KEMAL AKSEZGİN SOL REKLAM 1
ZÜMRÜT MOBİLYA
GÖZÜPEKTEL
KÖZZ TAVUK IZGARA
Mestanoğlu
japon iş makinaları
ALTIN SATIR
SAFİR KUYUMCULUK
Akhisar Çeşme Kasabı
ALGİ OTO ELEKTİRİK
SOL REKLAM BOŞ
Zeytinkent Sürücü Kursu
SU YOLCU LASTİK
Akhisar Metronom Radyo İstek Hattı
Akhisar Nöbetçi Eczaneler
Akhisar Sezgin Ticaret
SAĞLAM SÜRÜCÜ KURSU
Akhisar Metronom Haber
Akhisar Motorcu Tonton
SOYDEMİR GRUP
OTO KAR SAĞ TARAF
ÇAĞDAŞ SÜRÜCÜ KURSU
LİSECAM
Akhisar Louka Döner

Sağlık

Yeni Tehlike: Çin Simidi!

Ucuza mal edilerek üretilen bu simitler, ciddi sağlık sorunlarına yol açıyor.

25 Ocak 2012 Saat: 10:59
Yeni Tehlike: Çin Simidi!
Yeni Tehlike: Çin Simidi!
DAYIOĞLU KASABI


Kilosu 10 lira yerine 2 liralık küflü susamlar, düşük kalite un ve pekmez yerine kanserojen etkisi olan karamelize şekerlerle yapılan renklendirmeyle üç tanesi bir liraya satılan simitler, sağlığımızı tehdit ediyor.



Üç tanesi 1 liraya Çin simidi İstanbul’da100 gramı 1 lira, Bursa’da 75 kuruş ve Ankara’da 60 kuruşa satılan simit, merdiven altında, çeşitli yöntemlerle daha ucuza, sağlıksız üretilebiliyor. Simit, kayıtlı fırınlarda üretilmemesi durumunda sağlık açısından ciddi riskler taşıyabiliyor. Özellikle çalışanlar tarafından kahvaltılarda tüketilen simit, ekmek fırınları, simit fırınları, pastaneler ve özellikle kaçak açılan denetimden uzak fırınlarda imal edilebiliyor. Tüketimin fazla olduğu büyük şehirlerde tazesinin üçünü hatta dördünü 1 liradan alabilmek de mümkün olabiliyor. Ucuza satılan simitlerin maliyetleri çeşitli yöntemlerle düşürülüyor. Birçok merdiven altı üreticisi, kilosu 10 liralık yerli susam yerine Çin’den ithal edilen kilogramı 2 lira olanı kullanıyor. Bu da maliyeti bir ölçüde düşürüyor. Bursa Fırıncılar Odası Başkanı Erdal Pınar, Çim susamı kullanılmasının yanı sıra birçok hileli durumun söz konusu olduğunu belirterek, şunları söyledi:


Küflü susamlar


“Kayıtlı fırıncıların önemli bölümü çuvalı 52 lira olan kaliteli un kullanıyor. Merdiven altında üretim yapılan kayıtsız fırınlarda ise çuvalı 35 lira olan en düşük kalitede un tercih ediliyor. En önemlisi de pekmez yerine karamelize edilmiş şeker kullanılıyor. Tamamen kanserojen etkiye sahip bu ürün, şekerin yakılmasıyla elde ediliyor. Simide pekmezin verdiği rengi ancak karamelize şekerle elde ediyorlar. Ayrıca Çin’den getirilen susamlar genellikle küflü oluyor. Bu ürünlerde de kanserojen bileşikler fazlaca bulunuyor.”


Akhisar’da da caddelerde bu ve buna benzer satıcıların olduğunu görüyoruz. Yetkililerinde Türkiye’yi ciddi anlamda tehdit eden bu sağlık sorunu teşkil eden simit ticaretinin önüne geçilmesi için denetlemeler yapması konusunda bir hatırlatma yapmış olalım.

-----

----

 

Metronom Haber Ajansı - MHA Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız