KEMAL AKSEZGİN SOL REKLAM 1
ZÜMRÜT MOBİLYA
GÖZÜPEKTEL
KÖZZ TAVUK IZGARA
Mestanoğlu
japon iş makinaları
ALTIN SATIR
SAFİR KUYUMCULUK
Akhisar Çeşme Kasabı
ALGİ OTO ELEKTİRİK
SOL REKLAM BOŞ
Zeytinkent Sürücü Kursu
SU YOLCU LASTİK
Akhisar Metronom Radyo İstek Hattı
Akhisar Nöbetçi Eczaneler
Akhisar Sezgin Ticaret
SAĞLAM SÜRÜCÜ KURSU
Akhisar Metronom Haber
Akhisar Motorcu Tonton
SOYDEMİR GRUP
OTO KAR SAĞ TARAF
ÇAĞDAŞ SÜRÜCÜ KURSU
LİSECAM
Akhisar Louka Döner

Güncel

Manisa Bölgesi Su Birim Fiyatları Belli Oldu

Manisa Bölgesi Su Birim Fiyatları Belli Oldu

11 Mart 2015 Saat: 13:04
Manisa Bölgesi Su Birim Fiyatları Belli Oldu
Manisa Bölgesi Su Birim Fiyatları Belli Oldu
DAYIOĞLU KASABI

Sezgin Ticaret Akhisar

Akhisar Haber - Prestige İnsaat Müeahhitliği

Akhisar Fayton Hotel

Manisa Su ve Kanalizasyon İdaresi (MASKİ) Genel Kurulu, Büyükşehir Belediye Başkanı Cengiz Ergün’ün çağrısıyla olağanüstü toplandı. Başkan Ergün’ün çağrısıyla gerçekleşen olağanüstü toplantıda, ticarethanelerde uygulanan kademe uygulaması kaldırılarak, su faturalarında indirime gidildi. Başkan Ergün, kararın ticarethanelere hayırlı olmasını diledi.

Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı Cengiz Ergün, ticarethaneler için su faturalarında uygulanan kademeli tarifelerin vatandaşlarda mağduriyet oluşturması nedeniyle MASKİ Genel Kurulu’nu olağanüstü toplantıya çağırdı. Çağrının ardından MASKİ 1. Olağanüstü Toplantısı, Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı Cengiz Ergün başkanlığında toplandı. Tüm ilçe belediye başkanlarıyla toplanılarak, su faturalarında düzenleme yapıldığını hatırlatan Başkan Ergün, “MASKİ Genel Müdürlüğü yılda iki defa Mayıs ve Kasım’da toplanır. Bir yıl içerisinde olağanüstü kararlarla ilgili toplantı yapabilir. İlgili mevzuat gereği. Şimdi dönelim 2014 yılının son aylarına. Bildiğiniz üzere önce bir şablon çıkarılmıştı. Tüm merkez dahil olmak üzere diğer ilçeler tarifelerinde değişiklikler hepsinde ayrı bir fiyat tarifesi vardı. Önce ilgili dairesi genel fiyat politikası belirleme düşüncesi ile komisyona bunu sunmuştu. Bunun üzerinde tartışmalar, görüşmeler oldu. Ancak çok fiyat farkı olması nedeniyle uygulamaya geçilmemişti. 17 ilçe başkanıyla birlikte toplantı yaptık. Ben hiç kimsenin mağdur olmaması açısından eski büyükşehir olmadan önceki su tarifelerinin meskenler ve diğerleriyle ilgili tefe tüfe oranında zam yapalım teklifim, tüm başkanlarca benimsendi ve uygun görüldü. Herkes bunu benimsedi” dedi.

8 aylık ödeme kolaylığı sağlandı

Kademe noktasında da görüşmeler olduğunu ve neticede bir metin üzerinde anlaşıldığını belirten Başkan Ergün, “Buna mukabil, mevcut akıllı sayaçlarda kullanan aboneler için geçmişte uygulanan kolaylıklarla ilgili indirim söz konusu oldu. Bunu da ortak müşterek bir karar aldık. Köylerdeki su abonelerinin en düşük fiyat tarifesini belirleme noktasında mutabakat sağladık. Ticarethaneler de bu süre içerisinde geçmiş. Orada da bir kademe anlayışıyla 1-10, 11-20, 21-30, 31 ton ve üstü olarak. Sonuç itibariyle bunlar 01.01.2015’ten itibaren uygulaması başlamak üzere alınan kararlardır. 1. aydan itibaren yapılan okumalar, 2014 yılının Kasım-Aralık ayları bazı belde ilçelerde geçiş dönemi sıkıntısından kaynaklanan, MASKİ’ye devirlerin geç aktarılmasından kaynaklanan, yazılım programlarında gecikmelerden kaynaklanan, sahada okumaların yeterli sürede yapılamaması nedeniyle bazı yerlerde 6, 7, 8 aydır okunmayan yerler önümüze çıkmaya başladı. Buralarda faturaların okunmamasından kaynaklanan yüksek faturalar gelmeye başladı. Ancak ticarethanelerde MASKİ olarak bir karar aldık. Bu uzun süreli okunmamış olan yerlerle ilgili 8 ay içinde ödeme opsiyonu getiren karar aldık. Kademeyi yılbaşından önce okunmamış yerlerde ilgili kademenin uygulanmaması kararını da aldık” dedi.

Alınan karar 900 aboneyi kapsıyor

Tüm komisyon üyelerinin tarifeler belirlenirken kademe uygulamasını gözden kaçırdığı özeleştirisini de yapan Başkan Ergün, “Şimdi ticarethanelerde gerçekten biz de gözden kaçırmışız. Kabul edelim. Komisyon üyeleri gözden kaçırmış ancak yaptığımız tespitlerde şunu da söyleyeyim; Manisa’da il genelinde 500 binin üzerinde abone var. Ticarethanelerde ise 50-100 metreküp arasında 422, 100-200 metreküp arasında 210, 200 üstünde 110 civarında abone sayısı var. Topladığınızda, 900 abone var. Bu akşam alınan karar 900 aboneyi kapsıyor. Yani 500 bin abone nerede, 900 ticarethane nerede. Bunlar büyük lokantalar, çok su kullanan kahveler, oteller gibi çok su kullanan yerleri kapsıyor” diye konuştu.

AK Parti  grubuna kanun hatırlatması

AK Parti Grubu’nun Olağanüstü Toplantı’ya önerge sunmak istemesi üzerine açıklama yapan Başkan Ergün, “Sonuçta 2560 sayılı kanunun 5. maddesine istinaden genel kurulun toplanma ve çalışma esaslarına ilişkin olarak bu kanunda düzenlenmemiş hususlarda 1580 sayılı kanunun hükümleri uygulanır, hükmü bulunmaktadır. Atıfta bulunulan, yürürlükteki 5393 sayılı belediye kanununda meclis toplantısı başlığına haiz, “Belediye başkanı acil durumlarda, lüzum görmesi halinde bir yılda 3 defadan fazla olmamak kaydıyla, olağanüstü toplantı çağrısı ve gündem 3 gün önceden yazılı olarak duyurulur. Olağanüstü toplantılarda çağrıyı gerektiren konuların dışında hiçbir konu görüşülemez hükmü mevcuttur” dedi.

Kademeyi kaldırıyoruz

Su faturalarından kademe uygulamasının kaldırılacağını söyleyen Başkan Ergün, “Bugün burada ticarethane aboneleri gazi şehit, engelli, fakir aboneleri, engelli abonelerde aynı abonede birden fazla engelli varsa, turistlik tesis abonelerinin meskenlere uygulanan tarifeden ücretlendirilmesi ve 2014 yılından itibaren bazı köylerde beldelerde ve ilçelerde zamanında yapılmaması nedeniyle 30 günü aşan yerlerde kademeli tarifeden kaynaklanan mağduriyetin giderilmesi için, ilk iki kademede kademe aralığının okuma tarihi itibariyle genişletilmesi ve bu abonelerin ilk okumalarının eski tarife üzerinden yapılmasının kararlarını bugün burada alacağız inşallah” dedi. Kademeli fiyat tarifelerinin kaldırıldığını belirten Başkan Ergün, “Biz yeni uygulamada şunu getiriyoruz. Eskiden daha doğrusu 11. ayda aldığımız kararda 1-10, 11-20, 21-30, 30 ton ve üstü kademeli kararı almışız. Şuanda teklifi dairenin ilk 50 metreküpe kadar herhangi bir kademeyi kaldırıyoruz. 1-50 metreküp arası 4,5 lira, 51 ve üstüne de biraz daha suyu az kullanmayı teşvik için 6 lira” diye konuştu.

İŞTE AKHİSAR’DAKİ BİRİM SU FİYATI

Alınacak kararla birlikte ilçelerin oluşacak yeni tarifelerini de tek tek okuyan Başkan Ergün, şunları söyledi; “İlçelerin tarifeleri belirlenirken büyükşehir olmadan önce fiyat tarifelerinde ticarethanelerde TEFE-TÜFE uygulamasına çevirdik. Kademeyi kaldırdık. Her ilçede fiyat tarifesi farklı olduğu için, Gölmarmara’dan başlıyorum; daha önce 2,70’miş, 30 Mart’tan önce 11. ayda 3 lira almışız. Şimdi 50 metreküpe kadar 3 lira; 51 üstü 4,5 lira. Köprübaşı 2,20 liraymış, şimdi 50 metreküpe kadar 2,40; 51 metreküp üstü 3,60 Lira. Saruhanlı ilçesi 3,50 lira almışız, 51 metreküp üstüne de 5,50 lira uygulaması geliyor.

Gördes 3,30 lira, 51 metreküp üstü 5,20 lira.Soma 1-50 metreküp 3,95 lira, 51 metreküp üstü 6 lira.Demirci 4,95 lira, 51 metreküp üstü 7 TL.Kula 50 metreküp 5 lira, 51 metreküp üstü 7,50 lira.Akhisar 1-50 metreküp 3,70, 51 ve üstü 5 lira.Ahmetli 2,70 lira, 51 metreküp ve üstü 4 lira.Kırkağaç’ta 2,20 lira, 50 metreküp üstü 3,30 lira.Sarıgöl 2,70 lira, 50 metreküp üstü 4,75 lira oldu.Selendi 3,30 lira, 51 metreküp üstü 5 lira.Salihli 4,90 lira,  51 metreküp üstü 7,50 lira.Turgutlu 4,75 lira, 51 metreküp üstü 7 lira.Alaşehir 2,35 lira, 51 metreküp üstü 3,5 lira

olarak belirledik. 17 ilçenin fiyat tarifesi bu şekilde.”

Zam tarifeleri kararı oybirliğiyle alındı

Açıklamanın ardından söz alan AK Parti Grup Başkan Vekili Zülfikar Gürcan, verdikleri önergenin kabul edilmesini istedi. Başkan Ergün de, “Bunun dışında konu konuşulmaz. Olağanüstü toplantılarda çağrıyı gerektiren konu dışında hiçbir konu konuşulamaz, bitti. Bu saydıklarım dışında okuduğum dışında başka bir önerge kabul edilemez. Böyle bir önerge konuşulamaz” dedi. Bunun üzerine Gürcan’ın, AK Parti’nin suya zam yaptığı şeklinde bir algı yaratıldığını öne sürmesi üzerine konuşan Başkan Ergün, “Meskenleri Mayıs ayında gündeme getir. Orada değerlendirelim. Şimdi değil. Atık su bedelini almıyoruz zaten. Hepsini kaldırın. Yasal olarak alınması mı gerekiyor, alınmaması mı? Yüzde 40’a kadar alma hakkı var. Zam kararı oy birliğiyle alınmadı mı? 17 ilçe başkanı bu toplantıda kararda var mıydı yok muydu” dedi.

Olağanüstü toplantıda gündem dışı konu görüşülemez

AK Parti grubunun önergelerinin gündeme alınması ile ilgili ısrarı üzerine Danıştay kararını AK Parti ‘lilere gösteren Başkan Ergün, “Ticarethanelerin üzerinden her türlü konuşmayı yap. Engellilerle ilgili, geç okumalarla ilgili yap. Ben burada kanunu okuyorum. Kanun diyor ki, olağanüstü toplantılarda çağrıyı gerektiren konuların dışında hiçbir konu görüşülemez diyor. Ticarethaneleri konuşacağız. Ben belgeyle konuşuyorum lafla değil. Danıştay kararında gündem dışı konu görüşülemez diye karar geldi. Mayıs ayında toplantıda on tane öneri getir. İstersen hepsini kaldır. Bedava de” diye konuştu.

Dağıtımda adalet sağlayalım

Madde üzerine söz alan MHP Grup Başkan Vekili Mehmet Güzgülü ise, “Bir ilçe geçmişte su benden gidecek diye fiyatları aşağı çekmiş. Öbür taraftaki bunu düşünmemiş. On kilometre mesafe olan ilçeler arasında su fiyatlarında yüzde yüz fark var. Bizim burada şov yapacak zamanımız yok. Vatandaşa haklı olarak dönelim. 1 ilçe 1 liraya su kullansın, 1 kilometre ötesi 3 liraya kullansın. Bu olmaz. Bu bizim için bir yaradır. Ticarethane aradan kaçtı bizler üzüldük. Ticarethanelerden önemli olan ilçeler arası yapılan haksızlık olarak düşünüyorum” diye konuştu. Başkan Ergün de, “Bu sene daha detaylı çalışma olsun. Dağıtımda adalet sağlayalım. 5-10 kilometre mesafede adaletsizlik olmasın. Yüksekse düşürürüz” dedi.

Gürcan Büyükşehir bülteninde yer almak istedi

Madde üzerine söz alan Kula Belediye Başkanı Hüseyin Tosun da, “Mutlaka suda birlik sağlanmalı. Sıkıntılar mutlaka olacak. Kula ticaret açısından önü parlak olan bir yer değil. Ama 5 lira. Geçmişte ticari suyun fazla olması açısından olabilir ama adaletli olmalı” dedi. AK Parti Grup Başkan Vekili Zülfikar Gürcan oylama öncesi, “Büyükşehir Gazetesi’nde Ak Parti suyu indirdi yazarsanız memnun oluruz” diye konuştu. Konuşmaların ardından Başkan Ergün, maddeyi oylamaya sundu. İlgili madde, oy birliğiyle kabul edilirken, Başkan Ergün, kararın bütün ticarethanelere hayırlı olmasını diledi.

Akhisar Haber - Özel Akhisar Hastanesi

 

Metronom Haber Ajansı - MHA Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız