KEMAL AKSEZGİN SOL REKLAM 1
ZÜMRÜT MOBİLYA
GÖZÜPEKTEL
KÖZZ TAVUK IZGARA
Mestanoğlu
japon iş makinaları
ALTIN SATIR
SAFİR KUYUMCULUK
Akhisar Çeşme Kasabı
ALGİ OTO ELEKTİRİK
SOL REKLAM BOŞ
Zeytinkent Sürücü Kursu
SU YOLCU LASTİK
Akhisar Metronom Radyo İstek Hattı
Akhisar Nöbetçi Eczaneler
Akhisar Sezgin Ticaret
SAĞLAM SÜRÜCÜ KURSU
Akhisar Metronom Haber
Akhisar Motorcu Tonton
SOYDEMİR GRUP
OTO KAR SAĞ TARAF
ÇAĞDAŞ SÜRÜCÜ KURSU
LİSECAM
Akhisar Louka Döner

Sağlık

Çocuklarda Bu Hastalıklara Dikkat !

Çocuklarda Bu Hastalıklara Dikkat !

1 Şubat 2012 Saat: 13:54
Çocuklarda Bu Hastalıklara Dikkat !
Çocuklarda Bu Hastalıklara Dikkat !
DAYIOĞLU KASABI


Okul yılları çocukların en sık sağlık sorunlarıyla karşı karşıya kaldıkları dönemdir. Bir arada olan çocukların birbirlerinden mikrop aldıklarını ve okul döneminde karşılaşılan kronik ya da akut hastalıkların çocukları sağlık açısından savunmasız hale getirebileceğini söyleyen uzmanlar, aileleri mevsimsel hastalıklara karşı uyarıyor.

Çocukluk çağında rastlanan hastalıkların mevsimsel özellikler gösterdiğini söyleyen Özel Akhisar Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Ulviye UZAR, “Özellikle sonbahar ve kış aylarında üst solunum yolu enfeksiyonlarına sıkça rastlıyoruz. Çocuklar bize yüksek ateş, öksürük, boğaz ağrısı, burun akıntısı, burun tıkanıklığı gibi üst solunum yoluna ait belirtilerle geliyorlar. Kimi zaman bu yakınmalara karın ağrısı, bulantı, kusma ve ishal gibi gastroenterit belirtileri de eşlik edebiliyor ki bu durumda ‘viral sendrom’ olarak tanımlarız.

Ayrıca enfeksiyonlara ya da alerjik deri hastalıklarına bağlı deri döküntüleri ve idrar yolu enfeksiyonu da sıkça karşılaştığımız hastalıklardandır” dedi.

Kış ayları ve kalabalık sınıflar, üst solunum yolu hastalıklarına neden olan mikropların bulaşması için son derece uygun ortamlar. Dr. UZAR, kimi zaman bu tabloya pnömoninin de eşlik edebildiğini, eğer çocuğun altta yatan astım gibi bir hastalığı varsa, o hastalığın alevlenmelerinin de görüldüğünü söylüyor. Kronik hastalıkların da kış aylarında alevlendiğine işaret eden Dr. UZAR, çocuğun eğer hipertansiyonu, kalp problemi, tekrarlayan idrar yolu enfeksiyonları varsa kış aylarında daha ağır şekilde görülebildiğine dikkat çekiyor.

Uzmanlar, üst solunum yolu hastalıklarında sıklıkla görülen öksürüğün bir alarm olarak algılanmasını istiyor. Sürekli öksürüğü olan, önce nezle grip gibi başlayıp hastalığı bir haftanın üzerinde devam eden çocukların, özellikle gece gelen öksürüklerine dikkatle yaklaşılması gerektiğini söyleyen Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Ulviye UZAR, “Bu öksürük zatürrenin ya da sinüzitin habercisi olabilir. Ateşli ya da ateşsiz, öksürük bir haftayı geçerse mutlaka bir hekime başvurulması gerekir. Zatürree hemen tedavi edilirse sorun yaratmayabilir ama aksi taktirde yüksek ateş ve solunum yetmezliğine kadar ilerleyen bir tablo yaratabilir. Çocuğun, yoğun bakımda izlenmesi ve hatta solunum cihazına bağlanması gerekebilir” diye konuşuyor.

GRİBAL ENFEKSİYONA DİKKAT
Okul çağı çocuklarında görülen hastalıklardan birinin de aileler tarafından “alerjik bronşit veya bronşit” olarak tanımlanan astım olduğunu belirten Dr. UZAR, “Özellikle bu tip yakınması olan çocuklar, okulun başlamasıyla gribal enfeksiyona yakalandıklarında şikâyetleri tetiklenir. Bu yüzden, özellikle eylül ve ekim aylarında çok dikkatli olunması gerekiyor. Farklı bir ortam, çok koşmak, oynamak, egzersiz yapmak ve gribal enfeksiyonlar birlikte direkt atak başlatabiliyor. O yüzden astım semptomlarını baskılayacak ilaçları varsa onları doktorlarına danışarak yeniden kullanmaya başlamalarında fayda var” diyor. Dr. UZAR ayrıca, okul döneminde çocukların en sık yakalandıkları mevsimsel hastalıklar arasında grip geldiğini ve artık tüm çocukların mevsim başında gribe karşı aşılanmalarının önerildiğini ifade ediyor.

ROMATİZMAL ATEŞ
Bu hastalığın en sık 5-15 yaş arası okul çağındaki çocuklarda genellikle el ve ayaklardaki büyük eklemlerde şişlik, kızarıklık, ağrı şeklinde ortaya çıktığını belirten Dr. UZAR, “Bazen  eklemlerden kaynaklanan bir şikayet olmaz fakat çocuk genel olarak soluk ve halsizdir ya da anormal kol bacak hareketlerine sahiptir. Kaşık tutması ve yazı yazması bozulabilir.

Gelişmekte olan ülkelerde önemli bir sağlık sorunu olan romatizmal ateş, ülkemizde de üzerinde durulması gereken bir konudur. Çünkü kalpte kalıcı kapak bozukluklarına neden olan bu hastalık, ileriki yaşlarda kapak değiştirme ameliyatlarına kadar gidebilen ve hayatı olumsuz yönde etkileyen bir sürecin başlangıcı demektir” diyor.

Dr. UZAR, üst solunum yolu enfeksiyonlarının genelde ailelerin kendi başlarına tedavi etmeye çalıştıkları bir hastalık grubu olduğunu belirterek, “Çok yüksek ateşle seyreden, bu beta grubu mikropların yaptığı üst solunum yolu enfeksiyonlarında çocuğun mutlaka bir hekime gösterilmesi ve romatizmayı önlemek için erken dönemde doğru ilaçla yeterli süre tedavisinin yapılması gerekir” dedi.

DENGELİ BESLENME
Okul çağındaki çocuğun beslenmesi de, anne babaların dikkat etmesi gereken konulardan biri. Çocuğun zihinsel faaliyetlerine destek olmak yanında, gerek büyüme geriliği, gerekse çağımızın giderek artan sorunlarından biri olan çocukluk çağında aşırı kiloluluktan korumak için çocuğa dengeli bir beslenme programı hazırlanması gerektiğini söyleyen Dr. UZAR  “Uygun miktarda süt ve süt ürünlerinin tüketimi kalsiyum ve D vitamini desteği verdiğinden büyüme ve kemik gelişimi açısından önemli.

Yine anne babalara düşen önemli bir görev, çocukların ara öğünleri konusunda titizlik göstermeleri. Çocuklara besin değeri yüksek, vitaminlerden zengin, yüksek oranda şeker ve yağ içermeyen ara öğünler vermeleri uygun olur. Çocuğun büyüme çizelgesinde uyumlu ve tutarlı bir kilo ve boy düzeyini sürdürmesi genel sağlığının da çok önemli bir göstergesidir. Okul çağındaki çocukları bulaşıcı hastalıklardan korumak için hijyen eğitimi verilmesi, özellikle el yıkamaya özen gösterilmesi gerekiyor.” dedi.

-----

-----






 

Metronom Haber Ajansı - MHA Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız