KEMAL AKSEZGİN SOL REKLAM 1
ZÜMRÜT MOBİLYA
GÖZÜPEKTEL
KÖZZ TAVUK IZGARA
Mestanoğlu
japon iş makinaları
ALTIN SATIR
SAFİR KUYUMCULUK
Akhisar Çeşme Kasabı
ALGİ OTO ELEKTİRİK
SOL REKLAM BOŞ
Zeytinkent Sürücü Kursu
SU YOLCU LASTİK
Akhisar Metronom Radyo İstek Hattı
Akhisar Nöbetçi Eczaneler
Akhisar Sezgin Ticaret
SAĞLAM SÜRÜCÜ KURSU
Akhisar Metronom Haber
Akhisar Motorcu Tonton
SOYDEMİR GRUP
OTO KAR SAĞ TARAF
ÇAĞDAŞ SÜRÜCÜ KURSU
LİSECAM
Akhisar Louka Döner

Güncel

Özel Akhisar Hastanesi SİZİ DUYUYOR

Özel Akhisar Hastanesi SİZİ DUYUYOR

19 Eylül 2012 Saat: 10:08
Özel Akhisar Hastanesi SİZİ DUYUYOR
Özel Akhisar Hastanesi SİZİ DUYUYOR
DAYIOĞLU KASABI


    Özel Akhisar Hastanesinde  işitme testleri  en son teknolojik ekipmanlar ile yapılıyor. Bu  önemli test  Özel Akhisar Hastanesinde Kulak Burun Boğaz Uzmanı  Opr.Dr.Gökhan KARADAĞ  yönetiminde , Odyometrist  Semra ONAY   tarafından  yapılmaktadır.   İşitme testleri odyometristlerce  yapılabilen ve işitme kaybı şüphesi olan kişilere uygulanan, işitme kaybının derecesi hakkında net bilgi veren  test  yöntemlerindendir.

    İşitme kaybının varlığı odyolojik değerlendirmeler ile saptanabilir. İşitme bozukluklarının derecesi  ve tipini  ayrıntılı saptamada  Odyometri  testi  uygulanmaktadır.  Ayrıca büyük fabrika , işletmelerdeki çalışanların  işe giriş ve periyodik sağlık muayenelerinde  yaptırmaları zorunlu olan  sağlık tarama testlerinden biri olan işitme testi  Özel Akhisar Hastanesinde   tüm detayları ile  yapılmaktadır.

Konu hakkında bilgi veren Odyometrist  Semra ONAY;

İşitme nedir?

— Kulak kepçesiyle toplanan ses dalgaları, kulak kanalından kulak zarına( timpanik membran) gelir ve zarı titreştirir.

— Zarın titreşimi kulak kemikçiklerini  hareketlendirir  ve kemikçikler tarafından ses bir miktar yükseltilir.

— Yükseltilen ses iç kulak ile işitme sinirlerine aktarılır ve İşitme  Siniri tarafından alınan ses beyne iletilir.

Bu olaya işitme denir.

İşitme kaybı

İşitme kaybı,  işitmenin oluşmasını sağlayan işlevlerden bir veya birden fazla işlevin yerine getirilememesi  sonucunda  oluşur.   İşitme kaybının varlığı odyolojik değerlendirmeler ile saptanabilir.   

 İşitme kaybı sebepleri: İşitme kayıplarının büyük bir kısmı ırsi sebeplerden kaynaklanır. Bunun yanı sıra enfeksiyonel hastalıklar, kulak zarı yırtılmaları, dolaşım problemleri, başa ya da kulağa alınan darbeler, gürültülü ortamlar, yaşın ilerlemesi, ilaçların yan etkileri kulak yapılarında hasar meydana getirebilir. Bazen de kulak kanalında biriken kulak kirleri bile işitmenizin düşmesine sebep olur. İşitme kaybının varlığı odyolojik değerlendirmeler ile saptanabilir.   

Hastanemzin Odyometri Ünitesinde

 Odyolojik değerlendirmede kullanılan tipik test bataryası  uygulanmaktadır.

a)Saf Ses Odyometrisi(Hava ve Kemik Yolu İşitme Eşikleri)

b)Konuşma Odyometrisi(Konuşmayı Anlama-Alma Eşiği ,Konuşmayı Ayırt Etme Skoru )

c)İmmitance-İmpedance Ölçümleri (Tympanometri ve Akustik Reflex )

SAF SES İŞİTME TESTİ ;

* Hava yolu işitme ölçümü kulaklıklarla yapılır. İşitsel yolda kulak kepçesinden, beyin sapına kadar olan bölgenin fonksiyonu hakkında bize  bilgi verir.

*Hava yolu işitme eşikleri; bir işitme kaybının var olup olmadığını ve derecesini gösterir. Ancak işitme kaybının tipini belirlemede tek başına yeterli değildir.

HAVA YOLU İŞİTME  EŞİKLERİNİN BELİRLENMESİ  ;  Ses dalgalarının dış kulak yolu, kulak zarı, orta kulak, koklea ve işitme sinirini izlemesiyle oluşan işitmenin ölçülmesi ile hava yolu eşikleri elde edilir. Genellikle 125 Hz ile 8000 Hz arasında eşikler belirlenir.                             

             KEMİK YOLU İŞİTME EŞİKLERİNİN BELİRLENMESİ  ;  Kemik yolu işitme ölçümü kemik vibratör mastoid ya da frontal kemiğe konularak yapılır. İşitsel yolda cochlea ile beyin sapı arasındaki bölgenin fonksiyonu hakkında bilgi verir. Vibratör aracılığı ile ses dalgalarının cochleaya ( iç kulak) ve işitme sinirine iletilmesi ile kemik yolu eşikleri belirlenir. Kemik yolu işitme eşikleri işitme kaybının tipi hakkında bilgi verir

 Sonuç olarak,  hava yolu ve kemik yolu işitme eşiklerinin saptanması, kişinin işitme seviyesi ile ilgili bilgi verir.  Bununla beraber saf ses odyometri sonuçları;  konuşma odyometrisi, tympanometri ve akustik reflex ölçümleri ile  birlikte karşılaştırılarak yorumlanmalıdır.

   *İŞİTME KAYBI DERECELERİ                                              

Saf ses ortalaması (500-1000-2000-4000  Hz eşik ortalaması )

SSO:

 0-15  dB     Normal işitme                                     

 16-25 dB    Çok Hafif Derecede i.k                    

26-40 dB    Hafif Derecede i.k                       

 41-55 dB    Orta Derecede i.k                            

 56-70 dB    Orta-İleri Derecede i.k                   

 71-90 dB     İleri Derecede i.k                                        

 91-+   dB    Çok İleri Derecede i.k

İletim tipi işitme kaybı :Kulak kepçesi, dış kulak yolu, kulak zarı veya orta kulak yapıları ile ilgili patolojilerde  ortaya çıkan işitme kaybıdır. Dış kulakta kulak kiri (buşon), orta kulakta sıvı birikimi (otit), orta kulak kemik zincirlerinde kopukluk veya bu kemikçiklerin hareket kabiliyetinin azalması, kulak zarının delinmesi veya  yırtılması gibi hastalıklar iletim tipi işitme kaybına neden olur.           İletim tipi işitme kayıpları medikal tedavi veya ameliyat ile düzeltilebilir.

Sensöri-nöral  tip işitme kaybı:  İç kulak tüy hücrelerinde ve/veya işitme sinirinde meydana gelen harabiyetler sonucu ortaya çıkan işitme kayıpları sensöri-neural tip işitme kayıplarıdır.İç kulak tüy hücrelerinde veya işitme sinirinde meydana gelen harabiyetler sonucu ortaya çıkan sensöri-neural işitme kayıplarında, merkeze iletilecek sinyalin şiddetinde de azalma olur. Bu nedenle işitme kayıplı kişiler konuşulanları duymada ve bunları anlamada sıkıntı çekerler.  Nedenleri ; Sendromik ( Alport, Usher, Pendred vb.) , nonsendromik ( Hundred ) , ototoksite, Menier, Presbiakuzi , Enfeksiyonlar ( kızamık,viral- bakteriyel  kabakulak , herpes zoster, havale ), Gürültü

Mikst tip işitme kaybı:  hem iletim tipi, hem sensöri-nöral tip işitme kaybı yapan sebeplere bağlı olarak ortaya çıkan işitme kaybıdır.  ( Orta kulakta bir hastalığı olan kişi aynı zamanda gürültülü ortamda çalışıyorsa  oluşabilecek işitme kaybıdır)  Nedenleri ;  Otitis Media,Otoskleroz,Kolesteatom, Travma, Osiküler disartikülasyon, TM Rüptür, Barotravma   , Timpanoskleroz, TM PerforasyonOtoskleroz, Glomus jugulare     

TYMPANOMETRİ  VE AKUSTİK REFLEX TESTİ:

Tympanogram ise; kulak zarı ve orta kulak sisteminin mobilitesini gösteren bir grafiktir.                          

 

UYARILMIŞ  OTOAKUSTİK EMİSYON (TE-OAE) :

 Hastanemizde   Ulusal Yenidoğan işitme taraması kapsamında her yenidoğanda taburcu olmadan önce  Uyarılmış Oto Akustik Emisyon testi ( TE-OAE)  yapılmaktadır.

Yenidoğan İşitme Tarama Programında  temel amaç;

Ülkemizde işitme kaybı ile doğan bebeklerin erken dönemde tanınması, erken dönemde cihazlandırılması   ve  rehabilitasyonunun   sağlanmasıdır.  Erken dönemde cihazlandırılan ve rehabilitasyonu sağlanan her bebeğin KOKLEAR İMPLANT (Biyonik Kulak) adayı olabilmesi ve çocuğun dil gelişiminin yaşıtlarıyla aynı seviyede olabilmesi için önemlidir.










 

Metronom Haber Ajansı - MHA Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız