KEMAL AKSEZGİN SOL REKLAM 1
ZÜMRÜT MOBİLYA
GÖZÜPEKTEL
KÖZZ TAVUK IZGARA
Mestanoğlu
japon iş makinaları
ALTIN SATIR
SAFİR KUYUMCULUK
Akhisar Çeşme Kasabı
ALGİ OTO ELEKTİRİK
SOL REKLAM BOŞ
Zeytinkent Sürücü Kursu
SU YOLCU LASTİK
Akhisar Metronom Radyo İstek Hattı
Akhisar Nöbetçi Eczaneler
Akhisar Sezgin Ticaret
SAĞLAM SÜRÜCÜ KURSU
Akhisar Metronom Haber
Akhisar Motorcu Tonton
SOYDEMİR GRUP
OTO KAR SAĞ TARAF
ÇAĞDAŞ SÜRÜCÜ KURSU
LİSECAM
Akhisar Louka Döner

Sağlık

Kolonoskopi; Kolon (Kalın Barsak) Kanserinde Erken Teşhis Yöntemi

Kolonoskopi; Kolon (Kalın Barsak) Kanserinde Erken Teşhis Yöntemi

21 Mart 2012 Saat: 20:25
Kolonoskopi; Kolon (Kalın Barsak) Kanserinde Erken Teşhis Yöntemi
Kolonoskopi; Kolon (Kalın Barsak) Kanserinde Erken Teşhis Yöntemi
DAYIOĞLU KASABI

 

Günümüzde adını sıkça duymaya başladığımız ve hayatımızda giderek daha fazla yer tutmaya başlayan kanser; erken teşhis edildiğinde tedavisi de bir o kadar çabuk ilerler.


Dünyada kanser görülme sıklığı açısından üçüncü sırada yer alan Kolon Kanserinin teşhisinde en önemli araçlarından biri olan Kolonoskopi hakkında Özel Akhisar Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanı Opr. Dr. Ali Polat bilgilendirmelerde bulundu.


- Kolonoskopi Nedir?


Kolonoskopi kolon (kalın bağırsak) içini değerlendirmek için gözle yapılan bir tetkiktir. Kolonoskopi, 160 cm. uzunluğunda, ucunda kamera ve ışık kaynağı ile yaklaşık bir parmak kalınlığında esnek bir tüp ile yapılır. Kolonoskopun ucu anüs içine sokulur ve sonra genellikle kolonun ilk kısmı olan çekum, kolon, rektum içine yavaş yavaş geçilerek yapılır.


- Kolonoskopi Neden Yapılır?


Kolonoskopi, çeşitli nedenlerle yapılabilir. En sık dışkıda kanama, karın ağrısı, sürekli ishal ve bağırsak alışkanlığında bir değişiklik olması ya da röntgen veya bilgisayarlı tomografi (BT)’ de bulunan bir anormallik nedeniyle şikayeti araştırmak için yapılır.


- Kolon Kanserlerinin Yüzde 95’i Poliplerden Gelişir


Bağırsak Polipleri veya kolon kanseri, kanser olmayan kalın bağırsak hastalıklarında bu tetkik istenebilir. Bununla birlikte kolon kanseri veya kolon sorunlarının bazı türleri (örneğin, ülseratif kolit ve polipleri gibi) aile öyküsü olan kişilerde periyodik kolonoskopi tavsiye edilebilir çünkü bu hastalarda polip veya kolon kanseri riskleri daha fazladır.


- Kolonoskopide Olası yan Etkiler


Tanısal amaçlı kolonoskopilerde yan etki çok nadirdir. Geçici şişkinlik ve gaz sancısı, barsak mukoza ve yapısında zedelenme çok nadir görülür. Sakinleştirici ve ağrı kesici alerjilerine karşı duyarlı ve uyanık olunmalı. Uzun bir süre geçse bile kanlı dışkılamalarda mutlaka doktora haber verilmelidir.


- Kolonoskopi İşlemi


İşlemin uygun yapılabilmesi için bir gün önceden, öğleden itibaren katı gıdalar kesilir, onun yerine sulu gıdalar tercih edilir. İşleme gelmeden önceki gün akşamı sulu kahvaltı sonrası (tanesiz çorba, komposto, et suyu) doktorun reçete ettiği ishal yapıcı laksatif ilaç usulüne uygun kullanılır. İşlemden önce kullanılan ilaçlar aspirin, ağrı kesici ilaçlar, kalp ilaçları, pıhtılaşmayı engelleyici ilaçlar insülin kullanımı gibi durumlarda mutlaka doktorunuzu haberdar ederek tavsiyelerine uygun hareket etmelisiniz.


- Bu Uyarılara Dikkat


Ne kadar sıklıkla bir kolonoskopi yapılacağı veya önerileceği önceki kolonoskopide bulunan riskler ve anormal bulgulara bağlıdır. Son yıllardaki yayınlarda kolon kanseri riski, normal sağlıklı insanlar da bile poliplerin kanser haline gelmeden önce tanı konması  amacıyla;


50 yaşından sonra yılda bir kez kolonoskopi yapılması gerektiği tavsiye edilmektedir.

 

 

 

 

Metronom Haber Ajansı - MHA Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız