KEMAL AKSEZGİN SOL REKLAM 1
ZÜMRÜT MOBİLYA
GÖZÜPEKTEL
KÖZZ TAVUK IZGARA
Mestanoğlu
japon iş makinaları
ALTIN SATIR
SAFİR KUYUMCULUK
Akhisar Çeşme Kasabı
ALGİ OTO ELEKTİRİK
SOL REKLAM BOŞ
Zeytinkent Sürücü Kursu
SU YOLCU LASTİK
Akhisar Metronom Radyo İstek Hattı
Akhisar Nöbetçi Eczaneler
Akhisar Sezgin Ticaret
SAĞLAM SÜRÜCÜ KURSU
Akhisar Metronom Haber
Akhisar Motorcu Tonton
SOYDEMİR GRUP
OTO KAR SAĞ TARAF
ÇAĞDAŞ SÜRÜCÜ KURSU
LİSECAM
Akhisar Louka Döner

Sağlık

HAVA SICAKLIĞI DÜŞÜYOR; GRİBE DİKKAT

HAVA SICAKLIĞI DÜŞÜYOR; GRİBE DİKKAT

2 Ekim 2012 Saat: 16:34
HAVA SICAKLIĞI DÜŞÜYOR; GRİBE DİKKAT
HAVA SICAKLIĞI DÜŞÜYOR; GRİBE DİKKAT
DAYIOĞLU KASABI

Özel Akhisar Hastanesi Kulak Burun Boğaz (KBB) Uzmanı Gökhan Karadağ, yaz aylarından sonbahara doğru geçişte vatandaşların gribe karşı daha dikkatli ve duyarlı olması gerektiğini belirtti. Özel Akhisar Hastanesi KBB Uzmanı Dr Gökhan KARADAĞ bilgilerini sizlerle paylaştı

Özel Akhisar Hastanes Kulak Burun Boğaz (KBB) Uzmanı Gökhan Karadağ, Son 10-15 yılın en sıcak yaz ayını geçiren Türkiye ve Akhisar da hava sıcaklıklarının düştüğü şu günlerde gribe dikkat uyarısında bulundu. Karadağ, hava sıcaklığının 4-6 derece arasında azalmasının beklendiğini anımsatarak,“Bu mevsimde yaşanan ani hava değişiklikleri gribe yol açar” uyarısında bulundu. Gribin bulaşıcı bir virüs olduğunu ve henüz tedavisi bulunmadığını belirten Karadağ, gribin bine yakın değişik karakterdeki virüs ile her yıl yeni bulgularla, güz ve bahar aylarında ortaya çıktığını hatırlattı.

Kulak Burun Boğaz (KBB) Uzmanı Gökhan Karadağ, grip hastalığının, bel ağrısından sonra, dünyada en fazla iş gücünü engelleyen hastalık olduğuna işaret etti. Grip için belirli risk grupları bulunduğunu, bu kişilerin griple birlikte bağışıklık sistemleri daha fazla zayıfladığından daha dikkatli olmaları gerektiğini belirten Karadağ, şunları kaydetti:

“Bu risk grupları yaşlılar (65 yaş üstü), astım, kalp, tansiyon ve şeker hastalarıyla doğuştan belirli ilaçlar kullanmak zorunda olan epilepsi ve benzeri hastalığı bulunan kişilerdir. Grip hastalığının genellikle kuluçka süresi iki gündür, bu süreçte hastalık bulaşıcıdır. Yapılabilecek en iyi uygulama, virüsü kaptığınızı fark ettikten ya da yakınmalar başladığı andan itibaren evde istirahat etmektir. Bu şekilde dinlenerek, vücudun daha güçlü olabilmesini sağlar ve virüsün çevrenize ve iş arkadaşlarınıza bulaşmasını engellersiniz.”

GRİP ETKENİ VİRÜS: İNFLUENZA

Grip virüsünün de çeşitlilik gösterdiğini belirten Karadağ; “Bu grip salgın bir hastalık, grip virüsü dediğimiz bir virüs. Bakteriler yapmıyor bunu. Virütİk bir hastalık influenza dediğimiz virüs yapıyor. Bu influenza’nın A,B,C,D diye türleri var. en çok bize hastalık yapan influenza A, Virüs hastalığı olduğu için insanlar grip oluşumları başladığı zaman hemen antibiyotik kullanmaya yöneliyorlar. Antibiyotik virüslere etki etmez. Dolayısıyla antibiyotikle geçecek bir hastalık değil. Genellikle toplu ortamlarda en çok tokalaşmayla bulaşıyor. Bunun yanında yakın durma öpüşme ve temasla da geçer. Burada en çok dikkat edeceğimiz şey ellerimizi yıkamak. Ellerimizi sık, sık yıkamak önemli bir koruyucu.”dedi.

GRİP OLAN KİŞİ KALABALIK ORTAMDA BULUNMAMALIDIR

Grip olan kişinin toplu mekânlarda ortamlarda bulunması gerektiğini belirten Özel Akhisar HastanesiKulak Burun Boğaz (KBB) Uzmanı Gökhan Karadağ şunları söyledi; “Grip olan kişiler kalabalık ortamlarda bulunmamalıdırlar. Kalabalık ortamlarda bulundukları zaman diğer kişilere de bulaşır ve bütün toplum grip olur. Grip belirtileri, kuru öksürük, yorgunluk, eklem yerlerinin ağrıları, baş ağrısı, üşüme, titreme, terleme de olabilir. Eğer önlem alınmamışsa ilerleyen günlerde ateş başlayabilir. Grip mutlaka istirat gerektirir. Riskte olan kişiler var. Yuvadaki öğrenciler, ilkokul çocukları, yaşlılar risk taşımaktadır. Kalp ve tansiyon hastaları, vücut direnci az olan insanlar yorgunluk stres bu gibi durumlarda daha yoğun olur.  Biz hastane personelleri içinde bir risk kapma ihtimali var.”

GRİP TEDAVİSİ İÇİN  HEMENANTİBİYOTİK KULLANMAYIN

Bilinen en büyük bir yanlışın grip olunduğu zaman antibiyotik alınması olduğunu belirten Karadağ, grip olunduğu zamanhemen  antibiyotik alınmamalıdır, antibiyotik bakteri tedavisi için kullanılıyor. Gribin en büyük ilacı dinlenmek ifadelerini kullandı. Özel Akhisar HastanesiKulak Burun Boğaz (KBB) Uzmanı Gökhan Karadağ, konuşmasını şöyle sürdürdü; “ Grip tedavisi için biz antibiyotik kullanmıyoruz. Çünkü antibiyotik bakteri tedavisinde kullanılıyor. İnfluenzavirüsüne  etkisi yok. Gribin en önemli tedavisi  dinlenmek. Bol, bol su ve C vitamini tüketilmeli. Poşetlerde eritilen grip ilaçları var bunlar kullanılabilir. Bu ilaç grip başlarken kullanılırsa bir hafta yerine birkaç günde geçer. Erken tedavi edilmediğinde ilerleyen günlerde ateşle birlikte nefes zorluğu olduğunda hemen doktora başvurulmalı.

Bu durumda grip sinüzit ve iltihaba çevirmişse antibiyotik kullanılabilir. Ama kesinlikle başlangıç tedavisi antibiyotik değildir”

AŞI YAPTIRILMALI

Karadağ, aşı olmanın önemini belirterek şunları kaydetti; “ Ayrıca çok önemli unsurlardan bir tanesi de aşı olmak. Aşı olunduğu zaman gerçekten grip olma ihtimali azalıyor. Her yılın aşısı farklı oluyor çünkü her yılın gribi farklı oluyor. Onun için her yıl değişik aşı üretiliyor. Bizim ülkemiz için en uygun aşı olma dönemi Eylül- Ekim-Kasım ayları. Bu aylar içerisinde aşı yaptırırsak iki hafta içerisinde koruma yöntemi başlıyor. Yüzde 70- 90’ a kadar koruyabiliyor. Kış ayı boyunca daha rahat ediyoruz.

KİMLERE AŞI YAPILMALI,KİMLERE YAPILMAMALI?

Gebeliğin ilk üç ayında , 6 aydan küçük çocuklara ve yumurta allerjisi olan kişilere aşı önermiyoruz. Şu risk grubu aşı olmalıdır, kreş ve ilkokul öğrencileri, kalabalık ortamda yaşayan kişiler, diyabet, şeker ve tansiyon hastaları, 65 yaşın üstündeki yaşlılar aşı olmazlarsa zatüre olabilirler ve solunum yetmezliğinden ölüme kadar yol açabilirler. Bunun yanında bağışıklık sistemi olan kişiler, AIDS hastaları organ nakli olmuş, böbrek hastaların da özellikle grip aşısı olmalarını tavsiye ediyoruz. Çünkü bu hastaların bağışıklık sistemi biraz daha az oluyor. Tabi isteyen herkes de grip aşısı olabilir herhangi bir risk yok ama önemli olan bu yılın aşısını olmak.”

---------------------------reklam---------------------------

---------------------------reklam---------------------------





 

Metronom Haber Ajansı - MHA Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız