KEMAL AKSEZGİN SOL REKLAM 1
Zümrüt MobilyaYamaçlar Yapı
GÖZÜPEKTEL
ÖZKAYMAK PAZAR
Mestanoğlu
japon iş makinaları
ALTIN SATIR
SAFİR KUYUMCULUK
Akhisar Çeşme Kasabı
ALGİ OTO ELEKTİRİK
HASCANLAR
Zeytinkent Sürücü Kursu
AKM
Akhisar Metronom Radyo İstek Hattı
Akhisar Nöbetçi Eczaneler
Akhisar Sezgin Ticaret
SAĞLAM SÜRÜCÜ KURSU
Akhisar Metronom Haber
Akhisar aktel
SOYDEMİR GRUP
OTO KAR SAĞ TARAF
ÇAĞDAŞ SÜRÜCÜ KURSU
KOLAY GIDA

Sağlık

Özel Akhisar Hastanesi Nöroloji Uzmanı Doktor İsmet ALAN Bilgilendirmede Bulundu

Özel Akhisar Hastanesi Nöroloji Uzmanı Doktor İsmet ALAN Bilgilendirmede Bulundu

7 Kasım 2013 Saat: 22:06
Özel Akhisar Hastanesi Nöroloji Uzmanı Doktor İsmet ALAN Bilgilendirmede Bulundu
Özel Akhisar Hastanesi Nöroloji Uzmanı Doktor İsmet ALAN Bilgilendirmede Bulundu
DAYIOĞLU KASABI

Çok sık rastlanan ve tedavisinde yanlış bilinenler olan epilepsi hastalığının önemli noktaları hakkında Özel Akhisar Hastanesi Nöroloji Uzmanı Doktor İsmet ALAN Bilgilendirmede Bulundu

Dünyada en yaygın olarak görülen ciddi nörolojik  hastalıktır .Tüm dünyada yaklaşık 50  milyon kişide epilepsi hastalığı olduğu kabul edilmektedir . Basitçe tanımlanacak olursa ;beyinde anormal elektriksel boşalım sonucu oluşan bedensel bulgular ve bilinç değişikliğine epilepsi denir .Bu nahoş durum bazı hastalarda tam olarak düzelirken bazılarında hayat boyu devam edebilir.

Kabaca sınıflandıracak olursak ;

1-Kısmi ( Parsiyel ) nöbetler ;basit parsiyel ,komplex parsiyel ,büyük nöbete dönüşen kısmi nöbetler .

2-Generalize ( yaygın) nöbetler  ;Absans (dalma ) nöbetleri ,atipik absanas nöbetleri ,miyoklonik (sıçrama –kasılma) ,Klonik ,tonik (gerilme ) tonik –klonik nöbetler ,atonik  nöbetler, (gevşeme –düşme ) ,Status epileptikus v.b.

3-Sınıflandırımamış  epileptik nöbetler (Örneğin Yenidoğan nöbetleri ).

Epilepsi nöbetleri ,bilinç kaybının olmadığı  basit parsiyel ( kısmi ) nöbetler şeklinde olabileceği gibi ( örneğin ;belirli bir bölgenin karıncalanması ,görsel algı ,koku –tat atakları ,belirli kas gruplarının kasılması, bilinç kaybı ile birlikte düşme ,vücutta gerilme –kasılma şeklinde ağır nöbetlerde olabilir .Halk arasında epilepsi –sara hastalığı olarak değerlendirilen durum, daha çok bu generalize tonik-klonik (bizim Grand –mall nöbet olarak adlandırdığımız türden ) nöbetlerdir. Epilepsi ,erken çocukluk dönemi,ergenlik dönemi  ve 65 yaşından sonra daha  sık görülmekle beraber,  her yaş grubunda görülebilir .Genel olarak hastaların çoğunda prognoz (klinik seyir ) iyidir ve durum altta yatan nedene bağlıdır .Beyinde yer kaplayan oluşum ,travma ,iskemi v.b. belirgin odak olması halinde klinik gidiş kötüdür .  Epilepsiye neden olan durumlara  ait bir liste oldukça uzundur ve ayrıca epileptik nöbetleri taklit eden çeşitli durumlar da (psikiyatrik hastalıklar ) söz konusudur .

Kesin tanıda ve nöbet tipinin belirlenmesinde tabloyu gören kişi yada kişilerin tanıklığı oldukça  önemlidir. EEG, tanıda kullanılan önemli araçlardan biridir. Fokal başlangıçlı nöbetlerde Radyolojık görüntüleme (kranıal MRG ,kranıal CT v.b.) zorunludur .Ayrıca yaş dönemine ve düşünülen epileptik nöbet tipine uygun olarak laboratuvar incelemeleri (rutin kan ,enzimatik ,biyokimyasal ,genetik v.b.) gereklidir.

Epilepside tedavi;  nöbet tipine uygun antiepileptik ilaçlarla yapılmaktadır .Medikal (ilaçla ) tedavi hastaların yaklaşık % 70’de başarı sağlanmaktadır .İlaçlı tedaviye yanıtsız ,dirençli ve fokal odağı belirlenmiş olgularda cerrahi tedavide bir seçenektir.  Epilepside tedavi zorunludur ,zira sık ve ardışık nöbetler ölümle sonuçlanabileceği gibi ,her nöbet yarattığı hipoksi ile beyindeki hücre kaybının  ve hasarın artmasına neden olur .