KEMAL AKSEZGİN SOL REKLAM 1
ZÜMRÜT MOBİLYA
GÖZÜPEKTEL
KÖZZ TAVUK IZGARA
Mestanoğlu
japon iş makinaları
ALTIN SATIR
SAFİR KUYUMCULUK
Akhisar Çeşme Kasabı
ALGİ OTO ELEKTİRİK
SOL REKLAM BOŞ
Zeytinkent Sürücü Kursu
SU YOLCU LASTİK
Akhisar Metronom Radyo İstek Hattı
Akhisar Nöbetçi Eczaneler
Akhisar Sezgin Ticaret
SAĞLAM SÜRÜCÜ KURSU
Akhisar Metronom Haber
Akhisar Motorcu Tonton
SOYDEMİR GRUP
OTO KAR SAĞ TARAF
ÇAĞDAŞ SÜRÜCÜ KURSU
LİSECAM
Akhisar Louka Döner

Sağlık

Dünya Sigarayı Bırakma Günü

Dünya Sigarayı Bırakma Günü

7 Şubat 2012 Saat: 10:24
Dünya Sigarayı Bırakma Günü
Dünya Sigarayı Bırakma Günü
DAYIOĞLU KASABI

 

Akhisar Sağlık Grup Başkanlığı doktorlarından Selda Tınazlı, 9 Şubat Dünya Sigarayı Bırakma Günü nedeniyle yaptığı yazılı açıklamada, sigara kullanımının, halk sağlığını tehdit eden ve mutlaka mücadele edilerek önlenmesi gereken bir sorun olduğunu dile getirdi. Aktif ve pasif sigara içiciliğinin ölümlere, hastalıklara, sakatlıklara ve psikolojik sorunlara neden olduğunu söyledi.

 

Sigarayı Bırakma Projesi ile ilgili çalışmaları başlatan Akhisar Sağlık Grup Başkanlığı Doktoru Selda Tınazlı yaptığı yazılı açıklamada şunları dile getirdi.

 

09 Şubat Dünya Sigarayı Bırakma Günü

 

Sigara tiryakiliği, en öldürücü toplumsal zehirlenme olayıdır. Ölüm, sigara yüzünden oluşan hastalıklar sonucu meydana gelir. Her sigarada vücut için zehirli, tahriş edici, kanser yapıcı ya da kanserin ortaya çıkmasını kolaylaştırıcı 4000’den fazla kimyasal madde bulunmaktadır. Bunlardan en az 81 tanesinin doğrudan kansere neden olduğu ispatlanmıştır. İnsanları sigaraya bağımlı hale getiren madde ise nikotindir. Nikotin, kalp atışlarını hızlandırır, tansiyonu yükseltir, kanın pıhtılaşma riskini artırır. Sigara dumanındaki karbonmonoksit gazı,  kanın oksijen taşıma kapasitesini azaltır, dokular yeterince oksijen alamadığından egzersizde çabuk yorulma ortaya çıkar. Erkeklerde tüm kansere bağlı ölümlerin yüzde 35’inin, kadınlarda ise yüzde 15’inin nedeni sigaradır. Akciğer kanserine bağlı ölümlerin yüzde 90’ının nedeni sigaradır. Sigara içmeyen ancak dumanına maruz kalanlarda akciğer kanseri riski 3 kat artmıştır. Sigara, kronik bronşit ve amfizem gibi nefes darlığı yapan akciğer hastalıklarının en önde gelen sebebidir. Sigara içenlerde kalp krizi geçirme riski 10 kat artmaktadır. Kan dolaşımı ve damarlar üzerine etkileri nedeniyle beyin damar hastalıkları ve felç riski artar, bacak kangrenine neden olur. Sigara içen kadınlarda; düşük yapma, erken doğum,  düşük doğum ağırlıklı bebek doğurma, kısırlık, doğum kontrol hapı kullanan grupta kalp krizi geçirme riski yüksektir. Erkeklerde kısırlık ve iktidarsızlığa neden olur. Ülser riski artar, iyileşme gecikir. Ciltte kuruma, sedef hastalığı, gözde katarakt ortaya çıkmasını kolaylaştırır. Sigara içenlerin kemikleri yoğunluk kaybeder, kırıklar daha kolay olur.

Neden Sigara İçiyorsunuz?

 

Sigara dumanı; 4000 den fazla zehirli, tahriş edici ve kansere yol açan kimyasal madde içermektedir. Bu kadar maddenin yanı sıra tütündeki nikotin, ciddi bağımlılık yapma özelliğine sahiptir. Nikotinin meydana getirdiği bağımlılık nedeniyle diğer kimyasal maddeler de vücuda alınmış olur. Nikotin çok güçlü bir psikolojik uyarıcı ajandır. Bağımlılık ortaya çıkarma özelliği açısından eroin, kokain ve alkolden hiç farkı yoktur. Sigarayı ilk kez deneyen her üç kişiden biri tek bir sigara ile bağımlı hale gelmektedir.


Unutmayın!


 

Bağımlılık yapıcı bir maddeden kurtulmak güçtür ancak imkânsız değildir, kararlılıkla başarılır. Pek çok bağımlının zorlandığı nikotin yoksunluk belirtileri geçicidir. En çok ilk 2-3 haftalık süre sizi zorlayabilir. Ancak 3 hafta geçtikten sonra sigara ile mücadeleniz bitmeyecektir. Sigara içmeyi çağrıştıran pek çok şey size sigarayı hatırlatmaya devam edebilir. Siz içmeme konusundaki kararlılığınızı sürdürürseniz hatırlatıcı çevresel unsurlar (yemek sonrası, çay, kahve, vs.) ile sigara arasındaki güçlenmiş bağ zayıflayacaktır.

 

Sigarayı Bırakmak İsteyene Telefonla Destek “ALO 171 Sigara Bırakma Hattı”

 

Kapsamlı tütün kontrol programlarının bir parçası olan sigara bırakma hattı 14 Ekim 2010 tarihinde ülkemizde hizmete girmiştir. Herkesin ücretsiz olarak ev ve iş telefonlarından 24 saat boyunca ulaşabildiği, sürekli canlı olarak cevap verilen Sigara Bırakma Hattına 171 tuşlanarak ulaşılabilmektedir. Bu hatta görev yapan danışmanlar, arayan kişilerin sigara bırakma sürecine ilişkin sorularını cevaplamakta ve sigarayı bırakmalarını sağlayacak etkili bir plan yapmalarına, motive olmalarına ve gerekirse Sigara Bırakma Polikliniği bünyesindeki hekimlere yönlendirilmelerine yardımcı olarak hizmet vermektedirler.

 

 

 

Metronom Haber Ajansı - MHA Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız