Zeytin Üreticileri, Sadullah Avcı Dedi
Akhisar Zeytin Üreticileri Birliği Derneği birinci Olağan Kongresini Bülent Ciğeroğlu Kültür Salonunda yaptı. Tek liste ile seçime giren Başkan Sadullah Avcı, tüm Zeytin üreticilerinin desteğiyle güven tazeledi. Saat 11.00’de başlayan genel kurul saygı duruşu ve İstiklal Marşının okunmasıyla başladı. Divan başkanlığına Akhisar Ziraat Odası başkanı Ahmet Akbuğa, başkan yardımcılığına Halil Erkan, Kâtip üyeliğe İhsan Gümüş, yardımcılığına Halil Ak, Yaşar Şener seçildi. Tek Liste ile girilen seçimi Başkan Sadullah Avcı, yönetim kurulu arkadaşları Sırrı Avcı, Halil Öksüz, Alaattin Kurucan, Musa Pehlivan seçildi. Denetim kuruluna Hali İbrahim Ceyhan, Gürol Gürol ve Ali Tümer seçildi.
Başkan Sadullah Avcı, Genel kurulda katılımcılara Zeytin Üreticileri Birliği hakkında bilgi verdikten sonra Akhisar İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Mehmet Akif Şenyürek konuştu. Şenyürek;” Akhisar, 827.435 dekar tarım arazi varlığı Bakanlığımız Çiftçi Kayıt Sistemi kayıtlarında 8 bin 029 çiftçisi bulunan Manisa’nın en fazla tarım arazisine sahip ilçesidir. Akhisar, resmi kayıtlarda 10.430 adet olan, ancak dağınık ağaçlar ile birlikte 12 milyon zeytin ağacı varlığı ile zeytincilik için bir merkez konumundadır. İlçemizde üretilen zeytinin % 80’i sofralık yüzde 20’si yağlık olarak değerlendirilmektedir. İlçemiz orijinli Domat ve Uslu çeşit zeytin üretimi yanında Ayvalık ve Gemlik çeşidi zeytin üretimi yapılmaktadır. Akhisar Türkiye'nin yeşil zeytin üretiminde yüzde 70, sofralık zeytinde yüzde 25, toplam üretimde ise % 8 paya sahip bir merkez konumundadır. Türkiye zeytin ihracatının yaklaşık yüzde 15’i Akhisar’dan yapılmaktadır. Ülkemiz toplam zeytin ağaç varlığı 159 milyon civarında olup, bunun 12 milyonu (yüzde 8 ) Akhisar’dadır. Akhisar’da 2011 yılında 103 bin ton 2012 yılında 140 bin ton zeytin üretimi gerçekleştirmiştir. Ülkemiz toplam zeytin üretiminin (1.750.000 ton) yüzde 8’i, sofralık zeytin üretiminin ise yüzde 25’i Akhisar’da üretilmektedir. Manisa ilinde bulunan 22 milyon zeytin ağacının yüzde 55’i Akhisar’dadır. 2011 yılında Manisa’da üretilen zeytinin (211.451 ton) yüzde 50’si Akhisar’da üretilmiştir. Akhisar’da Bakanlık Gıda Güvenliği Bilgi Sistemine kayıtlı olarak faaliyet gösteren 476 gıda üretim tesisi bulunmaktadır. Bu üretim tesislerinin 237 âdeti zeytin işletmesi, 36 adet zeytin sıkma tesisi, 9 adet zeytinyağı dolum tesisidir. Buradan da görülmektedir ki İlçemiz gıda sanayisinin yüzde 59 u zeytin üzerine tesis edilmiştir. Akhisar İlçesinde zeytin üretici birliği kurulması için Akhisar İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü önderliğinde başlatılan çalışmalar Mayıs 2012 yılında başlanmış, köylerde 5200 sayılı Üretici Birlikleri Kanunu ve Bakanlıkça hazırlanan taslak tüzük hakkında üretici bilgilendirme toplantıları düzenlenmiştir. 2013 yılı Nisan ayında süreç tamamlanmış ve 494 kurucu üyenin imzaladığı birlik tüzüğü Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığınca onaylanmıştır. Zeytin üreticileri birliğimizin kuruluş amacı zeytin üreticilerinin bir araya gelerek; 5200 sayılı Tarımsal Üretici Birlikleri Kanunun da öngörülen zeytin üretimini talebe göre planlamak, ürün kalitesini iyileştirmek, pazara geçerli norm ve standartlara uygun ürün sevk etmek ve ürünlerin ulusal ve uluslar arası ölçekte pazarlama gücünü arttırıcı tedbirler almaktır” dedi.
CHP Manisa Milletvekili Özgür Özel ve MHP Manisa Milletvekili Erkan Akçay’ın konuşmalarından sonra Manisa Valisi Abdurrahman Savaş, konuştu. Abdurrahman Savaş;” Genel Kurul Toplantımızın kalan kısmının verimli geçirmenizi sağlayacağız. Şuan gündemimizde ki ana konu zeytin. Bizim üretici birliğimiz sağlığa hizmet edecek bir ürün üretiyor. İnsan sağlığı için zararlı olduğu tüm dünya ülkelerinde kabul görüp tüketiminin pek çok alanda kısıtlandığı tütün üretim alanlarının dönüşüm çerçevesinde üretiliyor. Birlik üyeleri olsun olmasın çabalarından dolayı teşekkür ediyorum herkese. Zeytin üretimi bizim bölgemizde çok eski çağlardan beri uğraşılan bir alan. Üretim kültürü çok eskilere dayanıyor. Yaklaşık iki ay önce birlikte anıt ağaç olarak tespit edilmiş Kırkağaç’ın 1650 yaşında Kırkağaç’ın beldesi sınırlarında ki bir ağacı görmeye gittik. Ben bir ağaç bekliyordun, ama antik zeytin ağaçlarıyla dolu bir bahçe gördük. En genci 1000 yaşında. Bu bahçeyi muhafaza etmeye yönelik çalışmalarımızı yürütüyoruz. Tabi bu kadim bir üretim kültürü, bizim doğal üretimimizin ürünü. Bu değişim aslında çok ciddi bir değişim. 10 yıl içinde ağaç sayımız yüzde 70, üretimimiz yüzde 80 artmış. Yani biz mevcut yemi daha verimli üretim yapıyoruz. Bu da üretme açısından çok önemli bir gösterge. Türkiye genelinde ki rakamlar itibariyle yağlık zeytinden ziyade sofralık zeytini öncelikli olarak ürettiğini gösteriyor. İl olarak Manisa sofralık zeytinde birinci. Akhisar Zeytin Üreticileri Birliği üreticiler yönüyle daha iyi, daha yüksek standartta üretim, ortaya çıkan sorunların el birliğiyle takip edilmesi açısından çok önemli bir gelişme. Bu alanda karşılıklı yardımlaşma iş birliğini sadece üretici birlikleri ile sınırlı görmekte yanlış olur. Bunu biz meslek odalarına, zeytinle iştigal eden ve zeytinin hem tüketiciye daha sağlıklı ulaşmasını hem de tüketici bilincinin geliştirilerek sağlıklı ve iyi ürüne talebin artması yönüyle çalışan sivil toplum örgütlerini ve kamu kurumlarını, bütün sektörün her bir parçasının sürekli desteğini almak lazım. Bu konuda üretici birliğinin teşkili konusunda değerli bir önceki kaymakamımız Kamil Bey’in yapmış olduğu çalışmayı temsil etmesinin çok önemli olduğunu kendisine teşekkürlerimi sunuyorum” dedi.
Akhisar Zeytin Üreticileri Birliği Derneği birinci Olağan Kongresine Manisa valisi Abdurrahman Savaş, CHP Manisa Milletvekili Özgür Özel, MHP Manisa Milletvekili Erkan Akçay, Akhisar belediye başkanı Salih Hızlı, Ziraat Odası başkanı Ahmet Akbuğa, İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Mehmet Akif Şenyürek, Siyasi Parti İlçe başkanları ve Zeytin üreticileri birliği üyeleri katıldı.