KEMAL AKSEZGİN SOL REKLAM 1
ZÜMRÜT MOBİLYA
GÖZÜPEKTEL
KÖZZ TAVUK IZGARA
Mestanoğlu
japon iş makinaları
ALTIN SATIR
SAFİR KUYUMCULUK
Akhisar Çeşme Kasabı
ALGİ OTO ELEKTİRİK
SOL REKLAM BOŞ
Zeytinkent Sürücü Kursu
SU YOLCU LASTİK
Akhisar Metronom Radyo İstek Hattı
Akhisar Nöbetçi Eczaneler
Akhisar Sezgin Ticaret
SAĞLAM SÜRÜCÜ KURSU
Akhisar Metronom Haber
Akhisar Motorcu Tonton
SOYDEMİR GRUP
OTO KAR SAĞ TARAF
ÇAĞDAŞ SÜRÜCÜ KURSU
LİSECAM
Akhisar Louka Döner

Güncel

TEMA, Akhisar İlçe Tarım ve Akhisar Ziraat Odası iş birliği

TEMA, Akhisar İlçe Tarım ve Akhisar Ziraat Odası iş birliği

23 Şubat 2024 Saat: 11:52
TEMA, Akhisar İlçe Tarım ve Akhisar Ziraat Odası iş birliği
TEMA, Akhisar İlçe Tarım ve Akhisar Ziraat Odası iş birliği
DAYIOĞLU KASABI

Sezgin Ticaret Akhisar

Akhisar AKM Alışveriş Merkezi

TEMA, Akhisar İlçe Tarım ve Akhisar Ziraat Odası iş birliği

Akhisar Haberleri.com

TEMA Vakfı’nın Akhisar İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü ve Akhisar Ziraat Odası Başkanlığı işbirliği ile yürütmekte olduğu “Zeytin Tarımı Yapılan Alanlarda Örtü Bitkisi Yetiştiriciliğinin Yaygınlaştırılması: Akhisar Örneği Projesi” kapsamında Akhisar'ın Ballıca ve Zeytinliova mahallelerinde “Zeytinlik Alanlarda Yeşil Gübrelemenin Önemi ve Doğal Yollarla Toprak Verimliliğinin Artırılması” konulu düzenlenen akşam çiftçi eğitim toplantıları 66 zeytin üreticisinin katılımıyla başarı ile gerçekleştirilmiştir.

Akhisar İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü ile Akhisar Ziraat Odası iş birliğinde yürütülen projede ilgili kurumlar ve uygulama yapılan mahalleler ile paydaş görüşmeleri, uygulama bahçelerinde zeytin hasadı sonrası organomineral uygulaması ve fiğ ile arpa tohumlukları karışımını ekimleri yapılmaktadır. Zeytin projesinde paydaş kurumların teknik elemanları ile çiftçi  ziyaretleri ve üreticiler ile görüşmeler yapılmakta ve “Zeytinlik Alanlarda Örtü Bitkisi Yetiştiriciliği ile Yeşil Gübreleme” broşürü üreticilerimize  verilmektedir.

Proje Akhisar ilçesinde yoğun zeytin tarımı yapılan Ballıca, Dereköy, Zeytinliova, Hamidiye, Mecidiye ve Bekirler olmak üzere 6 mahallesinde örnek 12 zeytin bahçesinde zeytin sıra aralarında baklagil cinsi yem bitkileri yetiştiriciliği ile yeşil gübreleme yaparak toprağın organik madde miktarının artırılması, sıra aralarında erozyonun önlenmesi, havanın azotunun toprağa fikse edilmesi (bağlanması) amaçlanmıştır. Böylece toprakların erozyona karşı korunması, organik madde miktarının artması ile birlikte toprağın iyileştirilmesi, su tutma kapasitesinin artırılması, toprak içi biyolojik aktivitenin artması, havanın azotunun toprağa bağlanması ile kimyasal gübre kullanımının azaltılması, ihtiyaç halinde kimyasal gübre yerine organomineral gübre kullanımının yapılması, hayvancılık ile uğraşan üreticiler için de arzu edilmesi halinde yem bitkisinin bir kısmının biçilerek kaba yem olarak kullanılması, böylece üreticilerin kaba yem maliyetlerinin de azaltılması, iklim değişikliğine neden olan karbondioksit gazının toprakta tutulması hedeflenmiştir.

2024 yılına kadar Akhisar ilçesine bağlı Bekirler, Hamidiye, Ballıca, Zeytinliova, Dereköy ve Mecidiye mahallelerinde toplam 12 adet uygulama bahçesinde baklagil cinsi yem bitkileri ile örtü bitkisi yetiştiriciliği ve yeşil gübreleme uygulamaları gerçekleştirilmiştir. Örnek uygulama bahçelerinde bitki besin maddesi içeriğinin tespiti amacıyla uygulama bahçelerinden alınan toprak numuneleri ile toprak analizleri yapılmıştır. 200'den fazla  kişinin katılımı ile bahçe günü etkinlikleri düzenlenmiştir. 400'den fazla kişiye ulaşan “Zeytinlik Alanlarda Yeşil Gübreleme” konulu eğitimler verilmiştir. Akhisar'daki 12 adet zeytin projesi uygulama bahçelerinden alınan toprak örnekleri analiz sonuçlarına toprak organik madde oranları 12 bahçe ortalaması kontrollere göre %1.08'den %1.38'e çıkmıştır. Akhisar'da TEMA Vakfı Koordinatörlüğünde Akhisar Tarım ve Ormancılık ilçe Müdürlüğü ve Akhisar Ziraat Odası işbirliğinde zeytinlik alanlarda toprak organik maddesinin ve verimliliğinin örtü bitkisi yetiştiriciliği ile Yeşil Gübreleme yapılarak doğal yollarla artırılması çalışmaları başarıyla devam etmektedir. Çiftçiler arasında yeşil gübreleme yapılması uygulamalarında önemli artışlar görülmüştür

 

















 

Metronom Haber Ajansı - MHA Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız