KEMAL AKSEZGİN SOL REKLAM 1
ZÜMRÜT MOBİLYA
GÖZÜPEKTEL
KÖZZ TAVUK IZGARA
Mestanoğlu
japon iş makinaları
ALTIN SATIR
SAFİR KUYUMCULUK
Akhisar Çeşme Kasabı
ALGİ OTO ELEKTİRİK
SOL REKLAM BOŞ
Zeytinkent Sürücü Kursu
SU YOLCU LASTİK
Akhisar Metronom Radyo İstek Hattı
Akhisar Nöbetçi Eczaneler
Akhisar Sezgin Ticaret
SAĞLAM SÜRÜCÜ KURSU
Akhisar Metronom Haber
Akhisar Motorcu Tonton
SOYDEMİR GRUP
OTO KAR SAĞ TARAF
ÇAĞDAŞ SÜRÜCÜ KURSU
LİSECAM
Akhisar Louka Döner

Siyaset

KENELER, HER 100 KİŞİDEN 30’UNDA ÖLÜME NEDEN OLABİLİR

Manisa Yunusemre Toplum Sağlığı Merkezi Sorumlu Hekimi Uzm. Dr. Ümit Atman, kenelerin 100 kişiden 30’unda ölüme neden olduğuna vurgu yaparak, vatandaşların bu konuda bilinçlenmesinin önemli olduğunu s

29 Mayıs 2014 Saat: 11:31
KENELER, HER 100 KİŞİDEN 30’UNDA ÖLÜME NEDEN OLABİLİR
KENELER, HER 100 KİŞİDEN 30’UNDA ÖLÜME NEDEN OLABİLİR
DAYIOĞLU KASABI

Manisa Yunusemre Toplum Sağlığı Merkezi Sorumlu Hekimi Uzm. Dr. Ümit Atman, kenelerin 100 kişiden 30’unda ölüme neden olduğuna vurgu yaparak, vatandaşların bu konuda bilinçlenmesinin önemli olduğunu söyledi
Nisan-Eylül aylarında kenelerin çok yoğun olarak bulunduğunu anlatan Yunusemre Toplum Sağlığı Merkezi Sorumlu Hekimi Uzm. Dr. Ümit Atman, Kırım Kongo Kanamalı Ateşi Hastalığı için tehlikeli döneminin başladığını söyledi. “Bu konuda eğitime önem veriyoruz diyen Atman, “Halkımıza, muhtarlarımıza Halk Eğitim Merkezi’nde, Kuran kurslarında, camilerde, okullarda eğitim veriyoruz. Sivil toplum kuruluşlarıyla birlikte vatandaşlarımızı uyarıyoruz” dedi.
TEHLİKELİ SONUÇLARA YOL AÇABİLİYOR
Nisan ve Eylül ayları arasının kene açısından önemli olduğunu kaydeden Uzm. Dr. kenenin küçük bir hayvan gibi görünmesine rağmen, çok tehlikeli sonuçlara yol açabileceğini vurgulayarak, “Kırım Kongo Kanamalı Ateşi Hastalığının virüsünü taşıyabiliyor. Kenenin kendisi hastalık yapmıyor, taşıdığı virüs hastalık yapıyor. Özellikle bu virüsü 850 kene türünden Hyalomma cinsi keneler taşıyor. Virüs evlerde beslenen sığır, koyun, keçi gibi hayvanların üzerinde yaşayan keneler aracılığıyla insanlara bulaşabiliyor. Hayvanları öldürmeyen bu hastalık, insanlarda büyük sıkıntılara yol açabiliyor. Ve yüz kişiden 100 kişiden 30’unda ölüme neden olabiliyor. O yüzden zamanı gelmiş bu konuda halkı bilinçlendirmek, gerekli önlemleri almak çok önemli” diye konuştu.
HERKESE BÜYÜK GÖREVLER DÜŞÜYOR
Manisa’nın orman açısından geniş bir il olduğunu ifade eden Uzm. Dr. Ümit Atman, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Yeşilin bol olduğu bir il. İnsanımız piknik yapmayı, açık havada oturup sohbet etmeyi çok seviyor. Bununla ilgili açık ortamlara çıktığımızda gerekli önlemlerin alınması çok önemli. Özellikle küçük çocuklarımızı açık ortamlara çıkardığımızda açık giysiler ve kapalı giysiler giydirmemiz gerekiyor. Bu tür ortamlardan döndüğümüzde de kıyafetlerin değiştirilmesi ve vücut kontrollerinin yapılması çok önemlidir. Çünkü kene gözle görülemeyecek kadar çok küçük olabiliyor. Vücutta özellikle kulak arkası, koltuk altı, kasık bölgesi, boyun gibi alanları çok seviyor. Anne ve babalar bu konuda çok uyanık olmalı. Vücutta hiç olmayan bir ben türeyebilir. Aslında o ben değildir, bir kenedir. Çok küçük olduğu için benmiş görüntüsü verebilir. Bu konuda uyanık olmak çok önemli. Keneler genellikle hayvan ahırlarında bulunur. Bundan dolayı köydeki vatandaşlarımız çok dikkatli olmalı. Kasım ve Mart ayları arasında ahıl ve ahırların kontrollerin yapılması, badanaların yapılması, ilaçlanması önemlidir. Bu konuda da muhtarlarımıza büyük bir iş düşüyor. Ahıl ve ahırların kene yuvası olmaması için ne yapılması gerekiyorsa onları muhtarlara anlatıyoruz.”
EN YAKIN SAĞLIK BİRİMİNE BAŞVURUN
Vücuda yapışan kenenin rast gele çıkarılmaması gerektiğinin altını çizen Uzm. Dr. Atman, “Üzerine sigara, alkol gibi benzeri şeyler dökmemek gerekiyor. Üzerine kene yapıştığını görürseniz, hemen en yakın sağlık birimine başvurun çünkü keneyi ezip çıkarırken, vücuda virüsü yayabilirsiniz. O yüzden kenenin çıkarılması ayrı bir ustalık gerektiriyor. Bu konuda uyanık olup rast gele davranmamak önemli. Açık alana çıktıktan sonra grip, bulantı, kusma, baş ağrısı Kırım Kongo Kanamalı Ateş Hastalığının habercisi olabilir” diye konuştu.
SAĞLIK PERSONELİ DİKKATLİ OLMALI
Vücuttaki kenenin çıkarılması konusunda sağlık personelinin de çok uyanık olması gerektiğine dikkat çeken Uzm. Dr. Ümit Atman, sözlerini şöyle tamamladı:
“Bu tür şüpheli hastalardan kan alınırken eldiven kullanmaları gerekiyor. Hastalığın ilerleyen evrelerinde hasta kaybedilebiliyor. Vücudun her tarafında kanama olur. Görünmüş vakalar vardır. Son evredeki hastanın ağzı kanarken, ona müdahil olan sağlık personelini maske kullanmaması sebebiyle bulaşan kan sonucunda personelin aynı hastalıktan kaybedildiğini biliyoruz. Bu konuda uyanık olmak, bilinçli olmak, nasıl davranılacağını bilmek önemlidir. Gereken tedbirleri zamanında almak çok önemlidir. Telaşlı olmamalıyız. Şimdi tarlalara, piknik alanlarına çıkılma zamanı. Bu hastalığın olduğu yerlerde temizlik malzemesi olarak klorak kullanılabilir.”

 

Metronom Haber Ajansı - MHA Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız