KEMAL AKSEZGİN SOL REKLAM 1
ZÜMRÜT MOBİLYA
GÖZÜPEKTEL
KÖZZ TAVUK IZGARA
Mestanoğlu
japon iş makinaları
ALTIN SATIR
SAFİR KUYUMCULUK
Akhisar Çeşme Kasabı
ALGİ OTO ELEKTİRİK
SOL REKLAM BOŞ
Zeytinkent Sürücü Kursu
SU YOLCU LASTİK
Akhisar Metronom Radyo İstek Hattı
Akhisar Nöbetçi Eczaneler
Akhisar Sezgin Ticaret
SAĞLAM SÜRÜCÜ KURSU
Akhisar Metronom Haber
Akhisar Motorcu Tonton
SOYDEMİR GRUP
OTO KAR SAĞ TARAF
ÇAĞDAŞ SÜRÜCÜ KURSU
LİSECAM
Akhisar Louka Döner

Güncel

Dünya İnsan Hakları Günü Törenle Kutlandı

Dünya İnsan Hakları Günü Törenle Kutlandı

10 Aralık 2012 Saat: 22:31
Dünya İnsan Hakları Günü Törenle Kutlandı
Dünya İnsan Hakları Günü Törenle Kutlandı
DAYIOĞLU KASABI



Özel Akhisar Koleji Anadolu Lisesi Öğretmenleri ve öğrencilerinin hazırladığı 10 Aralık Dünya İnsan Hakları Günü kutlama programı Akhisar Belediyesi Bülent Ciğeroğlu  Kültür Salonunda yapılan törenle kutlandı. Özel Akhisar Koleji Anadolu Lisesi öğrencileri Simay Özcet ve Ilgın Süleyman Dağlı’nın sunuculuğunu yaptığı, 10 Aralık Dünya İnsan Hakları Günü kutlama programı Saygı duruşu ve Müzik Öğretmeni Gamze Abaka Okur yönetiminde İstiklal Marşının okunmasıyla başladı.

Günün anlam ve önemini  anlatan konuşmayı Özel Akhisar Koleji Anadolu Lisesi Tarih Öğretmeni İlknur Tercan yaptı. İlknur Tercan;” İnsanlar arasında ırk, din, renk, yaş, cinsiyet ayırımı yapmadan sevgi, saygı ve dostluk duygularını geliştirmek, insanın insan olma haysiyeti ile sahip olması gereken hakların hepsine “İnsan Hakları” denir.
İnsan hakları, kişiyi kendi özüyle yaşatacak kurallardır. İnsanın insana hükmetmesi, onu ezmesi insan onuruna yakışmayan ve kabul edilemeyecek bir davranıştır. Bu tür ayrımların yapıldığı toplumlarda kavga, çatışma, isyan eksik olmamıştır. İnsanlar arasında hak, eşitlik, adalet, özgürlük düşüncesi yaygınlaştıkça bu konuyla ilgili mücadeleler de artmıştır.
İnsan hakları 10 Aralık 1948’de başlamış bir olgu değildir. İnsanlara insan oldukları için sahip olmaları gereken bir takım hakların bulunduğu fikri ilk kez 1215’de İngiltere’de Magna Carta ile yazılı bir şekilde ortaya atılmıştır. İnsanların kendi istekleri dışında yaşamak zorunda bırakıldıkları şartlar, tarih boyunca rastlanmıştır.  Kullara kulluk etmek, köle hayatı yaşamak, işkencelere maruz kalmak bu yaşantıya örnek olarak verilebilir. İnsanların yaşayışlarında, hayati konularda eşit haklara sahip oldukları fikri 1776 yılında Amerika’da yayımlanan, Bağımsızlık Bildirisi ile de pekişmeye başlamıştır İnsan hakları ile ilgili bir başka çalışma Fransız İhtilali zamanında yapılmış ve 1789 yılında İnsan Hakları Bildirisi yayımlanmıştır Bütün bu çalışmalar insanların daha çağdaş yaşama isteğinin birer ürünüdür Çağımızda da insan haklarının korunması ve farkındalığın arttırılması yönünde önemli adımlar atılmış ve bugüne kadar pek çok uluslararası sözleşme yürürlüğe girmiştir
Bu amaçla 24 Ekim 1945’te kurulan Birleşmiş Milletler Örgütü’nün öncelikle amacı; dünyada barışı ve güvenliği sağlamaktır 10 Aralık 1948 tarihinde da Birleşmiş Milletler Örgütü “İnsan Hakları Evrensel Bildirgesi”ni kabul ve ilan etmiştir ve 10 Aralık ile başlayan hafta Birleşmiş Milletlere üye ülkelerde “İnsan Hakları Haftası” olarak kutlanır. Bu bildirgede; 30 madde arasında insanın en önemli hakkı yaşama hakkıdır. Yaşama hakkını düşünme, eğitim-öğretim, çalışma, iletişim, mülkiyet, sağlık, seçme seçilme gibi haklar desteklemektedir bunlar da eğitim hakkıyla beslenebilir. Anayasamızda “Kimse eğitim ve öğretim hakkından mahrum bırakılamaz” denilmektedir. Milli Eğitim Temel Kanunumuz da bunu desteklemekte. Özellikle son yıllarda ülkemizde ve dünya da ön plana çıkan konular, kız çocuklarının eğitim hakkı ile işkence ve kadına şiddet konularıdır. Bu konularla ilgili devletler ve sivil toplum örgütleri olumlu pek çok çalışmalar yapmaktadır.
Bu tarihsel gelişim sürecinde ülkemizde de Atatürk önderliğindeki Kurtuluş Savaşıyla, anti demokratik ve İnsan haklarına aykırı şekilde yapılan işgallere karşı başarılar sağlanmış, sonrasında Cumhuriyetle birlikte kadın, erkek, çocuk, genç her kesimden insanımıza hak ve özgürlükleri ilke ve inkılâplarla verilmiştir. Ülkemiz BM İnsan Hakları Konseyi çalışmalarına da aktif şekilde katılmaktadır. Başbakanlık İnsan Hakları Başkanlığı ile her il ve ilçe de İnsan hakları Komisyonları oluşturulmuştur. Bizim yakinen tanıdığımız en önemli Demokrasi ve İnsan Hakları savunucusu elbette Mustafa Kemal Atatürk’tür. Ancak Onun dışında son dönemlerin önemli İnsan hakları savunucularından bazılarını hatırlayacak olursak;
Florance Nigtingale, Martin Luther King, Mahatma Gandhi, Mustafa Kemal Atatürk.
Bu vesile ile Demokrasi ve haklarımız için insanların organize bir şekilde bu haklarına sahip çıkmaları, dileğiyle İnsan Hakları Günü’nü kutluyor, huzurlu ve barış dolu bir gelecek diliyorum” dedi.
Özel Akhisar Koleji Anadolu Lisesi Tarih Öğretmeni İlknur Tercan’ın İnsan ve Hakları konulu konuşmayı yaptıktan sonra Özel Akhisar Koleji Anadolu Lisesi Öğretmenleri ve öğrencilerinin hazırladığı İnsan Hakları Evrensel Beyannamesinin Slâyt ve mini skeç eşliğindeki şiirli sunum protokol tarafından çok beğenildi. 10 öğretmen’in hazırladığı ve 35 öğrencinin rol aldığı Oratoryo gösterisinden sonra öğrencilerin okuduğu, “We are the World” (Biz Dünyayız) şarkısı solunu dolduran öğrenci, öğretmen ve protokol’ün beğenisi kazanırken töreni renklendirdi.   

Özel Akhisar Koleji Anadolu Lisesinin hazırladığı program 1 saat sürdü. Akhisar Kaymakamı Kamil Köten, Akhisar Belediye Başkan yardımcısı Latif Çakmak, Cumhuriyet Başsavcısı Bekir Şahiner, İlçe Milli Eğitim Müdürü Süleyman Mermer’i, programı hazırlayan, öğretmenleri, öğrencileri ve okul Genel Müdürü Mesut Kemerli’yi tebrik etti.
10 Aralık Dünya İnsan Hakları Günü kutlama törenine Akhisar Kaymakam Kamil Köten, Belediye Başkan Yardımcısı Latif Çakmak, Akhisar Cumhuriyet Başsavcısı Bekir Şahiner, İlçe Emniyet Müdürü Mehmet Turhan, Akhisar İlçe Milli Eğitim Müdürü Süleyman Mermer, Siyasi Parti İlçe başkanları, İlçe İnsan Hakları Komisyonu Başkanı Av. Leyla Varış, yönetim kurulu üyeleri, öğrenci velileri, Okul Müdürleri, öğretmenler ve öğrenciler katıldı.

Dünya İnsan Hakları Günü Törenle Kutlandı


 

Metronom Haber Ajansı - MHA Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız