Tarımsal Yatırımlara ve Ekipman Alımlarına Destek Devam Ediyor
Tarımsal Yatırımlara ve Ekipman Alımlarına Destek Devam Ediyor
Haber Merkezi
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından yürütülen Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Programı (KKYDP) kapsamında, Tarıma Dayalı Ekonomik Yatırımların Desteklenmesi Hakkındaki Tebliğ, 30 Nisan 2015 tarih ve 29342 sayılı Resmî Gazete’de; Bireysel Sulama Makine ve Ekipman Alımlarının Desteklenmesi Hakkındaki Tebliğ ise 03 Mayıs 2015 tarih ve 29344 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi.
Akhisar İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdür Ahmet Kılıç, tarımsal yatırımcıları ve üreticileri bilgilendirmek maksadıyla yaptığı açıklamada “ Tarıma Dayalı Ekonomik Yatırımlar; doğal kaynaklar ve çevrenin korunmasını dikkate alarak, kırsal alanda gelir düzeyinin yükseltilmesi, tarımsal üretim ve tarıma dayalı sanayi entegrasyonunun sağlanması için küçük ve orta ölçekli işletmelerin desteklenmesi, tarımsal pazarlama altyapısının geliştirilmesi, gıda güvenliğinin güçlendirilmesi, kırsal alanda alternatif gelir kaynaklarının oluşturulması, yürütülmekte olan kırsal kalkınma çalışmalarının etkinliklerinin artırılması ve kırsal toplumda belirli bir kapasitenin oluşturulmasına ilişkin usul ve esasları belirlemek amacıyla desteklendiğini” belirterek “18/4/2006 tarih ve 5488 sayılı Tarım Kanunu, 18/1/2011 tarih ve 2011/1409 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile yürürlüğe konulan Kırsal Kalkınma Desteklemeleri Kapsamında Tarıma Dayalı Yatırımlar ile Makine ve Ekipman Alımlarının Desteklenmesine İlişkin Karara dayanılarak yayımlanan söz konusu Tebliğ kapsamında, kırsal alanda ekonomik ve sosyal gelişmeyi sağlamak için, gerçek ve tüzel kişilerin ekonomik faaliyetlere yönelik yatırımlarının desteklendiğini” vurguladı.
TARIMA DAYALI EKONOMİK YATIRIMLARIN DESTEKLENMESİ PROGRAMI
Tarıma Dayalı Ekonomik Yatırımlar Destekleme Programı Konuları;
- Tarımsal ürünlerin işlenmesi, depolanması ve paketlenmesine yönelik yeni tesislerin yapımı,
- Tarımsal ürünlerin işlenmesi, depolanması ve paketlenmesine yönelik mevcut faal olan veya olmayan tesislerin kapasite artırımı ve teknoloji yenilenmesi,
- Tarımsal ürünlerin işlenmesi, depolanması ve paketlenmesine yönelik kısmen yapılmış yatırımların tamamlanması,
- Alternatif enerji kaynakları kullanan yeni seraların yapımı,
- Tebliğ (2015/16) kapsamında bulunan konularla ilgili tarımsal faaliyetlere yönelik yapılmış tesisler ile bu Tebliğ kapsamında yapılacak tesislerde, ayrıca 3 dekardan küçük olmaması şartıyla örtü altı kayıt sistemine kayıtlı mevcut modern seralarda kullanılmak üzere; alternatif enerji kaynaklarından jeotermal ve biyogazdan ısı ve/veya elektrik üreten tesisler ile güneş ve rüzgar enerjisinden elektrik üreten tesislerin yapımı,
- Tarımsal üretime yönelik modern sabit yatırımlar,
- Hayvansal orjinli gübre işlenmesi, paketlenmesi ve depolanması, hibe desteği kapsamında değerlendirecek.
İlimiz Manisa’da:
- Yaş meyve sebze tasnif, paketleme ve depolama yatırımları hariç bitkisel ürünlerin işlenmesi, paketlenmesi ve depolanması,
- Hayvansal ürünlerin işlenmesi, paketlenmesi ve depolanması konusunda sadece ham derinin işlenmesi,
- Soğuk hava deposu,
- Çelik silo,
- Hayvansal orjinli gübre işlenmesi, paketlenmesi ve depolanması,
- Alternatif enerji kullanan yeni sera,
- Alternatif enerji üretim tesisleri konularında yapılacak yatırımlar için başvurular kabul edilecek.
Tarıma Dayalı Ekonomik Yatırımlar için başvuru sahiplerinde aranacak özellikler:
- Hazırlanacak proje başvuruları gerçek ve tüzel kişiler tarafından yapılacak,
- Başvuru sahibi gerçek ve tüzel kişi, Çiftçi Kayıt Sistemine (ÇKS) veya Bakanlığın diğer kayıt sistemlerine son başvuru tarihinden önce kayıtlı olacak,
- Tüzel kişilerin idari ve mali açıdan kamudan bağımsız olacak (Köylere Hizmet Götürme Birliklerinin (KHGB) ortak oldukları şirketler hariç. Ancak bu şirketlerdeki KHGB hisse oranı en fazla % 49 olacak).
- Son başvuru tarihinden önce kurulan;
a) Kollektif şirket, limited şirket ve anonim şirket şeklinde kurulmuş olan şirketler ve bunların aralarında oluşturdukları ortaklıklar,
b) Tarımsal amaçlı kooperatifler, birlikler ile bunların üst birlikleri tüzel kişilik olarak başvurabilecek.
Yatırım Tutarı ve Destekleme Oranı:
Hibeye esas proje gideri;
- Bitkisel ürün işlenmesi, paketlenmesi ve depolanmasına yönelik yatırımlardan yaş meyve sebze tasnif, paketleme ve depolama yatırımları için 3.000.000 TL
- Tohum işleme, paketleme ve depolama yatırımları için 3.000.000 TL
- Bunun dışında kalan yatırımlar için 1.000.000 TL
- Hayvansal ürün işlenmesi, paketlenmesi ve depolanmasına yönelik yatırımlara 3.000.000 TL
- Su ürünleri işlenmesi, paketlenmesi ve depolanmasına yönelik yatırımlara 3.000.000 TL
- Hayvansal orjinli gübre işlenmesi, paketlenmesi ve depolanmasına yönelik yatırımlara 2.000.000 TL
- Alternatif enerji kaynakları kullanan yeni seraların yapımına yönelik yatırımlara 3.000.000 TL
- Soğuk hava deposu yapımına yönelik yeni yatırımlara 1.000.000 TL
- Çelik silo yapımına yönelik yeni yatırımlara 1.000.000 TL
- Tebliğ kapsamında bulunan konularla ilgili tarımsal faaliyetlere yönelik yapılmış tesislerde kullanılmak üzere; alternatif enerji kaynaklarından jeotermal ve biyogazdan ısı ve/veya elektrik üreten tesisler ile güneş ve rüzgar enerjisinden elektrik üreten tesislerin yapımına yönelik yatırımlara 3.000.000 TL
- Tarımsal üretime yönelik modern sabit yatırımlardan mantar yetiştiriciliği ve kültür balıkçılığına yönelik sabit yatırımlara 1.000.000 TL
- Büyükbaş hayvan yetiştiriciliğine yönelik sabit yatırımlara 1.500.000 TL
- Küçükbaş ve kanatlı hayvan yetiştiriciliğine yönelik sabit yatırımlarda 1.000.000 TL tutarı geçemeyecek.
Hibeye esas proje tutarının %50’sine hibe yoluyla destek verilirken, diğer %50’sini ise başvuru sahipleri kendi kaynaklarından temin etmekle yükümlü.
Başvuru Süresi ve Şekli:
- Gerçek ve tüzel kişiler başvurularını ( www.tarim.gov.tr ) internet adresinden yapacaklar,
- Tebliğde belirtilen usul ve esaslara göre hazırlanan başvuru dosyasının girişi, bu Tebliğin yayımı tarihinden itibaren 30 (otuz) gün içerisinde elektronik ağ (internet) üzerinden yapılacak,
- Son başvuru tarihi bitiminde elektronik ağ başvurular için veri girişine kapatılacak ve yapılan başvurular son haliyle işleme alınacak.
- Başvurunun gerçekleşmesi için, başvuru dosyasının elektronik ağ üzerinden girişinin yapılması şart olup, başvuru tarihinin bitiminden sonra başvuru dosyasında hiçbir belgede ve/veya dokümanda düzeltme yapılamayacak.
Başvuracak gerçek ve tüzel kişiler, program konusunda Manisa İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü bünyesindeki il proje yürütme biriminden (0.236.2314605 - dahili 192 ) ihtiyaç duydukları bilgileri alabilirler.
Tebliğde belirtilen esaslara uygun olarak hazırlanacak, programa ait uygulama rehberi, başvuru formları ve bilgilendirici dokümanlar ile satın alma kitabı ( www.tarim.gov.tr ) internet sayfasından temin edilebilir.
BİREYSEL SULAMA MAKİNE VE EKİPMAN ALIMLARININ DESTEKLENMESİ PROGRAMI
Yatırım Konuları:
- Tarla içi damla sulama sistemi kurulması,
- Tarla içi yağmurlama sulama sistemi kurulması,
- Tarla içi mikro yağmurlama sulama sistemi kurulması,
- Lineer sistem yağmurlama sulama makinesi alınması,
- Center pivot sistem yağmurlama sulama makinesi alınması,
- Tamburlu sistem yağmurlama sulama makinesi alınması,
- Güneş enerjili sulama sistemleri kurulması.
Başvuru Sahiplerinde Aranacak Özellikler:
- Bakanlık Çiftçi Kayıt Sistemine (ÇKS) kayıtlı olmak şartıyla, başvuru sahibi yukarıda belirtilen yatırım konularından yararlanmak üzere sadece birisi ve tek bir parsel için başvuru yapabilir.
- Kollektif şirket, limited şirket ve anonim şirket şeklinde kurulmuş olan şirketler, ana sözleşmelerinde belirtilen çalışma konularına uygun olması şartı ile tüzel kişilik olarak başvurabilir.
- Gerçek kişiler ve yukarıda belirtilen şirketler kendilerine ait arazilerde veya en az 3 yıl ve üzeri süreyle kiralama yaparak başvuru yapabilirler.
- Sulama kooperatifleri ve tarımsal kalkınma kooperatifleri de ana sözleşmelerinde tarımsal üretim yapabileceklerinin yer alması şartıyla, kendilerine ait arazilerde veya kamu arazilerinden en az 10 yıl ve üzeri kiralama yaparak tüzel kişilik olarak başvuru yapabilirler.
Başvuru sahipleri, başvuruları kabul edilmesi halinde; hibeye esas mal alım tutarının % 50’si oranındaki katkı payını, ayni katkıyı, referans fiyat farkını ve toplam mal alım tutarına ait KDV’nin tamamını kendi öz kaynaklarından temin etmekle yükümlü ve sorumludurlar.
Hibe Desteği Tutarı ve Oranı:
- Tebliğ (2015/13) kapsamında kabul edilen başvurularda, hibe sözleşmesinde belirlenen hibeye esas mal alım tutarının KDV hariç %50’sine hibe yoluyla destek verilecek.
- Hibeye esas mal alım tutarı gerçek kişiler için 100.000 TL, tüzel kişiler için 200.000 TL’yi geçemeyecek. Mal alım bedellerinin, bu miktarları aşması durumunda aşan kısım yatırımcı tarafından ayni katkı olarak karşılanacak.
Başvuru Şekli, Yeri ve Zamanı:
- Başvurular, bireysel sulama makine ve ekipman alımlarını gerçekleştirmek amacıyla, güncel Uygulama Rehberinde yer alan başvuru formu ve eklerine uygun olarak hazırlanacak.
- Başvurular, Tebliğin (2015/13) yayımı tarihinden başlayarak 60 gün içerisinde son başvuru tarihi mesai bitimine kadar Manisa İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğüne, başvuru sahipleri tarafından dosya halinde tek nüsha olarak elden teslim edilerek yapılacak.
- Başvuruların geçerli olabilmesi için, başvuruya ait bilgiler veri tabanına girilecek ve veri tabanından başvuru numarası alınacak. Başvuru son gününün tatil gününe denk gelmesi halinde, takip eden ilk iş günü mesai bitimine kadar başvuru yapılabilecek.
Başvuru yapacaklar, Manisa İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü bünyesindeki il proje yürütme biriminden (0.236.2314605 - dahili 192 ) ihtiyaç duydukları bilgileri alabilirler.