KEMAL AKSEZGİN SOL REKLAM 1
ZÜMRÜT MOBİLYA
GÖZÜPEKTEL
KÖZZ TAVUK IZGARA
Mestanoğlu
japon iş makinaları
ALTIN SATIR
SAFİR KUYUMCULUK
Akhisar Çeşme Kasabı
ALGİ OTO ELEKTİRİK
SOL REKLAM BOŞ
Zeytinkent Sürücü Kursu
SU YOLCU LASTİK
Akhisar Metronom Radyo İstek Hattı
Akhisar Nöbetçi Eczaneler
Akhisar Sezgin Ticaret
SAĞLAM SÜRÜCÜ KURSU
Akhisar Metronom Haber
Akhisar Motorcu Tonton
SOYDEMİR GRUP
OTO KAR SAĞ TARAF
ÇAĞDAŞ SÜRÜCÜ KURSU
LİSECAM
Akhisar Louka Döner

Kültür/Sanat

MANİSA'NIN HAZİNESİ AİGAİ ANTİK KENTİ

MANİSANIN HAZİNESİ AİGAİ ANTİK KENTİ

15 Kasım 2012 Saat: 11:04
MANİSA'NIN HAZİNESİ AİGAİ ANTİK KENTİ
MANİSA'NIN HAZİNESİ AİGAİ ANTİK KENTİ
DAYIOĞLU KASABI

Vali Halil İbrahim Daşöz, İl Genel Meclisi üyeleri ile birlikte Manisa'nın Turizm Seferberliği ve Markalaşma Projesi kapsamında kentin turizm değerlerinden biri olan Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü izniyle, Yuntdağ bölgesindeki Aigai Antik Kent’inde devam eden çalışmaları yerinde inceledi.

Vali Halil İbrahim Daşöz, Aigai Antik Kentte devam eden çalışmaların son durumu hakkında kazı başkanı Ege Üniversitesi Arkeoloji Bölümü öğretim Üyesi Prf. Dr. Ersin Doğer'den bilgi aldı. Vali Daşöz, "Burayı en iyi şekilde ortaya çıkarmak ve değerlendirmek ilimiz ve ülkemiz adı¬na büyük bir hazine anlamına geliyor" diye konuştu.
Vali Daşöz, inceleme gezisinde yaptığı açıklamada, "Manisa'nın en önemli arkeolojik alanlarından biri olan Agai'deyiz. İl Genel Meclisi üyeleri ile birlikte Kültür Bakanlığı uzmanlarımız, buradaki kazı heyetimiz ve diğer teknik arkadaşlarımızla birlikteyiz. Burada 2004 yılından bu yana Kültür ve Turizm Bakanlığı izniyle Prof. Dr. Ersin Doğer'in önderliğinde, Müzenin de gözetiminde bir kazı çalışması devam ediyor. Bulunduğumuz bölge Yuntdağı bölgemizin Köseler bölgesi. Tarihi antik adıyla da Aigai denen bir bölge. Ortaya çıkarılan antik eserleri gördük. Şu an bulunduğumuz yer meclis diye tabir edilen bir yer. Daha önce giriş bölümünde halkın nasıl yaşadığı konusunda bilgiler aldık. Burası keçi yurdu anlamına geliyormuş. Bunu öğrenmekten de memnun olduk. Zaten Yuntdağı denince akla keçi geliyordu. Bizim oradaki köylerimizde dokunan halı ve kilimler geliyordu. Bunu tarihi köklerinin de nereden geldiğini biraz da genetik olarak anlamış olduk. Burayı en iyi şekilde ortaya çıkarmak ve değerlendirmek ilimiz ve ülkemiz adına büyük bir hazine anlamına geliyor" dedi.
Prof. Dr. Ersin Doğer ise verdiği bilgide kazı çalışmalarının 9 yıldan bu yana devam ettiğini belirterek, "Sizi burada görmek çok anlamlıydı. 9 yıldan bu yana kazı sürüyor. Kent bu kadar değil. Daha büyük bir kent. Hepsini gezemiyorsunuz. Tiyatrosu, cimnazyumu, hamamı, stadyumu var. Biz sadece 9 yıllık süre içinde Agora'yı, Agora binasını, meclisi ve Bizans Şapeli'ni ve biraz ileride de kentte büyük ihtimalle otel olduğunu tahmin ettiğimiz bir yeri kazdık. Kentin kolay gezilmesi için bütün taş yolları açtık. Gezilebilmesi için levhalar koyduk. İngilizce ve Türkçe bilgilendirme levhaları koyduk. Biz olmasak bile bizden sonra buraya gelenler kenti daha iyi gezebilecekler. Bu kazılar belki 100-150 yıl sürecek. Bu çalışmalar çok uzun soluklu bir çalışma. Kentler ekonomilerine uygun olarak genişlerler ve büyürler. Büyük bir ihtimalle İsa'dan önce 7. yüzyılda 100-150 kişi ile başlayan kent yaklaşık 2. ve 1. Yüzyılda 10-15 binlere çıkmıştır. Tamamı burada yaşayan insanlardır. Buradaki alanlarda çiftliklerde yaşamışlardır. Burada ciddi bir eğitim kurumu da var. Burası bir kale şehridir” şeklinde konuştu.

 

Metronom Haber Ajansı - MHA Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız