KEMAL AKSEZGİN SOL REKLAM 1
ZÜMRÜT MOBİLYA
GÖZÜPEKTEL
KÖZZ TAVUK IZGARA
Mestanoğlu
japon iş makinaları
ALTIN SATIR
SAFİR KUYUMCULUK
Akhisar Çeşme Kasabı
ALGİ OTO ELEKTİRİK
SOL REKLAM BOŞ
Zeytinkent Sürücü Kursu
SU YOLCU LASTİK
Akhisar Metronom Radyo İstek Hattı
Akhisar Nöbetçi Eczaneler
Akhisar Sezgin Ticaret
SAĞLAM SÜRÜCÜ KURSU
Akhisar Metronom Haber
Akhisar Motorcu Tonton
SOYDEMİR GRUP
OTO KAR SAĞ TARAF
ÇAĞDAŞ SÜRÜCÜ KURSU
LİSECAM
Akhisar Louka Döner

Güncel

Tarla Faresi Mücadelesi Eğitimi Verildi‏

Tarla Faresi Mücadelesi Eğitimi Verildi‏

10 Mart 2012 Saat: 00:25
Tarla Faresi Mücadelesi Eğitimi Verildi‏
Tarla Faresi Mücadelesi Eğitimi Verildi‏
DAYIOĞLU KASABI

 

Akhisar İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğünce Kayalıoğlu kasabasında çiftçilere tarla faresi ile mücadele yöntemleri konusunda teorik ve uygulamalı eğitim verildi.



Eğitim ve tatbikat çalışmasına Manisa İl Müdürlüğü ile Akhisar İlçe Müdürlüğünde görev yapan mühendisler Haydar Özen, Beysim Güneş, Atalay Biçer, Kamil Ağartıcı, Nazlı Funda Edremit ve Ebubekir Ören ile Kayalıoğlu kasabasından çiftçiler katıldı.



İlçe Müdürlüğü mühendisleri son yıllarda popülasyonu hızla artan tarla fareleri ile mücadelede, başarı yüzdesinin arttırılması için bireysel mücadele yöntemlerinden vazgeçildiğini , köy genelinde toplu mücadeleye geçildiğini söylediler.



Çiftçilere verilen teorik eğitimde; tarla farelerinin toprakta açtıkları galerilerde yaşadığına dikkat çekilirken, bir galeride 4-12 adet giriş deliği olabileceği ve farelerin genellikle geceleri aktif oldukları ifade edildi. Yılda 4-6 doğum yaparak, ortalama 5-6 yavru veren tarla farelerinin hızla çoğalabilecekleri ve ortalama 3-4 yıl yaşayabildikleri vurgulandı.



Tarla faresinin beslenme deliği, toprak çıkarma deliği ve dışkılama deliği olmak üzere tarlada 3 çeşit delik açtığı ve bu delikleri tanımanın kimyasal mücadelede başarı için çok önemli olduğuna değinildi. Beslenme deliğinin; girişindeki yiyecek kalıntılarından, dışkılama deliğinin; girişinde fare dışkıların ve hafriyat deliklerinin; ağızlarındaki toprak birikintisinden tanınabileceği anlatıldı. Tarla farelerinin sadece beslenme deliğine atılan zehirli yemi yedikleri, diğer deliklerdeki zehirli yemi yemedikleri için  bunları yiyen diğer canlıların telef olması nedeniyle doğal dengenin zarar göreceği ve kedi, köpek, tilki, gelincik, sansar, baykuş, leylek, kerkenez, atmaca, doğan, şahin, kartal ve yılanların neslinin azalması neticesinde farelerin daha kolay çoğalabilecekleri belirtildi. Bu doğal düşmanların avlanmayıp korunmaları gerektiğinin önemine dikkat çekildi.



Tarlada 25 metrekarede 5 işlek delik sayıldığında mücadele yapılması gerektiği, her işlek beslenme deliğine çinko fosfürle hazırlanmış 5'er adet zehirli yemin bırakılmasının yeterli olacağı ifade edildi. Uygun olmayan ilaçlarla hazırlanan yemlerin farelerin delik dışında ölmesine sebep olduğu ve bunları yiyen diğer hayvanları da öldürerek yaban hayatına zarar verdiği vurgulanırken, ilaçlama sonrasında tarlalar gezilerek fare ölülerinin toplanıp imha edilmeleri istendi ve sonbahar geç döneminden erken ilkbahar dönemine kadar geçen süre zarfında yapılan mücadelenin başarılı olma şansının yüksek olduğu belirtildi.



Kahvehanede verilen teorik eğitimden sonra, yonca tarlasında uzmanlar, fare deliklerine zehirli yem verilmesini uygulamalı olarak çiftçilere gösterdiler.

 

 

 

 

Metronom Haber Ajansı - MHA Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız