KEMAL AKSEZGİN SOL REKLAM 1
ZÜMRÜT MOBİLYA
GÖZÜPEKTEL
KÖZZ TAVUK IZGARA
Mestanoğlu
japon iş makinaları
ALTIN SATIR
SAFİR KUYUMCULUK
Akhisar Çeşme Kasabı
ALGİ OTO ELEKTİRİK
SOL REKLAM BOŞ
Zeytinkent Sürücü Kursu
SU YOLCU LASTİK
Akhisar Metronom Radyo İstek Hattı
Akhisar Nöbetçi Eczaneler
Akhisar Sezgin Ticaret
SAĞLAM SÜRÜCÜ KURSU
Akhisar Metronom Haber
Akhisar Motorcu Tonton
SOYDEMİR GRUP
OTO KAR SAĞ TARAF
ÇAĞDAŞ SÜRÜCÜ KURSU
LİSECAM
Emrah Düztaş
Emrah Düztaş

Kredi Kartlı Yaşam

24 Şubat 2012 Saat: 14:45

Kredi kartı hepimizin hayatının hem tatlı hem de acı anıları olan bir yaşam tarzı olmaya başladı.

Yaşamımıza nasıl girdiğine bakarsak aslında sistemin içinde insanların yaşam tarzları değişmeye başladı. Bize azla yetinmemiz daha fazlasına sahip olabileceğimiz anlatıldı.

Hayatımızın en sıkıcı zamanları öğrencilikten gelen o zor zamanlarımızdır. Ailemiz zor şartlarda bizi okutmaya çalışmıştır en azından bir çok insan için böyledir. Bu dönemde görebildiğimiz dünya bizler gibi öğrenci olan arkadaşlar ve bizden çok daha iyi yaşayan çalışanlar. Sistem yapısı gereği olarak da harcamaya yönelik yaşam tarzı. O günden meslek sahibi olduğumuzda olmak istediğiz kişi kafamızda oluşturmaya başlarız.

Öğretiye bakarsanız hep üstümüzde olanları örnek almalıyız. Neden? Hayal edin eviniz de bir toplantı var; Konu iyi harcama yapan bir tanıdığınız. Konu en kısa yoldan paraya sahip olmuş bir komşunuz. Hayatta hiçbir kariyeri olamayan bütün tanıdıkları eğitimle bir yere gelmiş ama kendisi ailesinin okutmak yerine çalışma hayatı içine bıraktığı ve yetenekleri başarılı olmuş çocukluk arkadaşlarınız.

Öğretim hayatınızı bitiğinde kendi ayaklarınız üzerinde yaşam başlar. Aslında ayaklar üstü bir tanım çoğunlukla fark etmeden dizlerin üstünde diyebilirim. Artık ailenizin sizinle ilgili masraf yapma yükümlülüğü bitmiştir veya yapılmasını istemenizsiniz.

Çalışmaya başladınız önce iyi giyinmelisiniz,sonra yaşam tarzı oluşturmalısınız. Arkadaşlarınızla paylaşımlarınız olmalı ve toplantılarında konu olmalısınız. Sizin ekonomik tanım olarak tüketicisiniz ve gelirinizin olması artık bankalar tarafından fark edilen bir birey olduğunuzu ortaya çıkarır. Bir de ücretiniz sistem gereği en az bir sonrasında ödeniyor. Kısaca maaşınızı aldığınızda bir ay önce yaptığınız borçları kapatmalı ve bir sonraki ücret alınmasına zamanına kadar masraflarınıza yetmeli.

Zor bir süreç başlamıştır. Uzun uğraşlar sonunda bir iş buldunuz, işe girerken sanki tüm üniversite mezunları deneyimli olmalı gibi davranan yöneticileri ikna ettiniz. Ve sizin işinizi yapabilecek bir çok insanın olduğunu örgendiniz, şanslı olduğunuzdan ortalama bir ücretle işe başladınız. Ortalama ücret sizin sadece çalışmaya yetecek kadar enerji almanız için yapılacak masrafları karşılamaya yetecektir.

Bu arada ücretinizi aldığınız bankadan kendileri için değerli olduğunuz gösteren yaklaşımlar ve size harcamalarınızda yardım olmak amacıyla kredi kartı teklif edilir. Bu güzel teklif kimse tarafından ret edilemez. Açıklama çok basittir. İhtiyaçlarınız alın bir sonraki ay ödeyin. Düzenli ödenirse faiz yok,komisyon yok. Kullanmasanız bile prestij olur yada acil ihtiyaç olduğunda tanıdık ve akrabalara ihtiyacınız olmadan kendi masraflarınızı karşılarsınız.

Bireysel yaşama çabalarımızın sonucudur. Eskiden büyüklerimiz acil ihtiyaçları olduğunda imece usulünde karşılanırdı. Ama artık zaman değişti kimse kimseye yardımcı olmamaya çalışır. Hepimiz kendi başımıza yaşamalıyız. Ayakta tek olmalıyız ve bir akraba toplantısında olduğumuz da rahat görünmeliyiz, kimseye ihtiyacımızın olmadığının kanıtlanması gerekir.

Rahatlık tuzağının içindeyiz, kredi kartına ihtiyaç oldukça kullandık, İlk aylarda düzenli olarak ödemelerimizi yapıyoruz. Harcamalarımızı bütçesini oluşturduk yaşamımız bu programa göre götürüyoruz. Sonra bir ara bütçeden azıcık bir sapma oldu kendimize göre yapmasak da olurdu ama ortam gereği yapmamız gereken masraflar oluştu. Sonra bir gün uzun zamandır aradığımız ama ilerde almayı planladığımız bir masrafımız oluştu aldık. Dönem sonu geldi bütçenin sapmanın doğal sonucu olarak bir miktar borcumuz oluştu. Bu bir süre devam edince kredi kartı mağduru dediğiz bir gurubun doğal üyesi oluyorsunuz.

Mağdur olduğunuz da sıkıntılarda başlıyor. Tek başına ayakta kalan birey olmanın zorluğunu anlayıp aileden yardımlar istenmeye başlanıyor. Bu gurup şanslı olan en az kayıpla kurtulanlar. Diğer bir gurup kredi ile çarkını döndürüyor. En şansız gurup ödemeyi geciktirenler oluyor.

Son gurup artık kredi riski olan büyük çoğunluğun üyesi oldu. Ne zaman banka ile işi olsa yüzüne vurulacak bir hatası var. Kendi kendine sunu soruyor ben hata yaptım ama baskı altındaydım, uyaran yoktu ve siz benden faydalanırken ben daha yeni bu işlere başlamıştım diyemezsiniz bile.

Kredi kartları doğru kullanıldığında faydası olan bir uygulamadır. Bence kredi kullanıcısın doğru bir bütçe yapabilmeyi bilmesi, kendi duygularına ve ailesine gerektiğinde hayır diyebilmeli. Öğrencilik zamanda olan sıkıntıların o güne ait olduğunu unutmamalı, önemli olan size rakip olarak gösterilenler  savaşmak değil cebinizde az da olsa nakitle huzurlu yaşmaktır.

 

 

Metronom Haber Ajansı - MHA Tavsiye Formu

Bu Yazıyı Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız

Yazarın Diğer Yazıları

Akhisarspor’a Neler Oluyor7 Şubat 2015 Saat: 16:22
Sezon başında Mustafa Reşit akçayla başlayan Akhisarspor’un sezon başında oynadığı futboldan eser yok.
Akhisar’ın Trafiği Ne Zaman Düzelecek7 Kasım 2014 Saat: 14:21
Zamanında idarecilik yapanlar, otuz sene sonrasında neler olabileceğini düşünmemişler. Şimdi her gün trafikte çile çekiliyor.
Önümüzdeki 10 Yılın Gözde Mesleği20 Ağustos 2014 Saat: 11:45
Önümüzdeki 10 yılın gözde mesleği “İş Güvenliği Uzmanlığı” olacak. Bu nedenle bir çok kişi uzman olmak için araştırma yapıyor.
ŞU HALİMİZE BAKIN10 Ocak 2014 Saat: 13:14
ŞU HALİMİZE BAKIN
Milli Eğitim Bakanlığı Siyasi Eğitim Bakanlığı olmalı3 Şubat 2013 Saat: 00:39
Milli Eğitim Bakanlığı Siyasi Eğitim Bakanlığı olmalı
Tüm Yazıları