KEMAL AKSEZGİN SOL REKLAM 1
ZÜMRÜT MOBİLYA
GÖZÜPEKTEL
KÖZZ TAVUK IZGARA
Mestanoğlu
japon iş makinaları
ALTIN SATIR
SAFİR KUYUMCULUK
Akhisar Çeşme Kasabı
ALGİ OTO ELEKTİRİK
SOL REKLAM BOŞ
Zeytinkent Sürücü Kursu
SU YOLCU LASTİK
Akhisar Metronom Radyo İstek Hattı
Akhisar Nöbetçi Eczaneler
Akhisar Sezgin Ticaret
SAĞLAM SÜRÜCÜ KURSU
Akhisar Metronom Haber
Akhisar Motorcu Tonton
SOYDEMİR GRUP
OTO KAR SAĞ TARAF
ÇAĞDAŞ SÜRÜCÜ KURSU
LİSECAM
Akhisar Louka Döner

Güncel

Toprak Damacana Devri Başlıyor

Toprak Damacana Devri Başlıyor

26 Ağustos 2012 Saat: 14:48
Toprak Damacana Devri Başlıyor
Toprak Damacana Devri Başlıyor
DAYIOĞLU KASABI

Manisa'nın Alaşehir ilçesindeki çömlek ustaları, polikarbon damacanalarında hijyen sorununun gündeme gelmesi üzerine halen kullanımda olan polikarbon damacanaların formunda çeşitli boyutlarda toprak damacanalar tasarlayarak imal etti. 
Alaşehirli çömlek ve testi ustası Birol Kayalıoğlu, ailelerinin ilçede 60 yıldır çömlekçilikle uğraştığını, geçmişte kullanıma yönelik ürünler üretirken, son yıllarda genel olarak hediyelik eşya ve güveç kabı üretimine ağırlık verdiklerini söyledi. 
Geçmişte en fazla su testisi ürettiklerini, ancak sipariş gelmemesi nedeniyle uzun süredir bu üretimden vazgeçmiş olduklarını anlatan Kayalıoğlu, son dönemde polikarbon hammaddeli su damacanalarında görülen hijyen sorunuyla birlikte toprak testilerin tekrar gündeme geldiğini dile getirdi. 
Kayalıoğlu, sıvılar için en sağlıklı saklama kabının, cam ve toprak olduğunun bilimsel bir gerçek olduğunu ifade ederek, şunları kaydetti: 
''Kamuoyunda damacanalara yönelik tartışmalar sürerken biz de ağabeyim Bülent Kayalıoğlu ile birlikte toprak damacana üretmek üzere tasarım çalışmalarına başladık. Denemeler sonrası 8, 12 ve 18 litrelik üç tip toprak damacana ürettik. Ürettiğimiz damacanaların ağız bölümünü, halen evlerde kullanılan polikarbon damacanalarına uygun olarak tasarladık. Böylece toprak damacanalar tıpkı polikarbon damacanalarda olduğu gibi su pompası takılabilir ya da soğutma sebillerinde de kullanılabilir durumda bulunuyor.'' 
     
''Beklediklerinin üzerinde ilgi gördü'' 
     
Deneme amaçlı ürettikleri damacanaları dağıtım kanallarına gönderdiklerini ve ürünlerinin beklediklerinden fazla ilgi gördüğünü belirterek, bir çok noktadan siparişler gelmesi üzerine üretime geçtiklerini söyledi. 
Kayalıoğlu, toprak damacanayı, kullanılan hammadde nedeniyle makine ile üretmenin mümkün olmadığını ve tümüyle el işçiliği ile yapıldığına işaret ederek, bir çömlek ustasının günde ancak 60-70 damacana üretebildiğini dile getirdi. 
Sırlı ve sırsız olarak iki türde imal ettikleri damacanaları,türüne göre 10-20 lira arasında maliyeti olduğunu kaydeden Kayalıoğlu, toprak damacanaların ve testinin son dönemde bireysel anlamda sağlıklı yaşam bilinci yüksek kesimden geldiğini sözlerine ekledi. 

-------------------------------reklam------------------------------

-------------------------------reklam------------------------------

 

Metronom Haber Ajansı - MHA Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız