KEMAL AKSEZGİN SOL REKLAM 1
ZÜMRÜT MOBİLYA
GÖZÜPEKTEL
KÖZZ TAVUK IZGARA
Mestanoğlu
japon iş makinaları
ALTIN SATIR
SAFİR KUYUMCULUK
Akhisar Çeşme Kasabı
ALGİ OTO ELEKTİRİK
SOL REKLAM BOŞ
Zeytinkent Sürücü Kursu
SU YOLCU LASTİK
Akhisar Metronom Radyo İstek Hattı
Akhisar Nöbetçi Eczaneler
Akhisar Sezgin Ticaret
SAĞLAM SÜRÜCÜ KURSU
Akhisar Metronom Haber
Akhisar Motorcu Tonton
SOYDEMİR GRUP
OTO KAR SAĞ TARAF
ÇAĞDAŞ SÜRÜCÜ KURSU
LİSECAM
Akhisar Louka Döner

Güncel

TEMA Vakfı Bahçe Günü Etkinliği

TEMA Vakfı’nın Zeytinlik Alanlarda Yeşil Gübreleme Uygulamalarının Yaygınlaştırılmasını amaçlayan projesinin 3. yılında çiftçi eğitim çalışmaları devam diyor.

30 Nisan 2024 Saat: 17:12
TEMA Vakfı Bahçe Günü Etkinliği
TEMA Vakfı Bahçe Günü Etkinliği
DAYIOĞLU KASABI

Sezgin Ticaret Akhisar

Akhisar AKM Alışveriş Merkezi

TEMA Vakfı Bahçe Günü Etkinliği

Akhisar Haberleri.com

TEMA Vakfı’nın Zeytinlik Alanlarda Yeşil Gübreleme Uygulamalarının Yaygınlaştırılmasını amaçlayan projesinin 3. yılında çiftçi eğitim çalışmaları devam diyor.

TEMA Vakfı’nın Akhisar Ziraat Odası Başkanlığı ve Akhisar İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü işbirliğiyle yürütmekte olduğu “Zeytin Tarımı Yapılan Alanlarda Örtü Bitkisi Yetiştiriciliğinin Yaygınlaştırılması: Akhisar Örneği Projesi” kapsamında eğitim ve uygulama çalışmaları üçüncü yılında tüm hızıyla devam ediyor. Paydaşlar 2021 yılında bu yana uygulamakta oldukları zeytinlik alanlarda yeşil gübreleme uygulamalarının sonuçlarını çiftçiler ile paylaşmak ve bu uygulamaları yaygınlaştırmak için köylerde eğitimler ve uygulama bahçelerinde bahçe günü etkinlikleri düzenledi. Bu kapsamda 28-29 Nisan tarihlerinde Bekirler ve Medar mahalle kahvelerinde bu yılın 4. ve 5. çiftçi eğitimleri gerçekleştirildi. 30 Nisan tarihinde ise Zeytinliova Harlak Mevkiindeki uygulama bahçesinde Bahçe Günü Etkinliği düzenlendi.

Bekirler ve Medar mahallesi muhtarlarının desteği ile bu mahallelerde düzenlenen eğitimlere çok sayıda üretici katılırken, üreticiler bu eğitimlerde proje kapsamında uygulama yürütülen yeşil gübreleme uygulamalarının sonuçları hakkında bilgiler aldılar. Sunum sonrası karşılıklı soru cevap uygulamasına dayalı eğitimlerde çiftçiler uzmanlara sorular sorup TEMA Vakfı ve Akhisar Ziraat Odası teknik personelleriyle bilgi alışverişinde bulundular. Farklı köylerden eğitimlere katılan üreticiler ise benzer eğitimleri kendi köylerinde de yapılması için taleplerini paylaştılar.

Zeytinliova’daki örnek bahçede gerçekleştirilen bahçe gününe ise TEMA Vakfı teknik personelleri ve TEMA Vakfı İl Temsilciliği ile Akhisar ve Turgutlu İlçe Sorumlulukları yanında Akhisar Ziraat Odası Başkanlığı, Akhisar İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü, Akhisar Belediyesi Kırsal Hizmetler Müdürlüğü, Akhisar Muhtarlar Derneği Başkanlığı ile Zeytinliova, Bekirler ve Dayıoğlu muhtarlıkları ile kamu ve özel sektörde çalışan ziraat mühendisleri ile zeytin üreticilerinden oluşan 50’ye yakın katılımcı katılım sağladı.

Yapılan konuşmalarda Akhisar ilçesindeki tarım topraklarında organik madde miktarının ortalama %1 oranda, organik maddesi düşük ve çok düşük topraklardan oluştuğu belirtildi. Türkiye’de mevcut hayvansal organik gübrelerin tamamı kullanılsa dahi tüm tarım topraklarını gübreleyecek miktarda olmadığı belirterek, organik madde miktarının artırılmasında mutlaka yeşil gübreleme uygulamalarının yaygınlaşması gerektiğine vurgu yapıldı. 

2 yıllık uygulama sonrasında toprak organik madde miktarı %1’08’den %1,38’e yükseldi.

2021 yılından bu yana örnek uygulamaların yapıldığı 12 bahçedeki sonuçlar hakkında bilgi paylaşımında bulunan TEMA Vakfı ve Akhisar Ziraat Odası teknik ekipleri başlangıçta 12 bahçede ortalama %1,08 oranında olan toprak organik madde miktarının 2 yıllık uygulamalar sonrasında %1,38 oranına yükseldiğini açıkladı. 2 yıl gibi kısa bir sürede bu artışın dahi çok kıymetli olduğunu ve bu uygulamalarının toprak organik madde miktarının en az %3 seviyelerine getirilene kadar devam etmesi gerektiğini vurguladılar. Örnek uygulamaların yapıldığı bahçelerde yeşil gübreleme kapsamında örtü bitkisi olarak baklagil cinsi yem bitkilerinden fiğ, yem bezelyesi gibi baklagil cinsi bitkilerin kullanıldığı ve önerildiği belirtilerek, proje kapsamında yapılan uygulamalarda dekara 12 kg fiğ ile 4 kg arpa’nın karıştırılarak uygulandığı, böylece fiğ gibi baklagil cinsi yem bitkileriyle toprak havasındaki azotun bu bitkilerin kökleriyle toprakta tutulduğu, bu sayede doğal yolla bahçeye azot verilmiş olduğu, bahçenin bu dönemde örtü bitkisi ile örtülü olduğundan daha sık toprak işleme yapılmasına da gerek kalmadığı, hayvancılık yapanlar için bu bitkilerin bir kısmının biçilerek hayvanlara kaba yem olarak verilmesiyle kaba yem ihtiyacının bir kısmının karşılanabileceği, kışlık olarak yetiştirilen örtü bitkisinin tamamı veya yem olarak biçildikten sonra kalan kısmının Nisan ayının ilk yarısında toprağa karıştırılması ile organik madde miktarının sonuçlarda da görüldüğü gibi arttığını, bunun toprağın su tutma kapasitesini de arttırdığını belirttiler. Toprak organik madde miktarının artması ile toprağın su tutma kapasitesinin ve toprak canlılığının arttığını ifade ettiler. Bahçe günü etkinliği katılımcıların sormuş olduğu sorulara uzmanların yanıtları ile tamamlandı.





































































 

Metronom Haber Ajansı - MHA Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız