KEMAL AKSEZGİN SOL REKLAM 1
ZÜMRÜT MOBİLYA
GÖZÜPEKTEL
KÖZZ TAVUK IZGARA
Mestanoğlu
japon iş makinaları
ALTIN SATIR
SAFİR KUYUMCULUK
Akhisar Çeşme Kasabı
ALGİ OTO ELEKTİRİK
SOL REKLAM BOŞ
Zeytinkent Sürücü Kursu
SU YOLCU LASTİK
Akhisar Metronom Radyo İstek Hattı
Akhisar Nöbetçi Eczaneler
Akhisar Sezgin Ticaret
SAĞLAM SÜRÜCÜ KURSU
Akhisar Metronom Haber
Akhisar Motorcu Tonton
SOYDEMİR GRUP
OTO KAR SAĞ TARAF
ÇAĞDAŞ SÜRÜCÜ KURSU
LİSECAM
Akhisar Louka Döner

Güncel

Kadınların Yeni Korkusu, Erken Menapoz!

Kadınların Yeni Korkusu, Erken Menapoz!

13 Mart 2012 Saat: 12:21
Kadınların Yeni Korkusu, Erken Menapoz!
Kadınların Yeni Korkusu, Erken Menapoz!
DAYIOĞLU KASABI


 

Özel Akhisar Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanlarından Opr. Dr. Erkan ÇAĞLIYAN Erken Menopoz ve Rezerv Azlığı ile ilgili bilgilendiriyor.


Günümüzde kadın sosyal hayatın tam içinde yer alıyor. Modern kadın programlı olduğundan çocuk yapmayı ve büyütmeyi sosyal, mesleki ve ekonomik olarak belli bir düzeye geldikten sonra planladığından 30 lu yaşlara kadar çocuk yapma fırsatı bulamıyor!

 

Ama hesaba katılmayan erken menopoz durumu ortaya çıktığında tüm bu hesapların alt-üst olacağı korkusu modern kadının korkusu oluyor.

Aslında genel olarak bakıldığında  erken menopoz toplumda % 1-2 oranında görülse de modern kadının çevresinde hep kendisi gibi kadınların olması ve bu korkunun aralarında paylaşılması ortak bir korkuya dönüşmektedir.

 

Kadınlarda yumurtalık hücre sayısının yaşın ilerlemesiyle birlikte nasıl ve ne kadar azaldığını bilmek veya ne kadar yumurta hücresi kaldığını anlamak kadınların çocuk sahibi olma konusundaki planlamaya yardımcı olacaktır. Kadın yumurta hücre sayısının azalma hızındaki artış, yumurta hücre havuzunda daha hızlı tükenmeye yol açmaktadır.

Kadının doğurganlığı 20-24 yaşları arasında en yüksek noktaya ulaşmakta ve 30 yaşlardan sonra hızla azalmaya başlamaktadır.

 

Kadının doğurganlığını azaltan veya menopoza  girmesine yol açan olay yumurtalıklarında bulunan hücrelerin giderek azalması ve nihayetinde bitmesidir. Aslında her kadının yumurtalıklarında kendi ihtiyacı olandan binlerce kat fazla yumurta hücresi(germ hücresi) vardır. Anne karnında 7 milyon olan yumurta hücreleri bu tepe noktasından giderek azalmaya başlar, bebek doğduğunda 2 milyona ergenlikte 400 bine ve menopoz döneminde sayı 1000 e inmektedir. Bu hücrelerin azalması programlanmış bir hücre ölümüdür, tıpta buna apoptoz adını veriyoruz.  Planlanmış bu hücre azalma hızı bazı kadınlarda daha hızlı olduğunda veya genetik program ile menopoz yaşı 48-50 yaşlarından daha erken olarak 40 yaşın altına programlandığında ortaya erken menopoz çıkmaktadır. Anlaşılacağı üzere yumurta hücrelerinin yok olması yani bitmesi sonucu menopoz durumu ortaya çıktığından bunun tedavisi veya geri döndürülmesi söz konusu olmamaktadır.

 

Acaba Bende Erken Menopoz riski Var mı?

 

Modern kadın eğer kendinde böyle bir risk var ise kariyeri, konumu hemen bir tarafa bırakarak kendi doğasında olan annelik duygusunu tatmak için her şeyden vazgeçebilecektir.

 

Yumurtalık rezervi ultrason muayenesi ve bazı hormon tahlilileri ile değerlendirilmektedir.

 

Ancak bu testler bize yumurta havuzunda ne kadar hücre kaldığını veya ne zaman menopoza girileceğini değil, hastanın uygulanacak tedaviye vereceği yanıtı ve bunun sonucunda gebe kalma şansını değerlendimede yardımcı olmaktadır.

Kadınlarda Menopoza Geçişin İlk Belirtileri Nelerdir?

-          Adetler düzenli olabilir ancak adet döngüsü giderek kısalır.

-          Döngüler arasındaki zaman farkları azalır.

-          Bu ilk işaretler ortaya çıkmadan önce bile yumurtalıktaki yaşlanma bir miktar ilerlemiştir.

-          Yumurtlamanın daha nadir ve düzensiz olmasıyla adet döngüleri giderek uzamaya ve düzensizleşmeye başlar.

 

Yumurtalık rezervinin azaldığı tespit edilen hastalar zaman kaybetmeden tedaviye başlamalıdırlar. Yumurtalık rezervi az olan hastalar maalesef başarı oranlarının en düşük olduğu gruptur.

Over rezervi az olan hastalardan diğer tüp bebek hastalarına oranla daha az sayıda yumurta hücresi alınabilmektedir. Bu hücrelerin döllenmesi, bölünmesi ve embriyo oluşturma kapasiteleri daha düşük olmaktadır.

 

Over Rezervi Testleri

-          FSH

-          E2

-          Inhibin

-          AMH

-          Ultrasonda Antral Folikül Sayımı

-          Over Volümü                                                                                   

Opr.Dr. Erkan ÇAĞLIYAN

Özel Akhisar Hastanesi

-----

-----





 

Metronom Haber Ajansı - MHA Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız