KEMAL AKSEZGİN SOL REKLAM 1
ZÜMRÜT MOBİLYA
GÖZÜPEKTEL
KÖZZ TAVUK IZGARA
Mestanoğlu
japon iş makinaları
ALTIN SATIR
SAFİR KUYUMCULUK
Akhisar Çeşme Kasabı
ALGİ OTO ELEKTİRİK
SOL REKLAM BOŞ
Zeytinkent Sürücü Kursu
SU YOLCU LASTİK
Akhisar Metronom Radyo İstek Hattı
Akhisar Nöbetçi Eczaneler
Akhisar Sezgin Ticaret
SAĞLAM SÜRÜCÜ KURSU
Akhisar Metronom Haber
Akhisar Motorcu Tonton
SOYDEMİR GRUP
OTO KAR SAĞ TARAF
ÇAĞDAŞ SÜRÜCÜ KURSU
LİSECAM
Akhisar Louka Döner

Güncel

Manisa Büyükşehir Oluyor… İşte Detaylar ve Merak Edilenler

Manisa Büyükşehir Oluyor… İşte Detaylar ve Merak Edilenler

10 Ekim 2012 Saat: 10:43
Manisa Büyükşehir Oluyor… İşte Detaylar ve Merak Edilenler
Manisa Büyükşehir Oluyor… İşte Detaylar ve Merak Edilenler
DAYIOĞLU KASABI


Manisa, Aydın, Balıkesir, Denizli, Hatay, Malatya, Kahramanmaraş, Mardin, Muğla, Tekirdağ, Trabzon, Şanlıurfa ve Van'ın büyükşehir belediyesi olmasına ilişkin kanun tasarısı, TBMM Başkanlığı'na sunuldu.

13 Büyükşehir Belediyesi olacak iller arasında yer alan Manisa’da da protokol ve vatandaşlar değerlendirmede bulundular. Konuyla ilgili olarak açıklama yapan Manisa Valisi Halil İbrahim Daşöz, yeni düzeme ile büyükşehir kapsamına alınacak illerin diğer büyükşehirlerden farklı bir yapıda olacağını belirtti. İlin tamamının büyükşehir kapsamında değerlendirileceğini söyleyen Vali Daşöz, “Eskiden bir tek İstanbul ve Kocaeli’nde böyle bir uygulama vardı. Diğerlerinde de il merkezlerinin belli bir kesiminde büyükşehir kapsamına alınıyordu. Şimdi iki önemli yenilik söz konusu. Bunlardan bir tanesi ilin tamamının büyükşehir kapsamına alınması. Bir diğeri ise artık illerde İl Özel İdaresi’nin kalkmış olması. Tekli bir mahali idare yapısı söz konusu olacak” diye konuştu.

Manisa’da iki kademeli belediyenin söz konusu olduğunu sözlerine ekleyen Vali Daşöz, “Biri ilin tamamından sorumlu büyükşehir belediyesi diğeri ise alt belediyeler şeklinde olacak. Bu kapsamda belde belediyelerinin ve köylerin kaldırılması söz konusu. Kaldırılan belde belediyeleri ve köyle bağlı bulundukları ilçe belediyelerine bağlanacak. Merkez ilçede ayrı bir ilçe olmadığı için büyükşehir modeline uyum sağlamak için merkezde de bir alt belediye oluşturulması için merkezde bir ilçe kurulacak. Şehir, güney ve kuzey istikametinde belirli hatlardan ikiye bölünecek. Doğusunda kalan bölüm Şehzade, batısında kalan bölüm ise Yunus Emre ilçesi olması söz konusu” dedi.

Büyükşehirlerde nüfusun daha hareketli olduğunu ifade eden Vali Daşöz, “Burada büyükşehirlerde yaşanan en büyük sorunlardan bir tanesi imar sorunu. Büyükşehirler hızla büyüdüğü için bu gün için belediyenin sınırları dışında olan yerler kısa sürede belediyenin sınırları içerisinde kalacak. Ama burada imar bütünlüğünü sağlamak adına master planları yapma adına bir otoriteye ihtiyaç olduğu için, ayrıca Gediz gibi ortak sorumluluk gerektiren alt yapı projeleri gerektiriyor. Gediz bir çok ilçeden ve belediyeden geçiyor. Bu tür şeylerin tek elden yapılması gerekiyor. Ulaşımın tek elden yönetilmesi gerekiyor. Büyük norm projelerinin olması gerekiyor. Arıtma gibi katı atık bertaraf etme tesisleri gibi ortak kullanıma yönelik alt yapı projelerinin tek elden yönetilmesi için büyükşehirlere ihtiyaç duyuluyor. Tabi bu Manisa’nın büyükşehir olayı hak ettiği için, gelişme dinamikleri potansiyeli çok yüksek olduğu için ‘büyük şehrin’ gerekli olduğunu düşünüyorum” şeklinde konuştu.
“HİZMETLER HIZLANACAK”

Manisa Ticaret ve Sanayi Odası Başkan Yardımcısı İsmail Kadıoğlu ise Manisa’nın büyükşehir olmasının büyük faydalar getireceğini ifade ederek, “Bildiğim kadarıyla bir kereye mahsus olmak suretiyle bir miktar paranın gönderileceği söyleniyor. Bütçesinin yüksek miktarda artacağını biliyorum. Artı bazı ilçelerimiz mahalle statüsünde olacak. Bu da hizmetin çok hızlı bir şekilde gerçekleşmesini sağlayacaktır. Manisa Avrupa’da yatırıma en müsait kent olarak seçildi. Dünya’da da yatırıma en uygun 5. kent. Ancak biz bundan zamanında faydalanamadık. Çok büyük yatırımcılar buralara gelemedi. Büyükşehir olmasıyla beraber büyük yatırımcıların buraya geleceğini düşünüyorum” diye konuştu.
Manisa’nın büyükşehir olması bazı vatandaşlarda soru işaretleri bırakırken, bazı vatandaşlar ise büyükşehir olmanın büyük faydalar sağlayacağını söyledi. Büyükşehir konusunda tam bir bilgiye sahip olmadıklarını dile getiren vatandaşlar şu ifadeleri kullandılar:
"Şu an kamuoyuyla birlikte aynı şeyleri biliyoruz. Mecliste görüşülecek bir konu. İlk önce değerlendirilmesinden yanayız. Mecliste görüşüldükten sonra mevzuatı öğrenmek lazım. Ayrıca ‘Büyükşehir’ ve ‘Bütün Şehir’ tartışmaları var. sınırların nerelerden çizileceğini bilmiyoruz. Vatandaşlara hiç bir bilgilendirme olmadı. Fakat iyi olacağını düşünüyoruz. İş yönünden olsun ekonomik yönden olsun şehre avantajlar sağlayacaktır. Manisa’ya diğer belediyeler de bağlanarak merkezin burası olacağı söyleniyor. Biz küçük esnaflara biraz olsun faydalı olacağını düşünüyoruz. Ege bölgesi üzümcülükle çok gelişmiş bir yer. Cenab-ı Allah’ın vermiş olduğu büyük bir imkan var. Manisa bundan 20 yıl önce çok farklıydı. 20 yıl öncesine baktığımızda sanayide çok büyük gelişmeler yaşandı. Ticarette de böyle şeyler olacaktır. Daha da güzelleşecek. Eski binalar onarılacak, yeni yerleşim alanları yapılacak. Üniversitenin eğitime nasıl katkısı olmuşsa ‘Büyükşehir’ olmanın da öyle bir katkısı olacaktır.”

 

Metronom Haber Ajansı - MHA Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız