KEMAL AKSEZGİN SOL REKLAM 1
ZÜMRÜT MOBİLYA
GÖZÜPEKTEL
KÖZZ TAVUK IZGARA
Mestanoğlu
japon iş makinaları
ALTIN SATIR
SAFİR KUYUMCULUK
Akhisar Çeşme Kasabı
ALGİ OTO ELEKTİRİK
SOL REKLAM BOŞ
Zeytinkent Sürücü Kursu
SU YOLCU LASTİK
Akhisar Metronom Radyo İstek Hattı
Akhisar Nöbetçi Eczaneler
Akhisar Sezgin Ticaret
SAĞLAM SÜRÜCÜ KURSU
Akhisar Metronom Haber
Akhisar Motorcu Tonton
SOYDEMİR GRUP
OTO KAR SAĞ TARAF
ÇAĞDAŞ SÜRÜCÜ KURSU
LİSECAM
Akhisar Louka Döner

Sağlık

Tempolu Yürüyüş ile Mümkün !

Tempolu Yürüyüş ile Mümkün !

20 Şubat 2012 Saat: 19:27
Tempolu Yürüyüş ile Mümkün !
Tempolu Yürüyüş ile Mümkün !
DAYIOĞLU KASABI


Düzenli fiziksel aktivite sağlıklı bir yaşamın olmazsa olmazlarındandır. Özellikle yürüyüş; kilonun korunması, psikolojiyi düzenlemesi, kalp ve akciğer sağlığını kontrol altına almasının yanı sıra; prostat kanseri riskini azaltarak erkek sağlığına da büyük bir katkıda bulunmaktadır.


Özel Akhisar Hastanesi Üroloji Uzmanı Opr. Dr. Halit TALAS, tempolu yürüyüşün prostat kanserinin ilerleme hızı üzerindeki etkisi hakkında bilgi verdi.


Prostat kanseri günümüzde erkeklerde en sık görülen kanser türüdür. ABD’de yapılan bilimsel araştırmalara göre; 2010 yılında prostat kanserli hasta sayısı 2.2 milyondur ve her yıl yaklaşık olarak 217.000 yeni hasta bu gruba eklenmektedir. Yoğun tarama programları sayesinde hastalarda erken teşhis ile 5 yıllık yaşama şansı %100’e yakın olarak bildirilmektedir. Yine de ABD’de erkeklerde kanserden ölümler arasında prostat kanseri, akciğer kanserinden sonra ikinci sırayı almaktadır.


Haftada 3 saat tempolu fiziksel aktivite prostat kanserinin ilerlemesini yavaşlatıyor


Araştırmacılar yaşam tarzı ile prostat kanseri arasındaki ilişkiyi inceleyen çalışmalara son zamanlarda ağırlık vermeye başladılar. Kaliforniya Üniversitesi’nden bir grup bilim adamı 2705 hasta üzerinde yaptıkları ve bu yılın Şubat ayı içerisinde yayınladıkları ilk çalışmalarında, prostat kanserine yakalanan erkeklerin yüksek tempolu aktivitelerde bulunması halinde kanserden ölüm risklerinin %61 oranında azaldığını tespit etti. Bu oranı yakalamak için hastaların haftada en az 3 saat tempolu fiziksel aktivite yapması gerektiği belirtildi. Bu grupta herhangi bir nedenden dolayı ölüm riski de %49 oranında azalıyor. Ölüm riski en düşük olan hastaların ise prostat kanseri tanısı konmasının öncesinde ve sonrasında tempolu fiziksel aktivitelerde bulunanlar olduğunu belirledi.


Aynı bilim adamlarının 1455 prostat kanserli hasta üzerinde yaptıkları ve Haziran ayında yayınladıkları bir diğer çalışmada ise; fiziksel aktivitenin prostat kanserinin ilerlemesini de azalttığı belirlendi. Bu çalışmaya göre haftada 3 saatten fazla hızlı tempolu yürüyüş yapan hastalarda kanserin ilerleme olasılığı %57 oranında azalıyor. Buradaki problemin, genelde tanı konan hastaların depresyon, yaşlılık veya ağrı nedeniyle fiziksel aktiviteyi kesmeleri olduğu belirtiliyor. Oysa çalışmanın sonucuna göre yavaş tempolu yürüyüş bile hızlı tempolu yürüyüş kadar etkili değil. Bu yüzden uzmanlar tanı sonrasında hastaların mutlaka düzenli olarak bu aktiviteyi yapması gerektiğini savunuyorlar.


Yürüyüş kanser hücrelerini öldürüyor


Tempolu fiziksel aktivite; insülin, büyüme faktörü ve bağışıklık sistemi hücrelerinin işlevlerini kontrol eden kimyasal olan sitokinlerin vücuttaki miktarını düzenler. Bu maddeler prostat kanseri hücrelerinin çoğalmalarını engeller, kanser hücresi ölümlerini artırır. Aynı zamanda bu maddelerin düzenlemeleri şeker hastalığı ve kalp hastalığı gibi durumlarda da olumlu sonuçlara yol açarak bunlara bağlı ölümlerde de azalmalar görülmesini sağlar.


Prostat kanseri tanısı konmuş olsa bile yürümeye devam edin


Sonuç olarak 50 yaş üzerinde olan ve düzenli prostat kontrolleri yapılan erkeklerin haftada 3 saatten fazla hızlı tempolu yürüyüş yapmaları, hayatlarının bir döneminde kendilerine prostat kanseri tanısı konsa bile hem kanserin ilerlemesini hem de kanserden ölme olasılığını azaltmaktadır. Bunun için tanı konduktan sonra da yürüyüşlere devam etmek şarttır.

-----

-----


 

Metronom Haber Ajansı - MHA Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız