KEMAL AKSEZGİN SOL REKLAM 1
ZÜMRÜT MOBİLYA
GÖZÜPEKTEL
KÖZZ TAVUK IZGARA
Mestanoğlu
japon iş makinaları
ALTIN SATIR
SAFİR KUYUMCULUK
Akhisar Çeşme Kasabı
ALGİ OTO ELEKTİRİK
SOL REKLAM BOŞ
Zeytinkent Sürücü Kursu
SU YOLCU LASTİK
Akhisar Metronom Radyo İstek Hattı
Akhisar Nöbetçi Eczaneler
Akhisar Sezgin Ticaret
SAĞLAM SÜRÜCÜ KURSU
Akhisar Metronom Haber
Akhisar Motorcu Tonton
SOYDEMİR GRUP
OTO KAR SAĞ TARAF
ÇAĞDAŞ SÜRÜCÜ KURSU
LİSECAM
Akhisar Louka Döner

Eğitim

KULALI ÖĞRENCİLERİN RENKLİ İZMİR ÇIKARMASI

Celal Bayar Üniversitesi Kula Meslek Yüksek Okulu Halkla İlişkiler ikinci sınıf öğrencileri İzmirin Kemalpaşa İlçesine bağlı Nazarköyü ziyaret etti. Ekonomisinin tamamı nazar boncuğu imalatı ve kiraz

2 Haziran 2014 Saat: 10:40
KULALI ÖĞRENCİLERİN RENKLİ İZMİR ÇIKARMASI
KULALI ÖĞRENCİLERİN RENKLİ İZMİR ÇIKARMASI
DAYIOĞLU KASABI

Celal Bayar Üniversitesi Kula Meslek Yüksek Okulu Halkla İlişkiler ikinci sınıf öğrencileri İzmir'in Kemalpaşa İlçesi'ne bağlı Nazarköy'ü ziyaret etti. Ekonomisinin tamamı nazar boncuğu imalatı ve kiraz yetiştiriciliği olan Nazarköygezisine Kula Meslek Yüksek Okulundan 20 öğrenci katıldı. Nazar Boncuğu’nun yapılışını öğrenen Halka İlişkiler Öğrencileri Nazarköy muhtarı Mehmet Yiğit ve üreticilerden bilgiler aldılar.
Boncuk üreticisi İbrahim Yiğit yaptığı konuşmada “nazar boncuğu üretimini gerçekleştirdiğimiz fırınımızın tarihi yaklaşık 3 bin yıl. Bu fırın Mısırlılardan gelme. Köyümüze Bekir Arabalı adında bir ustamız tarafından 1942 yılında getirilmiş. Boncuk üretimi 1942 yılından bu yana babadan oğula geçen bir sanattır. Nazar boncuğunun hammaddesi cam fabrikalarından almış olduğumuz hurda camlardır. Özel boyalarımızla hammaddemizi karıştırıp farklı renkler elde ediyoruz. Üretimde kullandığımız fırının başında çalışmak oldukça yorucu. Gözlerde ağrı yapıyor.Fırınımız bin 100, bin 200 derece. Bu ısı ile aramızda 70-80 santimetre mesafede çalışıyoruz.Fırın başında yaklaşık 8-9 saat çalışıyoruz. Bu süre içerisinde ustanın kabiliyetine ve boncuğun motifine göre 50 ile 2 bin arasında üretim yapılabiliyor” dedi.
Nazar Köy Muhtarı Mehmet Yiğit yaptığı açıklamada Celal Bayar Üniversitesi; Kula Meslek Yüksek Okulu öğrencilerine köyün ve boncuk üretiminin tarihi hakkında bilgiler verdi. Yiğit “1945 - 1950 yılları arasında Bekir arabalı isminde bir ustamız köyümüze yerleşiyor. Bu iş Mısır kökenli. O yıllarda İzmir’de bulunan Arap İşhanı'ndan geliyor bu iş. Bekir Arabalı’nın babası Vişnelik köyünde imammış. İzmir ve Kemalpaşa ilçesine yakın olduğumuz için Vişnelik köyüne gidip gelirken buradan geçiyorlar. Yolculukları esnasında buradaki çam ağaçlarını görüyorlar ve boncuk imalatını köyümüzde yapmaya karar veriyorlar. Mesleğimiz çam ağacı odunu ile bağlantılı. Fırınlarımızın düzgün çalışması için yakıt olarak çam odunu kullanılması gerekiyor.Ustalarımız burada bir yıl kadar imalat yaptıktan sonra köyümüzden ayrılmışlar. Bir süre sonra köyümüze tekrar dönüş yapmışlar. O yıllarda at boncuğu diye tabir edilen boncuğun imalatını yapıyorlar. Rahmetli babam ve bir arkadaşı bu işi öğrenmeye karar vermişler. Gizli bir şekilde kendilerine fırın yapmışlar. Ancak imalat aşamasında bir takım sorunlar yaşamışlar. Bekir Arabacı bu durumdan haberdar olmuş ve babama ve arkadaşına bu işi öğretebileceğini söylemiş. İşi iyice öğrenen babam ve Mehmet usta boncuk imalatını bu köye iyice yerleştirmişler. O zamandan beri bu köyde imalat yapılıyor.
Boncuk imalatı sayesinde köyümüzde dışarıya göç yok. Köyümüzün ismi daha önce Kurudere Köyü idi. Ancak sonrasında köyümüzün adını Nazarköy olarak değiştirdik. Köyümüzde yaklaşık 40 adet satış mağazamız ve 3 adet de kafeteryamız bulunuyor. Yaz - kış ziyaretçilerimize hizmet ve ürün sağlayabiliyoruz” dedi.
Celal Bayar Üniversitesi, Kula Meslek Yüksek Okulu, Halkla İlişkiler Bölümü ikinci sınıf öğrencileri Nazar Köy ziyareti sonrasında Kazak Vadisinde bulunan Kımız At çiftliğini ziyaret ettiler. Burada ata binen öğrenciler görevlilerden Kazak yaşamı, Orta Asya Türk yaşamı, Orta Asya mutfağı, hakkında bilgiler aldılar.

 

Metronom Haber Ajansı - MHA Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız