KEMAL AKSEZGİN SOL REKLAM 1
ZÜMRÜT MOBİLYA
GÖZÜPEKTEL
KÖZZ TAVUK IZGARA
Mestanoğlu
japon iş makinaları
ALTIN SATIR
SAFİR KUYUMCULUK
Akhisar Çeşme Kasabı
ALGİ OTO ELEKTİRİK
SOL REKLAM BOŞ
Zeytinkent Sürücü Kursu
SU YOLCU LASTİK
Akhisar Metronom Radyo İstek Hattı
Akhisar Nöbetçi Eczaneler
Akhisar Sezgin Ticaret
SAĞLAM SÜRÜCÜ KURSU
Akhisar Metronom Haber
Akhisar Motorcu Tonton
SOYDEMİR GRUP
OTO KAR SAĞ TARAF
ÇAĞDAŞ SÜRÜCÜ KURSU
LİSECAM
Akhisar Louka Döner

Sağlık

MANİSA’DA KAÇ AIDS’Lİ VAR?

MANİSA’DA KAÇ AIDS’Lİ VAR?

1 Aralık 2012 Saat: 13:25
MANİSA’DA KAÇ AIDS’Lİ VAR?
MANİSA’DA KAÇ AIDS’Lİ VAR?
DAYIOĞLU KASABI

1 Aralık Dünya AIDS Günü nedeniyle açıklama yapan Manisa Halk Sağlığı Müdürlüğü Halk Sağlığı Uzmanı Gonca Atasoylu, 1985 yılından bu yana Manisa'da kayıt altına alınmış 4 AIDS hastası, 32 de HIV taşıyıcısı olmak üzere toplam 36 vakayla karşılaşıldığını belirtti. AIDS'in en çok cinsel yolla bulaştığına dikkat çeken Dr. Atasoylu; bireyleri güvenli cinsel ilişkinin önemi konusunda uyardı. 

AIDS'in toplumları tehdit boyutlarını rakamlarla açıklayan Manisa Halk Sağlığı Müdürlüğü Halk Sağlığı Uzmanı Gonca Atasoylu dünyada her gün 7 binden fazla kişinin bu hastalığa neden olan HİV virüsüne yakalandığını belirterek, halen dünyada yaklaşık 34 milyon kişinin HIV virüsünü taşıdığını söyledi.  AIDS vakalarının yüzde 95'inin Türkiye gibi gelişmekte olan ülkelerde yaşandığına işaret eden Dr. Atasoylu, Türkiye'de HIV enfeksiyonunun ilk görüldüğü 1985 yılında 1 AIDS'li hasta ve 1 taşıyıcı olmak üzere toplam 2 olan vaka sayısının Haziran 2012 tarihi itibariyle 975 AIDS'li ve 4 bin 845 taşıyıcı olmak üzere toplam 5 bin 820'ye ulaştığını kaydetti. Henüz etkin bir aşısı ya da tedavisi olmayan AIDS'den korunmanın önemi üzerinde duran Dr. Atasoylu, şöyle konuştu;

“AIDS’le mücadelede tıp alanında ümit vadeden gelişmeler olsa da, bunlar hastalığın çıkışını geciktirmeye yönelik olmanın ötesinde değildir. Üstelik şu anda uygulanan çoklu ilaç yöntemi; yıllık ilaç giderleri astronomik rakamlara ulaştığı için herkesin  faydalanabildiği bir yöntem de değildir. Bu bağlamda AIDS'le mücadelede şu anda en etkili yöntem korunmadır. Bireyler cinsel ilişki sırasında mutlaka kondomla korunmalı, gençlerimizi hayatın bir gerçeği olan cinsellik konusunda aydınlatmalı ve korunma yollarını anlatmalıyız. Cinselliği yok saydığımız zaman gençlerimiz bu konuya daha fazla ilgi duyarlar ve başka yerlerden öğrenmek isterler. Bu da cinsellik ve kan yoluyla bulaşan bu hastalığa açık davet çıkarmak demektir.”

İstatistiklere göre AIDS'in Türkiye'de yayılmasında birincil etkenin korunmasız cinsel ilişki olduğunu kaydeden Dr. Atasoylu, vakaların yüzde 71,9'unu erkeklerin oluşturduğunu ve sayının kadınlar arasında da artış gösterdiğini belirterek, en fazla etkilenen nüfusun ise 25-49 yaş grubu olduğunu söyledi.
AIDS hastası ya da taşıyıcısı olarak Manisa'ya ilişkin verilere de yer veren Dr. Atasoylu, Manisa'da 1985 yılından bu yana kayıt altına alınmış 4 AIDS hastası, 32 de HIV taşıyıcısı olmak üzere toplam 36 vakayla karşılaşıldığını, takip ve kontrollerinin ise İzmir Atatürk Eğitim Hastanesi ve Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi tarafından yapıldığını belirtti.

AIDS konusunda yanlış bilinen bilgiler olduğuna da vurgu yapan Dr. Atasoylu AIDS’in dokunarak, tokalaşarak, sarılarak, tabak, çatak, kaşık, bardak paylaşımı, tükürükle aynı havuzu, banyoyu, tuvaleti kullanarak ya da ortak giysi kullanımı yoluyla bulaşmadığını söyledi.



 

Metronom Haber Ajansı - MHA Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız