KEMAL AKSEZGİN SOL REKLAM 1
ZÜMRÜT MOBİLYA
GÖZÜPEKTEL
KÖZZ TAVUK IZGARA
Mestanoğlu
japon iş makinaları
ALTIN SATIR
SAFİR KUYUMCULUK
Akhisar Çeşme Kasabı
ALGİ OTO ELEKTİRİK
SOL REKLAM BOŞ
Zeytinkent Sürücü Kursu
SU YOLCU LASTİK
Akhisar Metronom Radyo İstek Hattı
Akhisar Nöbetçi Eczaneler
Akhisar Sezgin Ticaret
SAĞLAM SÜRÜCÜ KURSU
Akhisar Metronom Haber
Akhisar Motorcu Tonton
SOYDEMİR GRUP
OTO KAR SAĞ TARAF
ÇAĞDAŞ SÜRÜCÜ KURSU
LİSECAM
Akhisar Louka Döner

Sağlık

Sevindiren Sağlık haberi

Sevindiren Sağlık haberi

29 Ocak 2013 Saat: 15:29
Sevindiren Sağlık haberi
Sevindiren Sağlık haberi
DAYIOĞLU KASABI

Cüzzam (Lepra) Haftası nedeniyle açıklama yapan Manisa Halk Sağlığı Müdürlüğü Halk Sağlığı Uzmanı Dr. Gonca Atasoylu, erken teşhis edilememesi durumunda sakat bırakan cüzzam hastalığı konusunda sevindirici haberler verdi.

Geçmişten bugüne Manisa'da kayıt altına alınmış 33 cüzzam vakası bulunduğunu kaydeden Dr. Atasoylu, bu hastaların tedavi edilerek sağlıklarına kavuştuklarını belirtti. Dr. Atasoylu 2012 yılında ise yeni hasta görülmediğini söyledi.

Cüzzam hastalığının nedenleri ve görülme oranlarına ilişkin bilgiler veren Manisa Halk Sağlığı Müdürlüğü Halk Sağlığı Uzmanı Dr. Gonca Atasoylu dünyada her yıl yaklaşık 200 bin yeni cüzzam vakası görülmesine karşın, son 20 yılda hasta sayısında %90 azalma kaydedildiğini söyledi. Cüzzam hastalığının tanısı kolay, tedavisi kesin, erken tanı konduğunda önlenebilir bir hastalık olduğuna dikkat çeken Dr. Atasoylu, “Açlık, yoksulluk, yaşam ve temizlik koşullarının kötülüğü, sağlık hizmetlerinden yeterince yararlanamama, kötü beslenme ve sürekli göç gibi nedenlerle kökü kazınamamaktadır. Hastalığın bulaştırıcılığı çok düşük olup, bulaşma hasta ile çok yakın ve sık temas edenlere ağız ve burun yolu ile damlacık enfeksiyonu şeklinde gerçekleşmektedir” dedi.

Cüzzam vakalarının büyük bölümünün Afrika, Asya ve Latin Amerika’da görüldüğüne işaret eden Dr. Atasoylu, Türkiye'de geçmişten bu yana yaklaşık bin 200 cüzzam vakası görüldüğünü ve bunların %98’inin tedavisinin tamamlandığını belirterek, 2012 yılında tedavi gören toplam 21 hasta bulunduğunu ifade etti. Ülkemizde cüzzam hastalarının ilk tedavilerinin İstanbul, Ankara ve Elazığ’daki Lepra Hastaneleri’nde yapılıp, yaşadıkları ildeki sağlık kurumlarında izlendiğini kaydeden Dr. Atasoylu, hastaların tedavi giderlerinin Sağlık Bakanlığı tarafından ücretsiz karşılandığına vurgu yaptı.
Manisa'da ise bugüne dek kayıt altına alınmış toplam 33 vakayla karşılaşıldığını aktaran Dr. Atasoylu hastaların tümünün tedavisinin tamamlandığını belirterek, 2012 yılında yeni hasta görülmediğini söyledi.

Hastaların damgalanarak toplum dışına itilmemesinin önemine de değinen Dr. Atasoylu, ”Gün geçtikçe sayıları azalan cüzzam hastaları bizim insanlarımızdır. Onlara gereksinim duydukları anlayış, yakınlık, destek ve sevgiyi göstermek önde gelen bir vatandaşlık görevidir” dedi.

 

Metronom Haber Ajansı - MHA Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız