KEMAL AKSEZGİN SOL REKLAM 1
Zümrüt MobilyaYamaçlar Yapı
GÖZÜPEKTEL
ÖZKAYMAK PAZAR
Mestanoğlu
japon iş makinaları
ALTIN SATIR
SAFİR KUYUMCULUK
Boş Reklam Alanı
ALGİ OTO ELEKTİRİK
HASCANLAR
Zeytinkent Sürücü Kursu
AKM
Akhisar Metronom Radyo İstek Hattı
Akhisar Nöbetçi Eczaneler
Akhisar Sezgin Ticaret
SAĞLAM SÜRÜCÜ KURSU
Akhisar Metronom Haber
Akhisar aktel
SOYDEMİR GRUP
OTO KAR SAĞ TARAF
ÇAĞDAŞ SÜRÜCÜ KURSU
KOLAY GIDA

Güncel

Türkiye’nin En Hızlı Büyüyen İlk 100 Şirketi Arasına Akhisar’dan 27. Sırada Bir Firma Girmeyi Başardı

Türkiye’nin En Hızlı Büyüyen İlk 100 Şirketi Arasına Akhisar’dan 27. Sırada Bir Firma Girmeyi Başardı

7 Kasım 2013 Saat: 13:46
Türkiye’nin En Hızlı Büyüyen İlk 100 Şirketi Arasına Akhisar’dan 27. Sırada Bir Firma Girmeyi Başardı
Türkiye’nin En Hızlı Büyüyen İlk 100 Şirketi Arasına Akhisar’dan 27. Sırada Bir Firma Girmeyi Başardı
DAYIOĞLU KASABI

T.C. Kalkınma Bakanlığı'nın himayesinde Swissotel İzmir Grand Efes'te düzenlenen 5. İktisat Kongresinde, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) ile Harvard Üniversitesi bünyesindeki AllWorld Network tarafından belirlenen Türkiye'nin en hızlı büyüyen 100 şirketi ödüllerini aldı. Listeye 27. Sıradan girmeyi başaran Akhisar firması Sarp Doğa Ürünleri San.Tic.Ltd.Şti. ünvanlı firma adına Şirket yetkilisi Ahmet Öztürk, ödülünü Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz’dan aldı.  Aynı zamanda daha önce de listeye giren A.R.C Group Dan.Koz.İnş.San.Tic.Ltd.Şti. firmasının da sahibi olan Ahmet Öztürk, konuşmasında büyümenin olumlu getirileri olduğu kadar riskleri ve engelleri de beraberinde getirdiğini, bu yüzden mevcut ekonomide riskler ile birlikte özel ve resmi engelleri aşmanın bir hayli zor olduğundan bahsederek şirket ortakları Hakan Gökalp ve Ömer Lütfi Demirel’e de teşekkür etti.

Kongreye Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan başta olmak üzere Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik gibi devletin zirvesindeki isimler ile birlikte Dünya Bankası Başkanı Jim Yong Kim, TOBB başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Başta İzmir olmak üzere çeşitli illerin Vali ve Belediye başkanları, bir çok Ulusal ve Uluslar arası üst düzey bürokrat, Üniversite Rektörleri, Öğretim üyeleri, iş adamları ve Dernek yöneticileri katıldı. Kongrede pek çok akademisyen, bürokrat ve iş dünyasından önemli isimler sunum yaptı ve görüşlerini açıkladılar. Kongrede üst düzey güvenlik önlemleri alındı, İzmir Emniyeti otelin çevresinde ve otelde adeta kuş uçurtmadı. Basın mensupları ve davetliler, x-ray cihazlarından geçirildi.

Panellerin ardından düzenlenen Gala yemeğinde Türkiye100 listesine giren şirketlerin sunumları yapılarak ödülleri verildi. Programda Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, TOBB Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ender Yorgancılar ve AllWorld Network Kurucularından Anne S. Habiby ayrıca konuşma yaptılar.

Bakan Yılmaz, "Türkiye birinci sınıf bir ekonomi olacaksa, birinci ligde bir ekonomi olacaksa bunu girişimcilerle gerçekleştirecek" dedi ve yenilik olmadan, risk alınmadan, bilgi kullanılarak yeni açılımlar yapılmadan bir ülkenin kalkınmasının mümkün olmadığını vurguladı.

Bazı ülkelerin daha fazla girişimciye ev sahipliği yaptığına dikkati çeken Yılmaz, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Niçin bazı ülkelerde diğer ülkelerden daha fazla girişimci çıkıyor? Bu soruyu sorduğumuzda girişimciliğin toplumsal bir tarafı olduğunu görüyoruz. Girişimci dostu bir ortam yoksa girişimciler de enerjilerini ortaya koyamazlar. Bu çerçevede demokrasinin önemini daha iyi görüyoruz. Temel hak ve hürriyetlerin en geniş anlamda uygulandığı, tartışmanın olduğu bir ortam, girişimcilik için de en verimli ortamdır. Hukuk devletinin sağlıklı işlediği, çalışanın kazandığı ve bir emek ortaya koyanın ödüllendirildiği ortam, girişimciliğin desteklendiği ortamdır. Temel hak ve özgürlüklerin geliştirilmesi ve herkese kuralların eşit biçimde uygulandığı bir düzen, girişimcilik için de vazgeçilmez önem taşır. Türkiye, son 10 yılda bu başarıları sağladıysa ekonomi ve demokrasiyi paralel götürdüğü için ve milletimizin enerjisini açığa çıkardığı için başarmıştır. Bundan sonra daha fazla demokrasi daha fazla hukuk, başarının daha fazla ödüllendirildiği bir ortamda girişimciliğin daha ileri boyutlara ulaşacağına yürekten inanıyorum."

-Hisarcıklıoğlu: “Büyüyen her şirket Türkiye’nin geleceğine yatırımdır”

Anadolu’nun her tarafında doğru fırsatları gören, inovasyon yapan ve istihdam sağlayan binlerce girişimci olduğunu belirten TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, Türkiye 100 yarışması ile girişimci şirketleri görünür hale getirdiklerini söyledi.

Hisarcıklıoğlu, Harvard Üniversitesi işbirliği ile bu projeyi yürüttüklerini vurgulayarak, “Bu yıl ikincisini yaptığımız Türkiye 100 ile, başarılı girişimcilerimizin sadece Türkiye’de değil dünyada da önünü açacak. Bu şirketleri uluslararası yatırımcılarla ve müşterilerle biraraya getirerek büyümelerine katkı sunacağız. Unutmayalım ki büyüyen her şirket Türkiye’nin geleceğine yatırımdır” dedi.

-Türkiye 100’ün özellikleri…

Türkiye’nin en hızlı büyüyen 100 şirketinin bilançoları üzerinde yapılan analizlere ve yöneticileriyle gerçekleştirilen görüşme sonuçlarına göre ortaya çıkan veriler şöyle:

Türkiye 100 şirketlerini kuran kişilerin, şirketlerini kurduklarındaki ortalama yaşları 31’di. Kurucuların şu anki yaş ortalaması ise 41.

Türkiye 100 şirketleri, satış gelirlerini, 2010-2012 döneminde ortalama yüzde 371 arttırdı. Listedeki 100 şirketin toplam cirosu, 2010 yılında 2,2 milyar TL’den, 2012 yılında 6,1 milyar TL’ye ulaştı.

Türkiye 100 şirketlerinin toplam çalışan sayısı 2010-2012 döneminde yüzde 95 arttı. Listedeki şirketlerde çalışanların sayısı 2010 yılında 11,486’dan 2012 yılında 22,472’ye çıktı. Türkiye 100 şirketleri söz konusu dönemde 10,986 yeni iş sağladılar.

Türkiye 100 şirketlerinin yüzde 41’i makine üretimi, bulut bilişim ve elektronik ticaret gibi teknoloji yoğun sektörlerde, diğerleri tarım, inşaat ve geleneksel sayılabilecek imalat sanayi alt sektörlerindeler.

Türkiye 100 şirketlerinin kurucuları seri girişimci. Mevcut şirketleriyle yetinmeyip yeni şirketler kuruyorlar. Şirketlerin sahiplerinin yüzde 83’ü önümüzdeki bir yılda en az bir yeni şirket kuracaklarını belirttiler. Türkiye 100 CEO’larının kurdukları diğer şirketlerin sayısı 196. 

Türkiye 100 listesi girişimciliğin “bulaşıcı olduğunu” da gösteriyor. Türkiye 100 şirketlerinde çalışanların girişimci olmaya başladıkları görülmektedir. Hızlı büyüyen şirketlerde çalışanların girişimci olma eğilimi oldukça yüksek. Türkiye 100 şirketlerinde çalışanlar şu ana kadar 116 yeni şirket kurdular.

Türkiye 100 şirketlerinin yüzde 83’ü mevcut işlerini geliştirmek için ilave sermaye arayışındalar. İlave sermaye arayışında olduğunu söyleyen işletmelerin yüzde 65’i ilave sermaye ile yeni bir teknoloji ya da üretim tesisi yatırımı yapacağını söylüyor.

Türkiye 100 girişimcilerinin yüzde 45’i şirketlerinin daha da büyümesinin önündeki en büyük engelin nitelikli işgücü bulmakta yaşanan sıkıntılar olduğunu söylüyor.

-Türkiye 100, 26 ilden çıktı

Türkiye 100’ün il bazında dağılımına bakıldığında durum şöyle: İstanbul (%29), Ankara (%17), İzmir (%9), Kocaeli (%8), Gaziantep (%4), Adana (%4), Mersin (%3), Manisa (%3), Bursa (%3), Hatay (%2), Eskişehir (%2), Kahramanmaraş (%2) ve diğer iller (%14). Birer firma çıkaran diğer iller Uşak, Balıkesir, Çanakkale, Sivas, Çorum, Erzincan, Yozgat, Kayseri, Sakarya, Samsun, Karaman, Batman, Osmaniye ve Antalya’dan oluşuyor.