı unutulmamalıdır.