KEMAL AKSEZGİN SOL REKLAM 1
ZÜMRÜT MOBİLYA
GÖZÜPEKTEL
KÖZZ TAVUK IZGARA
Mestanoğlu
japon iş makinaları
ALTIN SATIR
SAFİR KUYUMCULUK
Akhisar Çeşme Kasabı
ALGİ OTO ELEKTİRİK
SOL REKLAM BOŞ
Zeytinkent Sürücü Kursu
SU YOLCU LASTİK
Akhisar Metronom Radyo İstek Hattı
Akhisar Nöbetçi Eczaneler
Akhisar Sezgin Ticaret
SAĞLAM SÜRÜCÜ KURSU
Akhisar Metronom Haber
Akhisar Motorcu Tonton
SOYDEMİR GRUP
OTO KAR SAĞ TARAF
ÇAĞDAŞ SÜRÜCÜ KURSU
LİSECAM
Akhisar Louka Döner

Sağlık

Ramazan Ayında Sağlıklı Beslenmeye Dikkat !

Ramazan ayını sağlıklı ve kilo almadan geçirmenin yolu doğru beslenme kurallarını uygulamaktan geçiyor.

30 Temmuz 2011 Saat: 12:20
Ramazan Ayında Sağlıklı Beslenmeye Dikkat !
Ramazan Ayında Sağlıklı Beslenmeye Dikkat !
DAYIOĞLU KASABI

Özel Akhisar Hastanesi Beslenme ve Diyetetik Uzmanı Tolgahan KAYA konuyla ilgili açıklamalarda bulundu:


Ramazan ayının gelmesiyle oruç tutan kişilerin günlük beslenme şekli ve öğün sayısı birdenbire değişiverir. Üç öğün olan günlük beslenme iki öğüne düşer. Kırmızı et, ekmek, pilav, makarna, hamur işi börek ve tatlı tüketimi artar. Bunun yanı sıra meyve ve sebze tüketimi azalır. Oysa unutmamak gerekir ki, günlük alınması gereken vitamin, mineral, karbonhidrat, yağ ve protein oranları ramazan ayında aynı miktarda alınmalı.


Doğru Beslenme Nedir?


Öğünlerde tüm besin gruplarını (yeterli miktarda et, süt ürünleri, meyve, sebze, yağ, şeker ve tahıl gibi) orantılı bir besleme programı içinde bir arada yemek, lif alımı için sebze ve meyveyi mutlaka tüketmek, günde en az 2.5 litre su içmek, tahıl ve kuru baklagilleri ihmal etmemek, az ve sık yemek ve lokmaları azar azar alıp yavaş çiğnemektir.


Oruç ve Beden Sağlığınız


Oruç sırasında sağlıklı beslenme kadar vücutta yaşanan değişimler konusunda da bilinçli ve dikkatli olmak gerekiyor. Beslenme düzeninin birdenbire değişmesi orucun ilk günlerinde kan şekerinin düşmesi, vücut ısısının azalması, üşüme, baş ağrısı, uyku hali ve halsizlik gibi sorunların yaşanmasına neden olabilir. İşte bu nedenle iftarda mideye aşırı yüklenmeyip doğru beslenmek gerekiyor. Zaten vücut ritmi bu tempoya kısa sürede alışıp uyum sağlayacaktır. Beyin çok ince ve hassas bir şekilde, sindirim sistemi, şeker düzeyi, yağ metabolizması gibi vücudun çeşitli işlevlerine ayar yapar. Beslenme düzeyi ve ruhsal duruma göre daha farklı bir fizyolojik durum ve işleyiş mekanizması devreye girer. İçimizdeki kozmik zeka, her yeni bedensel ve ruhsal duruma göre yeni ayarlar ve taktikler geliştirir.


Ramazan, doğru beslenildiği takdirde sürekli çalışan bedenimizin toksin atılımını sağlamak için iyi bir fırsattır. Vücut, bu dönemde zararlı fazlalıkları atarak kendini yeniler, mide-bağırsak sistemi istirahate çekilir, gün içerisinde alkol ve sigara alımı olmadığı için vücuttaki kan temizlenir, ciğerler yenilenir. Özellikle karaciğer hem dinlenir, hem de kendini yeniler. Sürekli yeme alışkanlığından kaynaklanan obezite rahatsızlığından yakınanların vücutları dinlenir ve düzenli beslenme alışkanlığı için bir fırsat doğar.
Ancak diyabet, yüksek tansiyon, on iki bağırsak ülseri ve kalp hastalıklarından yakınanların ve diğer organik rahatsızlıkları olanların oruç tutması sakıncalı.


Nasıl Beslenmeli?


İftarda gün boyu aç kalan midenin herhangi bir besini kabul etmesi için seçilmesi gereken ilk besin su. Oruç, su ve hurma ile açılıp besleyici bir çorba, peynir ve pide ile devam etmeli. Ara verip ana öğünde et, salata, sebze ve komposto gibi çeşitler yenilebilir. Ara verip biraz kuruyemiş, sütlü tatlı ya da meyve yenilmeli. Veya bir dilim börekle çay keyfi yapılabilir. İftar ile sahur arasında uzayan zaman diliminde mutlaka iki ara öğün olmalı. Yani Ramazan beslenme alışkanlığı 2 ana öğün ve 2 ara öğün şeklinde olmalı. Sahur atlatılmaması gereken bir öğün. Doyurucu, hafif, besleyici ve enerji veren yiyecekleri içermeli. Zengin bir kahvaltı şeklinde olabilir, ya da çorba, pilav, makarna, hoşaf, sütlü tatlılar, çorba, yoğurt ve meyve gibi besinler yenilebilir. Susuzluğu artırıcı besinler yenilmemeli ve sahur susamayı önleyeceği için öğün mutlaka çayla tamamlanmalı.


Şifa Kaynağı Hurmayı Sofranızdan Eksik Etmeyin!


Hurma iftar sofralarının vazgeçilmez meyvesidir. Tarihi insanlık kadar eski olup kalp ve damar hastalıkları başta olmak üzere birçok rahatsızlığa iyi gelir. Hurma, lif, mineral ve fenol açısından zengindir. İçeriğinde potasyum, magnezyum, kalsiyum ve demir bulunur. Ayrıca bitkisel doymamış yağ da içerir. Gün boyunca aç olan bir bünye için dengeleyici ve besleyici çok sayıda değerli maddelere sahiptir. İftarların hurma ile açılması bir tesadüf değil, çok mantıklı bir beslenme alışkanlığıdır.


Hurmadaki doğal şeker düşük kan şekerinin doğal yolla yükselmesi için uygun bir başlangıçtır. Hurma, bedeni ve zihni geliştirir, boğaz ağrıları, bronşit, öksürük ve soğuk algınlığı hastalıklarına iyi gelir. Düzenli olarak yenilmesi halinde kalp ve damar hastalıklarından korur.


Ancak günde 3-4 kuru hurmayı aşmamaya özen gösterin.

Bitkisel Çay İçin


Pek çok kişi Ramazan’da açlık ve susuzluktan ziyade uyku eksikliğinden ya da bölünmesinden yakınır. Oysa kaliteli bir uyku ertesi gün zinde bir şekilde yataktan kalkmanızı sağlar. Hiçbir şey kesintisiz ve derin bir uyku kadar beyni ve bedeni dinlendiremez. Ağır bir iftardan sonra çöken rehavetle uyumak uykusuzluğa davetiye çıkarır. İftardan sonra koyu çay ve kahve içmek de uykuyu olumsuz etkiler. Yatmaya yakın ağır yemek yemek mideyi rahatsız edip uykuyu geciktirir. İyi bir uyku için iftardan sonra yürüyüş yapın ve yatmadan evvel mutlaka gevşetici bitkisel çaylar için. Piyasada bulunan gevşetici hazır çayları içebilirsiniz.


Diyetisyen Tolgahan KAYA’nın  Sahur ve İftar İçin Önerileri


Sahur Önerileri:


Öneri 1: 3 kibrit kutusu kadar peynir, 5-6 zeytin, bol salata, 4 dilim ekmek, bol salata

Öneri 2: 1 kibrit kutusu kadar peynir, 1 yumurta, 5-6 zeytin, söğüş salata, 4 dilim ekmek
Öneri 3: 7-8 çorba kaşığı makarna, 1 porsiyon beyaz veya kırmızı et, komposto
Öneri 4: 1-2 kibrit kutusu kadar beyazpeynir, 5-6 zeytin, 2 dilim kepek ekmeği, 1-2 mevsim meyvesi
Öneri 5: 1 kâse yoğurt, 2 dilim tepsi böreği (4-5 kibrit kutusu kadar), 1-2 mevsim meyvesi. Tatlandırıcı    ile hazırlanmış kuru kayısı veya erik kompostosu.


İftar Önerileri :


Öneri 1: 1 kâse çorba, 1 porsiyon et (tavuk ya da balık), 1 porsiyon sebze yemeği, yarım su bardağı yoğurt, salata, 2-3 dilim ekmek

Öneri 2: 1 kâse çorba, 1 porsiyon et, 1 porsiyon sebze yemeği, salata, yarım su bardağı yoğurt, 5-6 çorba kaşığı  pilav veya makarna, 1 kâse komposto

Diyetisyen Tolgahan KAYA

Özel Akhisar Hastanesi Beslenme ve Diyetetik Uzmanı

Haber & Reklamlarınız için : 0236 412 79 22

 

Metronom Haber Ajansı - MHA Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız